Домашній апельсиновий лікер – чудовий напій, він не поступається відомим алкогольних брендів. У ньому вигадливо змішані солодкі і кислі нотки, відчувається легка терпкість і швидкоплинний натяк на гіркоту. Всю цю смакову палітру обволікає спиртова основа помірної міцності. Безсумнівна гідність лікеру – насичений жовтий колір. Апельсиновий лікер подають самостійно, готують на його основі легкі коктейлі. Іноді лікером просочують бісквітну випічку.
Інгредієнти для приготування апельсинового лікеру:
- апельсини – 1 кг
- спирт 90% – 150 мл
- вода – 250 мл
- цукор – 125 г
- зірочки бадьяна – 2 шт.
Рецепт приготування апельсинового лікеру в домашніх умовах:
В лікері буде домінувати цитрусовий смак, тому беруть самі красиві і великі апельсини. Дрібні плоди, як правило, дуже кислі, і в тонкій шкірці присутній різка гіркоту. Великі апельсини завжди виявляються більш солодкими. Бадьян – приправа з анісовим смаком, її присутність буде доречним, якщо обмежитися двома зірочками з дрібними насінням.
Апельсини миють спочатку під проточною водою, потім проходяться по шкірці щіткою для миття овочів.
Овочечисткою зрізають тонкий верхній шар шкірки. Ці помаранчеві шматочки додадуть лікеру яскравість кольору.
Білу частину шкірки зрізають і викидають. Якщо від неї не позбутися, апельсиновий лікер буде гірчити. Розбирають апельсини на часточки, знімають товсті білі плівки. Апельсинову м’якоть подрібнюють блендером, виходить густий апельсиновий сік.
В апельсиновий сік кладуть цукор, розмішують. Кристали швидко розчиняються у цитрусової масі.
На дно чистої стерилізованою банки кладуть всю помаранчеву нарізку.
Наливають у банку апельсиновий сік, кидають бадьян.
Кип’ятять воду, чекають її повного остигання. З’єднують воду зі спиртом, переливають цю рідину в банку з апельсиновим соком.
Банку накривають пластмасовою кришкою, ставлять на 1 тиждень в холодильник.
Готовий лікер проціджують через сито з дрібними отворами. Цю операцію можна повторити двічі, щоб в лікері не траплялися пластівці апельсинової м’якоті.
Напій переливають у красиву пляшку, тепер його можна пропонувати гостям.
Зберігають апельсиновий лікер, приготований в домашніх умовах, в холодильнику. Охолоджений напій особливо смачний. Щоб знизити градус лікеру, при подачі можна третину келиха заповнити колотим льодом.
Смачного!