В старовину журавлинний кисіль був основним зимовим ласощами. Густий кисіль розливали по глиняних мисках і їли дерев’яними ложками. Зараз прийнято готувати більш рідкий кисіль з журавлини, який вважають напоєм і подають в прозорих склянках або чашках. Журавлина забарвлює напій в такій яскраво-кораловий колір, що його шкода ховати за товстими стінками непрозорою керамічного посуду. Кисіль з журавлини тонізує, захищає від застуди, «утихомирює» головний біль. У ягідних киселів є перевага перед фруктовими – вони володіють «впізнаваним» насиченим смаком.
Інгредієнти для приготування журавлинного киселю:
- журавлина – 400 г
- вода – 3 л
- картопляний крохмаль – 3 ст. л.
- цукор – 180 г
Рецепт приготування киселя з журавлини:
Журавлина для цього рецепта може бути будь-який: свіжої, замороженої, в’яленою. Для киселю підходять і світло-рожеві і темно-рубінові ягоди.
Ягоди спочатку миють, перебирають.
Якщо варити кисіль з ягід журавлини, то в ньому не виявиться насичений колір. Багатьом не подобаються плаваючі в киселях ягоди з тріснутими оболонками. Щоб домогтися бездоганного зовнішнього вигляду і смаку, журавлину спочатку подрібнюють блендером. Режим ставлять середній, щоб тонка шкірка не перейшла в стан невловимою суспензії, яку складно підхопити ситом.
В каструлю поміщають перемелену журавлину, наливають 500 мл води, кип’ятять 10 хвилин. Коли рідина трохи охолоне, її проціджують через сито. У каструлі залишається густий однорідний журавлинний відвар.
В іншу каструлю наливають воду, залишивши 100 мл для розчинення крохмалю. У кисіль з журавлини кладуть цукор, кип’ятять 10 хвилин.
Крохмаль заливають холодною водою, розмішують. Стежать, щоб зникли будь-які грудочки.
Розчинений крохмаль вливають в каструлю тонкою цівкою, не забуваючи розмішувати кисіль. Після цього журавлинний кисіль кип’ятять ще 5 хвилин. Тривале кип’ятіння приведе до поступового загустінню напою.
Зазвичай кисіль подають охолодженим, або витримують при кімнатній температурі. Але холодний зимовий день приємно поласувати обжігающе гарячим журавлинним киселем. «Смачної компанією» для киселю з журавлини будуть гарячі пончики в цукровій пудрі або мініатюрні хрусткі круасани з листкового тіста.
Смачного!