З ошатних персиків не хочеться знімати яскраву шкірку. «Роздягнені» персикові половинки виглядають не так імпозантно, як цілі червоно-жовті кульки. Існує дуже простий рецепт консервування цілих персиків з кісточками: прекрасно збережеться форма плодів, навіть шкірка залишиться щільною і цілою. Персиковий компот – благородний напій, його тонкий аромат змушує згадати запах квітучих весняних дерев. При подачі охолоджений компот наливають у високі тонкостінні стакани, а цілі великі персики кладуть на тарілку.
Інгредієнти для приготування компоту з персиків на зиму без стерилізації (на 3 літрову банку):
- персики – 1 кг
- цукор – 270 г
- лимонна кислота – 2/3 ч. ложки
- вода – 2,5 л
Компот з персиків на зиму – простий рецепт:
консервують Цілими тільки красиві стиглі плоди без найменшого натяку на червоточинку. Гарний компот виходить з персиків з червоними боками.
Щоб не виникло проблем при зберіганні компоту, потрібно постаратися повністю позбавитися від «пуху», що покриває шкірку персиків. Є два способи: тримати кожен персик під струменями води і протирати його пальцями; занурити всі персики в миску з холодною водою на 10 хвилин, а потім сполоснути їх під проточною водою.
Персики обережно кладуть в суху стерилізовану банку. Кидати фрукти не можна, потрібно дуже акуратно опускати кожну штучку, персики – найніжніші представники фруктового царства.
В банку наливають гарячу кип’ячену воду, накривають горлечко металевою кришкою. Вода повинна знаходитися в бутыльке 10-15 хвилин.
Каструля, в якій готують сироп, повинна бути стерильно чистою. У сезон консервації потрібно виділити одну каструльку для сиропно-маринадных заливок, а для інших цілей її не слід використовувати. У каструлю кладуть призначений для сиропу цукор.
цукор Змішують з лимонною кислотою.
З бутылька переливають в каструлю всю воду.
Сироп кип’ятять 3-4 хвилини на сильному вогні, потім гарячу рідину знову переливають в банку з персиками.
Компот з персиків на зиму консервують і перевертають. Щоб вийшов добрий компот без стерилізації, заготовки повинні 36 годин перебувати під теплими ковдрами, звичайними рушниками тут не можна обійтися. Перевернутий пляшку ставлять на підлогу і накривають товстою ковдрою, звернувши його вдвічі. Це «пасивна стерилізація», персики прогріваються, сироп проникає у всі клітини м’якоті, але форма плодів не змінюється і залишається бездоганною.
Персиковий компот на зиму за цим рецептом зберігається 11-12 місяців.
Смачного!