Візитна картка святкового застілля і гордість господині – качка в духовці з рисом і яблуками! Краще запікати в духовці лише курку, ви ризикуєте так і не збагнути цього блаженства – чудового смаку ніжного запеченого м’яса качок з тонкою хрумкою і напівпрозорої скоринкою… Ефект шикарного застілля просто неминучий, навіть якщо це звичайна середовище або буденний понеділок! Звичайно ж, качка в духовці – страва не з найпростіших і сам процес вимагає деяких навичок. Але нехай вас це не обтяжує – наш покроковий рецепт з фото докладно опише всі етапи запікання качки з рисом так, щоб у підсумку ви отримали від нього все, що очікуєте!
Інгредієнти для приготування качки з рисом і яблуками в духовці:
- качка, тушка – 1,5-2 кг
- яблука – 1-2 шт.
- чорнослив в’ялений – 5-8 шт.
- рис – 0,5-1 склянки
- мед – 1 ст. л.
- гранат – 0,5 шт.
- сіль, перець, приправа для птиці та рису – за смаком
Качка з рисом і яблуками в духовці – покроковий рецепт з фото:
Качку готуємо до запіканню – видаляємо всі непотрібні жирові прошарки (вона і так птах досить жирна сама по собі, а тому не будемо залишати нічого зайвого для наших фігур). Вирізаємо обов’язково залози біля хвостової частини, так звану «гузку», крайні частини крила, які зазвичай обгорають в духовці і не мають ніякої кулінарної цінності. Прослідкуйте, щоб на шкірі качки не залишилося пір’я і залишилися остистих відростків від них, а в порожнині черевця – легенів, серця та інших нутрощів, потрібно все вийняти і ретельно промити всю тушку під проточною водою, після чого обсушити паперовими рушниками як всередині, так і зовні. Після того, як всі підготовчі процеси будуть зроблені – можна натерти качку сольовою сумішшю з приправами для дичини/птиці і залишити в холодильнику маринуватися на 5-12 годин.
В якості начинки у нас буде рис, але він не буде схожим на звичайний плов або рисову кашу з цибулею і морквою. Скоріше, це буде солодкий плов, який ми зазвичай робимо з сухофруктами. Рис ми пропонуємо начинити разом з яблуками і чорносливом, а приправити всю начинку улюбленими прянощами до рису. Так як рис повинен зберегти розсипчасту структуру, його необхідно попередньо відварити до напівготовності. Промиваємо підлозі готовий рис в холодній воді і відкидаємо на друшляк – зайва волога в начинці абсолютно не потрібна. Кількість рису залежить від розміру качки, якщо качка у вас велика – візьміть склянку сухого рису, якщо качка поменше – вистачить і половини з урахуванням додається яблука і жмені чорносливу.
Додати в рис чорнослив (цілий або шматочками), крупно нарізані кубики яблука.
Приправити рисову начинку прянощами, наприклад, куркумою для кольору і користі, кумином (зірою) для підтримки ефекту і аромату справжнього плову, та іншими смачно пахнуть травами. Перемішати.
Фаршируємо черевце качки рисом і яблуками, зашиваємо ниткою або фіксуємо зубочистками шкіру біля черевної порожнини.
Поміщаємо тушку качки з рисом і яблуками в кулінарний пакет для запікання або обертаємо фольгою. Поміщаємо пакет у велику форму або простору гусятницю, відправляємо в розігріту до 200 духовку на перші 15 хвилин. Після того як качка «схопиться» на поверхні від такої високої температури – зменшуємо температурний режим до 180. Залишаємо качку на 1-1,2 години для поступового витоплювання жиру, загальний час запікання качки з рисом і яблуками в духовці – на 1 кг приблизно близько години плюс 25-30 хвилин.
Для того щоб створити нашої качки красиву оболонку-скоринку, будемо використовувати гранатовий соус, уварений з медом. Для цього візьмемо стиглий гранат, видавимо з нього сік, приблизно 100 мл
Поміщаємо гранатовий сік в маленький ківш, нагріваємо, додаємо мед (1-2 ст. л.). При малому кипінні і помішуванні уварюємо медово-гранатову рідина. Через 3-4 хвилини вона почне густіти і карамелізуватися – соус для створення рум’яної скоринки готовий!
Коли ви вирішите, що качка практично приготувалася, віддала весь свій жир, а шкірка стала тонкої – пора приступати до створення смачної хрусткої скоринки на її поверхні. Розкрийте пакет і змащуйте гранатовим соусом поверхня шкірки, періодично відправляючи качку в духовку.
Таких підходів знадобиться 3-5.
Даємо качці трохи охолонути, розкриваємо черевце, начинку з рису, яблук і чорносливу переміщаємо на загальне блюдо, а зверху кладемо нашу красуню-качку.
Прикрашаємо зеленню або зернами граната.
Качка з рисом і яблуками в духовці готова!
Смачного!