Смачно в пост – це можливо і абсолютно легко! Рецепт пісного плову з сухофруктами в нашому сьогоднішньому кулінарному майстер-класі. У дні посту ймовірно і вам доводилося відзначати будь-які сімейні свята. Хоч великі свята і розваги пост не передбачає, дитячі дні народження або затишні домашні посиденьки хочеться все-таки відзначити смачними стравами. Такий пісний плов з сухофруктами буде виглядати дуже святково і в теж час «цнотливо», він ситний і сподобається всім вашим запрошеним незалежно від віку.
Сухофрукти вносять у смак плову неймовірну фруктову нотку, вдало обігрують всі інші інгредієнти і можна сказати, що відсутність м’ясної складової навіть не згадується після першої ложки частування…
Щоб приготувати плов з сухофруктами без м’яса потрібно:
- рис – 1 склянка
- цибуля – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- часник – 1 головка
- сухофрукти (чорнослив, родзинки, курага) – 300 г
- кумін/зіра – 1 ст. л.
- куркума – 0,5 ст. л.
- перець гострий чилі – 0,25 стручки
- сіль – за смаком
- масло рослинне – 100 мл
Пісний плов з сухофруктами – рецепт з фото:
Для приготування плову беремо відповідний сорт рису – довгозернистий, який буде після відварювання розсипатися і не злипатися грудками. Промиваємо рис в холодній воді, також відразу ж готуємо і набір сухофруктів. Їх необхідно промити, нарізати на більш дрібні або середні шматочки, наприклад, можна просто нарізати курагу і чорнослив навпіл або більш дрібним кубиком. Родзинки просто промиваємо. Якщо ваша курага або чорнослив занадто сухі зморщені, рекомендуємо все ж перед додаванням в плов такі сухофрукти замочити на кілька годин у теплій воді для набухання. Інакше в процесі приготування плову вони просто не встигнуть увібрати в себе достатньо рідини, і в результаті в плові виявляться не розпарені, ароматні і смачні фруктові шматочки, а солодка «сушка».
Приступаємо безпосередньо до приготування пісного плову: цибулини ріжемо півкільцями.
На сковороді розігріваємо олію, його кількість має бути таким, щоб цибуля вільно «плавати» в ньому і добре обжаривался з усіх боків. Обсмажуйте цибулю, поки самі тонкі півкільця не зазолотятся, не з’явиться солодкуватий аромат смаженої цибулі, при цьому не забувайте помішувати.
До цибулі відправимо сухофрукти, кілька хвилин обсмажуємо сухофрукти з цибулею.
Відправляємо морква, подрібнену брусочками, продовжуємо пасерувати, поки морква не стане злегка розм’якшеною.
Готуємо одночасно до закладки в плов прянощі і спеції: зіру (кумин) злегка розтираємо в ступці, щоб сильніше проявився її незрівнянний аромат, з головки часнику знімаємо по максимуму лушпиння, але самі часточки залишаємо на центральному стрижні, перець чилі ріжемо кільцями (5-6 кілець буде достатньо для балансу смаку).
Додаємо сіль, куркуму, зіру, перець чилі до гарячої морквяно-фруктовою масою.
Поміщаємо в центр головку часнику, вливаємо 100-120 мл гарячої води на сковороду. Накриваємо кришкою і даємо 10 хвилин потомитися на мінімумі, тим самим смак і аромат прянощів розкриваються, а сухофрукти і часник распариваются ще більше.
Прийшла черга рису – його необхідно розподілити рівномірно по всій розпареного масі і залити гарячою водою таким чином, щоб рис був покритий нею приблизно на 1 см, якщо готуєте на широкій сковороді, і близько 2 см, якщо готуєте в казані. Не бійтеся нестачі рідини – її завжди можна додати у процесі, якщо ви побачите, що в сковороді води вже не залишилося, а рис ще не готовий.
Даємо плову з сухофруктами ще 20 хвилин приготуватися під кришкою на малому вогні, потім вимикаємо вогонь і залишаємо його ще на 10 хвилин для вбирання залишків рідини.
Перемішуємо рис з іншою масою лише в кінці приготування або перед самою подачею.
Пісний плов з сухофруктами готовий!
Смачного!