Щоб урізноманітнити ваші рибні дні, пропонуємо вам смачний варіант приготування риби (в нашому випадку – товстолобик). Риба, приготована за цим рецептом, виходить ароматною і ніжною, а ще дуже корисною, адже готуватися вона в пароварці. Якщо пароварки у вас немає, то шматочки риби ви можете злегка обсмажити на сковороді, щоб вона тільки схопилася, додати в сковороду трохи води, накрити кришкою і тушкувати до повної готовності.
Гарнір до парової риби підійде будь можете просто приготувати салат, овочеве рагу або навіть картопляне пюре. Наш вибір – це суміш яскравих овочів, приготованих разом з рибою на пару.
Інгредієнти для приготування риби на пару з овочами (4 порції):
- риба (філе або стейки) – 500 г
- суміш спецій до риби – 1 ст. л. з гіркою або за смаком
- сік лимона – 50 мл
- перець чилі, подрібнений – 1 ч. л. або за смаком
- сіль – 1 ч. л. або за смаком
- оливкова олія – 3 ст. л.
- свіжа зелень – 3-4 гілочки
- суміш овочів (цвітна капуста, брокколі, морква, зелений горошок) – 500 г
Для сирного соусу (за бажанням):
- масло – 20 г
- борошно пшеничне – 10 г
- молоко – 200 мл
- сир (будь-який) – 50 г
- сіль, перець
Рецепт приготування риби з овочами в пароварці:
Для приготування страви вам будуть потрібні: філе або стейки будь-якої риби. Щоб розрізати рибу на стейки, вам потрібно відрізати голову і плавники, а саму тушку нарізати на порційні шматки.
Якщо ж ви хочете відокремити філе, то для цього гострим ножем зробіть косий надріз відразу за головою риби.
Далі з одного боку вздовж усього хребта риби зробіть глибокий надріз. Обережно просуваючись ножем якомога ближче до кісток, почніть відокремлювати філе. Для зручності візьміть філе в руку і злегка натягніть, а кінчиком гострого ножа зрізайте його з кісток.
Реберні кістки, за бажанням, можете відразу зрізати з філе і вже після їх видалити. Робіть так, як вам буде зручніше.
Коли обидва філе будуть готові, за бажанням, можете зняти з них шкіру, але це не обов’язково. Голову і реберні частини не викидайте, на їх основі можна приготувати насичений рибний бульйон.
Отже, філе риби розріжте на порційні шматки і перекладіть в миску.
Додайте до риби суміш спецій, сіль, подрібнений перець чилі (кількість на ваш смак), подрібнену зелень, оливкова олія і вичавлений лимонний сік.
Ретельно перемішайте шматочки риби. Затягніть миску харчовою плівкою, поставте в холодильник і залиште маринуватися протягом 1-2 годин або більше.
Підготуйте овочі. В якості гарніру до парової риби можна взяти будь-які овочі, які у вас є і, які ви любите. Приготувати овочі можна як на пару разом з рибою, так і стушкувати на плиті. Вибір за вами. Ми пропонуємо для гарніру взяти цвітну капусту, броколі, морква і зелений горошок. Брокколі і капусту розберіть на суцвіття і ретельно промийте під проточною водою.
Моркву очистіть і наріжте середнім кубиком.
Змішайте моркву з брокколі і цвітною капустою.
Коли риба досить промаринується, викладіть її в чашу для пароварки.
В іншу чашу викладіть підготовлені овочі (крім горошку). Присипте їх зверху сіллю і перцем. Готуйте рибу та овочі на пару протягом 20-25 хвилин (або трохи довше, залежно від розміру шматків риби). Овочі готуйте до бажаної м’якості.
Тим часом до овочів приготуйте сирний соус (за бажанням). Для цього у сотейнику розтопіть вершкове масло. Додайте до нього борошно.
Помішуючи, підсмажте борошно протягом 1 хвилини.
Постійно помішуючи, введіть усе молоко і проваріть до загустіння.
В загустілий соус додайте натертий сир. Щоб смак соусу був більш яскравим, беріть сир з насиченим смаком, а краще використовувати суміш сирів.
Ретельно перемішайте, щоб сир розплавився. Приправте сирний соус за смаком сіллю і меленим перцем.
Коли овочі будуть майже готові, додати до них зелений горошок і готуйте ще 5 хвилин.
Риба до цього часу вже повинна бути готова.
Смачна і корисна парова риба з овочами готова! Подаємо в гарячому вигляді, поливши сирним соусом.
Смачного!