Зовні непоказна, дрібна і майже невагома (вага однієї тушки не більше 70 г) мойва — мешканець морських вод і бюджетний продукт повсякденного раціону. Через скромного розміру і крихких кісток кулінари готують рибку з головою, не обробляючи і не видаляючи нутрощів. Наш рецепт присвячуємо допитливим, скрупульозним і працьовитим господаркам — зберігаємо клопіткий етап оброблення і в підсумку подаємо апетитну смажену мойву всьому сімейству без побоювання.
Інгредієнти для приготування смаженої мойви:
- мойва свіжа – 400 г
- борошно – 3 ст. л.
- рослинна олія – 50 мл
- сіль, суміш гострих перців – за смаком
Рецепт приготування мойви смаженої на сковороді:
Нагадаємо, не використовуємо копчену або засолену рибу — для цього експрес-рецепта необхідна свіжа або заздалегідь розморожена мойва. Тушки сумлінно промиваємо в холодній воді, стряхиваем. Розклавши на дошці або папері, насамперед відрізаємо хвости і плавники. Зручно працювати в рукавичках і ножицями.
Гострим ножем відокремлюємо голови, вспарываем черевні порожнини і вичищаємо зсередини. Повторно відправляємо під струмінь води. Після «душа» заготовки злегка просушуємо.
За смаком посипаємо мойву сіллю і меленим перцем. Перемішуємо, заправляємо спеціями кожну рибку зі всіх сторін.
Кидаємо рибу в пшеничне борошно, прокручуємо і паніруємо мойву рівним шаром з двох боків. Надлишки борошна видаляємо.
Попередньо прогрів сковороду вливаємо рафінована олія улюбленого сорту. У шиплячий фритюр рядами, дотримуючись деяку дистанцію, викладаємо мойву в борошні. При помірній температурі смажимо 3-4 хвилини.
Потім піддягаємо смажену мойву лопаткою, перевертаємо і тримаємо на розпеченій сковороді наступні 2-3 хвилини. Залишки жиру промаківающімі паперовою серветкою.
Готово — подаємо смажену мойву з соковитою зеленню і хрусткими салатними листям.
Смачного!