Пізньої осені та взимку, коли за вікном ллє дощ або мете сніг, пропонуємо зігрітися і приємно підбадьоритися ароматним і смачним імбирним чаєм. Корінь імбиру – це джерело вітамінів, і завдяки йому цей чай виходить не тільки смачним, але ще і дуже корисним. Такий пряний імбирний чай чудово зміцнює імунітет, через що вашому організму буде легше позбутися від застуди та кашлю. Готується імбирний чай від застуди неймовірно просто і його рецепт можна завжди відкоригувати залежно від власних уподобань – змінюючи кількість імбиру, соку цитрусових або прянощів. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування імбирного чаю від застуди і кашлю:
- вода – 750 г
- імбир – 1-2 ст. л. (в тертому вигляді)
- чорний чай – 2 ч. л.
- лимон – 0,5 шт.
- апельсин – 0,5 шт.
- м’ята – 3-4 гілочки (невеликого розміру)
- кориця – 1 паличка (невеликого розміру)
- кардамон – 2 коробочки
- мускатний горіх – 0,25 ч. л.
- мед (або цукор) – за смаком
Імбирний чай від застуди – рецепт:
Першим ділом займемося імбиром. Відламує собі невеликий шматочок розміром з великий палець і очищаємо його від шкірки. Найзручніше зчистити шкірку звичайною ложкою.
Очищений корінець натираємо на дрібній тертці. Для приготування імбирного чаю від застуди нам буде потрібно 1-2 ст. л. натертого імбиру. Кількість імбиру в рецепті, за бажанням, можна або збільшити, або зменшити, все залежить від вашого смаку. Якщо ви ще жодного разу не пробували імбир, тоді спершу візьміть 1 ст. л., так як у нього досить насичений смак і велика кількість імбиру може вам не сподобатися.
Коробочки кардамону відправляємо в ступку і злегка раздавливаем. Якщо ступки немає, тоді натисніть на коробочки лезом ножа, потрібно домогтися, щоб вони розкрилися, тоді їх смак буде більш насиченим.
Беремо заварник об’ємом 1 л (дуже зручно використовувати заварник з пресом) і відправляємо в нього чорний крупнолистовий чай, натертий імбир, листя свіжої м’яти, а також кардамон, корицю і мускатний горіх.
Вливаємо окріп, закриваємо заварювальний чайник кришкою і залишаємо на 5-10 хвилин настоятися і охолонути.
Тим часом ретельно моєму апельсин і лимон. З половинок лимона і апельсина з допомогою овочечистки зрізаємо цедру.
А з самих половинок максимально вичавлюємо сік, повинно вийти близько 70-100 мл
трохи остиглий імбирний чай додаємо цедру і сік. Розмішуємо і залишаємо ще хвилин на 5. Чай повинен настоятися і охолонути до комфортної для пиття температури.
Остиглий імбирний чай розливаємо по чашках і в кожну за смаком додаємо мед (якщо його не любите або з будь-яких інших причин, замініть його на цукор). Тільки не забуваємо про те, щоб мед зберіг всі свої корисні властивості, температура чаю не повинна бути вище 50 С.
Ось і все! Наш пряний імбирний чай від застуди готовий!
Будьте здорові!
Приємного чаювання!