Ви ще встигаєте заготовити баклажани на зиму? Сьогодні ми пропонуємо не просто заготовити їх, а зробити це творчо і з часткою креативу. Справа в тому, що цей салат не тільки легко готувати, але і легко запам’ятати. Салат «Полосатик» з баклажанів – ну хіба можна забути таку назву? Сподіваємося, що і смак залишиться у вашій пам’яті до наступного баклажанового сезону. Отже, для «смугастого» рецепту, а точніше мається на увазі рецепт салату з баклажанів, моркви та цибулі на зиму, все готово, приступаємо до художества!
Інгредієнти для приготування салату Полосатик з баклажанів:
- баклажани – 1 кг
- моркву – 0,3-0,4 кг
- цибуля – 0,2 кг
- часник – 1 головка
- вода (для маринаду) – 250 мл
- цукор – 100 г
- сіль – 1 ст. л.
- оцет 9% – 120 мл
- рослинне масло – 70-100 мл
Вихід: 1,8-2 л салату (3-4 банки по 0,5 л)
Рецепт приготування салату Полосатик з баклажанів на зиму:
найкращі баклажани на зиму і не тільки, це ті, які манять нас золотистої і рум’яною скоринкою. Всі ми знаємо, як важко її досягти, адже для того, щоб обсмажити велика кількість баклажанів (а для заготовок на зиму зазвичай беруть не менше 2-3 кг), потрібно в самому прямому сенсі цього слова «попрацювати» над сковорідкою. Пропонуємо зробити такі рум’яні сині дуже просто, легко і без наслідків у вигляді миття сковороди, плити і половини кухні. Будемо запікати баклажани!
Ріжемо кожен баклажан середніми, не дрібними шматочками. Приблизний їх розмір у нашому випадку – 1,5 на 2 див.
Складаємо баклажанові кубики у великий таз, щоб вони не вивалювалися при перемішуванні. Збризкуємо їх рослинною олією і перемішуємо, тобто зазначений у списку інгредієнтів кількість рослинної олії нам необхідно тільки на цьому і на наступному етапі – при укладанні баклажанів на деко.
Кількість масла регулюйте на свій розсуд. Якщо ваші баклажани вберуть більше, ніж 50 або 70 мл олії – нічого страшного, від цього вони будуть тільки рум’яніша.
також Змащуємо маслом деко/пергамент на деко, висипаємо баклажани в один рівномірний шар, можна ще раз побризкати зверху маслом.
Духовку розігріваємо до дуже сильного жару в 200 град., розміщуємо їх на перші 25-30 хвилин. Для того щоб баклажани запеклися більш якісно – через зазначений час вийміть деко і переверніть шматочки на іншу сторону. Після чого запікайте баклажани ще 15-20 хвилин.
Баклажани для салату готові без зайвих клопотів! Так як баклажанів все одно потрібно дати якийсь час на охолодження, можна приготувати їх заздалегідь, а на наступний день приступити до наступних кроків заготовки.
Наступним кроком готуємо морква – трьом її тонко, на спеціальній терці для корейської овочів.
Видавлюємо часник, перемішуємо, просочуючи морквину часниковим ароматом та гострим смаком.
Цибулю ріжемо півкільцями.
Беремо для салату на зиму стерильні банки, починаємо укладати малюнок з баклажанів. За дві-три столові ложки запечених баклажанів укладаємо на дно кожної банки. Наступний шар салату-смугастика – морквяно-часниковий, і ще один – цибулевий. Формуйте таким чином, як показано на фото, смужки прямо до самого верху ваших банок.
В каструльці або сотейнику змішуємо інгредієнти для кисло-солодкого маринаду: вода, сіль, цукор і оцет. Доводимо до кипіння, помішуючи, розчиняючи крупинки сипучих продуктів. Коли все закипить – заливаємо кожну баночку гарячим маринадом.
Обов’язково (!) ставимо банки з салатом Полосатик на стерилізацію. Так як ми використовували банки по 0,5 л – час їх стерилізації трохи менше, ніж літрові – всього лише 15 хвилин (літрові – 20). Під банки також обов’язково підкласти тканинну серветку, щоб ті не лопнули.
Загвинчуємо кришками і кутаем в товстий плед або ковдру.
Чудовий салат Полосатик з баклажанів на зиму готовий!
Поки на ринках в розгулі овочеве розмаїття, не забудьте про те, що салат з баклажанів, відкритий взимку під картопельку – це найсмачніше, що може бути!
Смачного!