500 рецептів
Різне

Тістечко Картопля – рецепт по ГОСТу СРСР з фото

by admin 15 Серпня, 2017 No Comments

Тістечко Картопля добре знайома всім нам з дитинства. Його готували наші бабусі, мами, а тепер і ми тішимо цим смачним десертом наших дітей і близьких. Рецептів цього тістечка існує величезна безліч, але сьогодні ми хочемо запропонувати вам рецепт тістечка Картопля по ГОСТу СРСР. Готується така «Картопля» на основі бісквіта, завдяки чому виходить дуже ніжною і смачною. А ще таке тістечко виходить світлим всередині, адже саме в такому вигляді воно повністю відповідає своїй назві і схожий на справжній картоплю.

Щоб приготувати тістечко Картопля по госту СРСР буде потрібно (на 12-13 шт.):

Для бісквіта:

  • курячі яйця – 6 шт. (середнього/великого розміру)
  • цукор – 180 г
  • борошно – 150 г
  • крохмаль – 30 г
  • рослинна олія – 1 ст. л.

інгредієнти для бісквіта

Для крему:

  • масло – 200 г
  • цукрова пудра – 100 г
  • згущене молоко – 100 г

Для обсипання:

  • какао-порошок – 30 г
  • цукрова пудра – 20 г

інгредієнти для крему і обсипання

Тістечко Картопля – рецепт по ГОСТу СРСР з фото:

Першим ділом приготуємо бісквіт. Це можна зробити заздалегідь, наприклад, ідеально буде напередодні ввечері, щоб за ніч бісквіт злегка ущільнився і легше размалывался в крихту.

Отже, з самого початку підготуємо суху суміш. Відправляємо в сито борошно і крохмаль, просіваємо їх разом. До речі, крохмаль в цьому рецепті можна використовувати як картопляний, так і кукурудзяний, тому сміливо беріть той, що є під рукою. І ще, якщо ви раптом звикли готувати бісквіт з додаванням розпушувача, то також додайте його на цьому етапі. Для цієї порції тесту буде цілком достатньо 1 чайної ложки розпушувача без гірки.

борошно

Крім підготовки сухих інгредієнтів, також не забуваємо підготувати форму для випічки діаметром 24 див Дно і борти форми вистилаємо папером або ж змащуємо її тонким шаром вершкового масла і злегка припыляем борошном.

Коли сухі інгредієнти і форма буде підготовлена, приступаємо до приготування тіста. У миску досить великого розміру розбиваємо курячі яйця.

яйця

Міксер включаємо на максимальну швидкість, і потроху додаючи до яєць цукровий пісок, ретельно збиваємо. Після того, як весь цукор буде доданий, збиваємо яйця протягом 8-10 хвилин. В залежності від потужності міксера час може трохи відрізнятися, тому орієнтуємося на консистенцію маси. Яйця повинні дуже добре збільшитися в об’ємі (раз в 6-7 мінімум) і перетворитися на дуже пишне і дуже щільну піну. Щоб перевірити готовність маси, міксер вимикаємо і піднімаємо віночки, слід від стікаючого тесту повинен залишатися видимим на поверхні близько 8 секунд.

збиті яйця

В пишну яєчну масу невеликими порціями вводимо сухі інгредієнти.

борошно

Вмішуємо їх дуже акуратно за допомогою віночка або лопатки. Діємо ніжно, але досить швидко, намагаємося не робити багато рухів, щоб наша маса не втратила свого обсягу.

тісто

В самому кінці по краю миски вливаємо в тісто олію (за бажанням, щоб тісто набуло вершковий аромат, можете замість нього взяти розтоплене вершкове масло). І знову, досить швидкими рухами, вмішуємо масло в тісто.

бісквітне тісто

Готове бісквітне тісто виливаємо у нашу форму.

тісто для бісквіту

Відправляємо бісквіт у вже розігріту до 180 С духовку і випікаємо близько 35-45 хвилин. Щоб бісквіт під час випічки не опал, перші 20-25 хвилин дверцята духовки не відкриваємо. Перш ніж діставати бісквіт з духовки, обов’язково перевіряємо його на готовність. Для цього або натискаємо пальцем на його верхівку – бісквіт повинен пружинити, або протикаємо центр зубочисткою/шпажкою – вона повинна виходити сухою і чистою.

бісквіт

Свіжоспечений бісквіт акуратно витягаємо з форми і перекладаємо на решітку, щоб він охолов.

бісквіт для тістечка

Якщо бісквіт готуємо заздалегідь, то обертаємо його плівкою і залишаємо на 8-12 годин на робочому столі.

накрити плівкою

Приготуємо крем для тістечка Картопля. М’яке вершкове масло перекладаємо в ємність для збивання і злегка опрацьовуємо його міксером. Додаємо цукрову пудру.

масло і цукрова пудра

з допомогою міксера збиваємо масу до отримання пишного крему.

збите масло

В самому кінці порціями, постійно при цьому працюючи міксером, вливаємо в крем згущене молоко.

згущене молоко

Крем для тістечка Картопля готовий! Відкладаємо його поки в сторону.

крем для тістечка

Для обсипання тістечка змішуємо разом какао-порошок і цукрову пудру. Пудру, до речі, краще попередньо просіяти, щоб позбутися від дрібних грудочок. За бажанням, кількість пудри можна злегка збільшити або зменшити залежно від смаку какао-порошку.

какао

Повернемося до бісквіту. Розламуємо його на невеликі шматочки і викладаємо в комбайн з встановленою насадкою «металевий ніж».

бісквіт

Подрібнюємо бісквіт для тістечка Картопля до стану дрібної крихти.

бісквітна крихта

Отриману крихту пересипаємо у велику миску. Від крему відокремлюємо 1 ст. л., він нам знадобиться для прикраси, а решту додаємо до бісквітної крихти. Також на цьому етапі можна додати 1 ст. л. рому або коньяку, але, так як тістечко Картопля готується найчастіше для діток, то додавати алкоголь чи ні, вирішувати вам.

бісквіт і крем

Ложкою або просто рукою ретельно розмішуємо крихту з кремом. У нас повинна вийти досить пластична маса.

перемішати

Формуємо наші тістечка. Традиційно тістечко Картопля по ГОСТу СРСР має важити 80 м, тому, якщо є кухонні ваги, то наше тісто ділимо на порції вагою 75-80 грам, а, якщо ваг немає, тоді просто ділимо тісто на порції відповідного розміру.

тістечко картопля рецепт по госту срср з фото

Сформовані тістечка по одному обвалюємо в суміші какао і цукрової пудри.

обваляти в какао

Тістечко Картопля по ГОСТу практично готове. Нам залишилося тільки трохи причепурити нашу «Картоплю».

тістечко картопля рецепт по госту срср

Відкладений крем перекладаємо в кондитерський мішок з невеликою круглою насадкою діаметром близько 4 мм. На поверхні тістечок робимо кілька заглиблень, зробити їх можна з допомогою шпажки або інструментом для роботи з мастикою. У кожне поглиблення видавлюємо по краплі крему, імітуючи цим відростки картоплі, як показано на фото.

тістечко картопля рецепт по госту

Ось і все! Тістечко Картопля по ГОСТу СРСР готово!

тістечко картопля по госту срср

Подаємо тістечка до столу і тішимо своїх близьких смачним і святковим десертом!

тістечко картопля рецепт

Смачного!

Інші рецепти:

Рецепт маринованої цвітної капусти швидкого приготування

Самса з куркою – покроковий рецепт з фото

Яйця в булочці в духовці - рецепт з фото

Варення з гарбуза з апельсином - рецепт

Сіміті турецькі бублики - рецепт з фото

Торт «Чорний ліс» з покроковим фото - рецепт

  • Previous Тарт з полуницею та заварним кремом – Покроковий рецепт з фото8 років ago
  • Next Рогалики з мармеладом – Покроковий рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли