Тістечко Картопля добре знайома всім нам з дитинства. Його готували наші бабусі, мами, а тепер і ми тішимо цим смачним десертом наших дітей і близьких. Рецептів цього тістечка існує величезна безліч, але сьогодні ми хочемо запропонувати вам рецепт тістечка Картопля по ГОСТу СРСР. Готується така «Картопля» на основі бісквіта, завдяки чому виходить дуже ніжною і смачною. А ще таке тістечко виходить світлим всередині, адже саме в такому вигляді воно повністю відповідає своїй назві і схожий на справжній картоплю.
Щоб приготувати тістечко Картопля по госту СРСР буде потрібно (на 12-13 шт.):
Для бісквіта:
- курячі яйця – 6 шт. (середнього/великого розміру)
- цукор – 180 г
- борошно – 150 г
- крохмаль – 30 г
- рослинна олія – 1 ст. л.
Для крему:
- масло – 200 г
- цукрова пудра – 100 г
- згущене молоко – 100 г
Для обсипання:
- какао-порошок – 30 г
- цукрова пудра – 20 г
Тістечко Картопля – рецепт по ГОСТу СРСР з фото:
Першим ділом приготуємо бісквіт. Це можна зробити заздалегідь, наприклад, ідеально буде напередодні ввечері, щоб за ніч бісквіт злегка ущільнився і легше размалывался в крихту.
Отже, з самого початку підготуємо суху суміш. Відправляємо в сито борошно і крохмаль, просіваємо їх разом. До речі, крохмаль в цьому рецепті можна використовувати як картопляний, так і кукурудзяний, тому сміливо беріть той, що є під рукою. І ще, якщо ви раптом звикли готувати бісквіт з додаванням розпушувача, то також додайте його на цьому етапі. Для цієї порції тесту буде цілком достатньо 1 чайної ложки розпушувача без гірки.
Крім підготовки сухих інгредієнтів, також не забуваємо підготувати форму для випічки діаметром 24 див Дно і борти форми вистилаємо папером або ж змащуємо її тонким шаром вершкового масла і злегка припыляем борошном.
Коли сухі інгредієнти і форма буде підготовлена, приступаємо до приготування тіста. У миску досить великого розміру розбиваємо курячі яйця.
Міксер включаємо на максимальну швидкість, і потроху додаючи до яєць цукровий пісок, ретельно збиваємо. Після того, як весь цукор буде доданий, збиваємо яйця протягом 8-10 хвилин. В залежності від потужності міксера час може трохи відрізнятися, тому орієнтуємося на консистенцію маси. Яйця повинні дуже добре збільшитися в об’ємі (раз в 6-7 мінімум) і перетворитися на дуже пишне і дуже щільну піну. Щоб перевірити готовність маси, міксер вимикаємо і піднімаємо віночки, слід від стікаючого тесту повинен залишатися видимим на поверхні близько 8 секунд.
В пишну яєчну масу невеликими порціями вводимо сухі інгредієнти.
Вмішуємо їх дуже акуратно за допомогою віночка або лопатки. Діємо ніжно, але досить швидко, намагаємося не робити багато рухів, щоб наша маса не втратила свого обсягу.
В самому кінці по краю миски вливаємо в тісто олію (за бажанням, щоб тісто набуло вершковий аромат, можете замість нього взяти розтоплене вершкове масло). І знову, досить швидкими рухами, вмішуємо масло в тісто.
Готове бісквітне тісто виливаємо у нашу форму.
Відправляємо бісквіт у вже розігріту до 180 С духовку і випікаємо близько 35-45 хвилин. Щоб бісквіт під час випічки не опал, перші 20-25 хвилин дверцята духовки не відкриваємо. Перш ніж діставати бісквіт з духовки, обов’язково перевіряємо його на готовність. Для цього або натискаємо пальцем на його верхівку – бісквіт повинен пружинити, або протикаємо центр зубочисткою/шпажкою – вона повинна виходити сухою і чистою.
Свіжоспечений бісквіт акуратно витягаємо з форми і перекладаємо на решітку, щоб він охолов.
Якщо бісквіт готуємо заздалегідь, то обертаємо його плівкою і залишаємо на 8-12 годин на робочому столі.
Приготуємо крем для тістечка Картопля. М’яке вершкове масло перекладаємо в ємність для збивання і злегка опрацьовуємо його міксером. Додаємо цукрову пудру.
з допомогою міксера збиваємо масу до отримання пишного крему.
В самому кінці порціями, постійно при цьому працюючи міксером, вливаємо в крем згущене молоко.
Крем для тістечка Картопля готовий! Відкладаємо його поки в сторону.
Для обсипання тістечка змішуємо разом какао-порошок і цукрову пудру. Пудру, до речі, краще попередньо просіяти, щоб позбутися від дрібних грудочок. За бажанням, кількість пудри можна злегка збільшити або зменшити залежно від смаку какао-порошку.
Повернемося до бісквіту. Розламуємо його на невеликі шматочки і викладаємо в комбайн з встановленою насадкою «металевий ніж».
Подрібнюємо бісквіт для тістечка Картопля до стану дрібної крихти.
Отриману крихту пересипаємо у велику миску. Від крему відокремлюємо 1 ст. л., він нам знадобиться для прикраси, а решту додаємо до бісквітної крихти. Також на цьому етапі можна додати 1 ст. л. рому або коньяку, але, так як тістечко Картопля готується найчастіше для діток, то додавати алкоголь чи ні, вирішувати вам.
Ложкою або просто рукою ретельно розмішуємо крихту з кремом. У нас повинна вийти досить пластична маса.
Формуємо наші тістечка. Традиційно тістечко Картопля по ГОСТу СРСР має важити 80 м, тому, якщо є кухонні ваги, то наше тісто ділимо на порції вагою 75-80 грам, а, якщо ваг немає, тоді просто ділимо тісто на порції відповідного розміру.
Сформовані тістечка по одному обвалюємо в суміші какао і цукрової пудри.
Тістечко Картопля по ГОСТу практично готове. Нам залишилося тільки трохи причепурити нашу «Картоплю».
Відкладений крем перекладаємо в кондитерський мішок з невеликою круглою насадкою діаметром близько 4 мм. На поверхні тістечок робимо кілька заглиблень, зробити їх можна з допомогою шпажки або інструментом для роботи з мастикою. У кожне поглиблення видавлюємо по краплі крему, імітуючи цим відростки картоплі, як показано на фото.
Ось і все! Тістечко Картопля по ГОСТу СРСР готово!
Подаємо тістечка до столу і тішимо своїх близьких смачним і святковим десертом!
Смачного!