Хачапурі – справжня перлина грузинської кухні, має тисячі шанувальників у багатьох країнах світу. Чудова випічка у формі човників з начинкою з сиру і яйця притягує погляди любителів незвичайної і смачної їжі, а смак хачапурі змушує закохатися в нього раз і назавжди.
Покроковий рецепт хачапурі по-аджарський
Цю випічку я спробувала вперше 15 років тому. Раніше я вже була знайома зі смаком інших видів хачапурі і всі вони мені дуже подобалися, але човники з сиром по рецепту аджарських кухарів просто приголомшили мене. Я розшукала потрібний мені рецепт і з тих пір часто готую частування сама.
Складові:
- 125 мл молока;
- 125 мл води;
- 7 г сухих дріжджів;
- 2 ч. Л. цукрового піску;
- 1 ч. Л. солі;
- 5-6 яєць;
- 1-2 ст. л. рослинної олії;
- борошно – 400 г;
- 250 г сулугуні;
- 250 г адигейського сиру;
- 100 г вершкового масла.
приготування:
- Молоко з водою підігрійте до теплого стану. Додайте дріжджі і цукор, розмішайте, залиште на 10 хвилин.
Молоко з водою для опари повинні бути теплими, але не гарячими - Влийте в опару рослинне масло, додайте сіль і 1 яйце, змішайте все віночком.
Щоб ретельно змішати всі інгредієнти, найзручніше користуватися віночком - Поступово всипаючи в миску з сумішшю просіяне борошно, замісити еластичне тісто. Як тільки тісто перестане прилипати до рук, борошно більше не потрібно.
Кількість борошна регулюється в процесі замісу тіста - Перекладіть тісто у велику ємність, накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину.
Щоб тісто добре піднялося, його необхідно залишити в теплому місці - Через годину обомніте тісто, накрийте, залиште ще на півгодини.
- Обидва види сиру подрібніть на тертці з великими отворами.
Сир для начинки натирається на тертці з великими отворами або кришиться руками - Змішайте сир з розтопленим вершковим маслом, за бажанням додайте сіль. перемішайте начинку.
Сіль додається в начинку за бажанням - Тісто розділіть на 4-5 рівних частин, кожну з яких розкачайте в великий овал.
Заготовки з тіста для хачапурі повинні мати форму овалу - На широкі боку заготовок викладіть смужками трохи начинки.
Невелика кількість сирної начинки необхідно викласти на краю заготовки для хачапурі - Загорніть краї тіста так, щоб начинка виявилася усередині валиків.
тісто з начинкою необхідно закатати так, щоб начинка була повністю прихована - Скріпіть краї тіста, розведіть валики і наповніть заготовки начинкою.
Після того, як краю човників з тіста ретельно скріплені, в заготовки можна викласти все начинку - Перекладіть заготовки на застелене папером деко.
Щоб хачапурі не підгоріли, деко покривається листом паперу для випікання - Випікайте 15-20 хвилин при 200 градусах.
- Дістаньте хачапурі з духовки, злегка розпушіть начинку і вбийте в неї яйце.
У гарячу начинку практично готових хачапурі додаються сирі яйця, які залишиться запекти в духовці ще кілька хвилин - Запікайте човники ще 2-4 хвилини, щоб білок схопився, а жовток залишився рідким.
- Змастіть краї човників вершковим маслом і покладіть по шматочку на гарячу начинку.
Відео: хачапурі по-аджарський
Хачапурі по-аджарський – апетитне і дуже смачна страва, якому зрадіють ваші рідні та друзі. Якщо ви ще не знайомі з цією стравою, але маєте трохи вільного часу і бажання порадувати близьких, обов’язково запропонуйте їм ці дивовижні човники з сирною начинкою. Смачного!