500 рецептів
Консервація

Консервуємо огірочки з лимонною кислотою: добірка кращих рецептів

by admin 13 Травня, 2019 No Comments

Під час збору врожаю комори і холодильники господинь наповнюються банками з усілякою консервацією. Продуктом, який ніколи не залишається без уваги, є апетитні хрусткі огірочки. Солоні, квашені, мариновані – огірки займають одне з почесних місць серед заготовок на зиму.

Головне все робити вчасно – огірочки слід купувати в сезон, коли вони найдешевші.

Переваги заготовки огірків з лимонною кислотою

Щоб овочі не зіпсувалися, багато господині додають в заготовки оцет, який збільшує термін зберігання продукту і надає йому приємну кислинку. Але навіть в невеликих кількостях оцтова кислота здатна спровокувати збільшення секреції слини, шлунка, підшлункової залози, а також викликати роздратування печінки і нирок. Тому більш щадить альтернативою оцту вважається лимонна кислота.

Замітка. Крім лимонної кислоти замість синтетичного столового оцту в консервації застосовують натуральний яблучний оцет, брусничний, калиновий, смородиновий, журавлинний, лимонний сік.

Заготовки на зиму з лимонною кислотою мають більш м’який смак і не дратують внутрішні органи так, як робить це оцтова кислота.

Покрокові рецепти з інструкціями

Для отримання хорошого результату слід дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Необхідно вибирати невеликі за розміром (близько 10-15 см в довжину) овочі з щільною шкіркою і пухирцями, без пошкоджень.
  2. Банки і кришки для заготовок потрібно обов’язково стерилізувати. Цей крок необхідний для того, щоб заготовка зберігалася протягом довго часу.
  3. Якщо огірки куплені на ринку або після зняття плодів з кущів пройшло більше 2 годин, перед початком маринування овочі необхідно замочити в холодній воді на 2 години або більше. За цей час огірки наситяться рідиною, що в подальшому забезпечить відсутність пустот всередині овочів, а також дозволить їм залишатися пружними і хрусткими.

базовий рецепт

У цьому рецепті не вказується кількість огірків, так як все залежить від того, яка кількість заготовки ви хочете отримати в результаті. Складові маринаду розраховані на 1 літр заливки.

Складові:

  • огірки;
  • 1 л води;
  • 50 г солі;
  • 10 г цукрового піску;
  • 5 г лимонної кислоти;
  • парасольки кропу;
  • зубчики часнику.

Етапи приготування:

  1. Відберіть підходять за розміром огірочки без зіпсовані.
    маленькі свежие огурцы в ящике
    Сортуйте овочі уважно – один зіпсований овоч може зіпсувати всю банку заготовки
  2. Залиште плоди в воді на 2 години або більше.
    огірки в воде
    Тільки що зібрані з городу овочі замочування не потребують
  3. Промийте огірки, видаліть хвостики і колючки.
  4. В простерилізовані банки покладіть свіжі або сушені часникові зубки, заповніть тару овочами.
    огірки с укропом и чесноком в литровых банках
    В заготовки можна додати парасольки кропу, часник, горошини чорного або запашного перцю
  5. Залийте заготовки окропом, накрийте простерилізованих кришечками, залиште на 10 хвилин.
  6. Злийте воду з банок в каструлю, вимірюючи її обсяг (це потрібно для правильного розрахунку кількості інгредієнтів маринаду).
  7. Виходячи з кількості рідини, додайте у воду сіль, цукор, лимонну кислоту.
  8. Доведіть маринад до кипіння. Періодично помішуйте, щоб кристали цукру і солі повністю розчинилися.
  9. Влийте маринад в банки з огірками, закрийте кришками і закатати.
  10. Переверніть баночки, накрийте ковдрою, залиште остигати.
  11. Остигнули заготовки перемістіть для зберігання в льох.
    мариновані огурцы в миске и банки с заготовками на столе
    При дотриманні всіх правил пріготолвенія мариновані огірочки будуть радувати вас своїм смаком протягом всієї зими

Відео: огірки без оцту і стерилізації

З лимоном і хріном

Оригінальний варіант заготовки огірків з лимонною кислотою, завдяки якому ви зможете насолодитися незвичайним смаком і приголомшливим ароматом маринованих овочів. У рецепті вказані пропорції на одну літрову баночку заготовки.

Складові:

  • 10-12 огірків;
  • 1 гурток лимона;
  • 0,5 л води;
  • 20 г крупної солі;
  • 75 г цукру;
  • 1/2 ч. Л. лимонної кислоти;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 лаврові листки;
  • 1 листочок вишні;
  • 1 листочок чорної смородини;
  • 1/2 листа хрону;
  • 1-2 см кореня хрону;
  • 1 парасольку кропу;
  • 1 ч. Л. сухого тархуна;
  • 3 горошини запашного перцю.

Етапи приготування:

  1. Викладіть на стіл необхідні інгредієнти, простерилизуйте банки з кришками.
    підготовка продуктов для маринования огурцов на зиму
    Виклавши все необхідне на робочий стіл, ви заощадите час на приготування страви
  2. Огірки замочити в холодній воді на 2 години.
    замочені в воде огурцы
    Огірки необхідно замочити у воді мінімум на 2 години
  3. Часник і корінь хрону очистіть. Від лимона відріжте гурток шириною в 8-10 мм. Лаврові, смородинові і вишневі листя промийте.
    підготовка добавок для маринования огурцов
    Різноманітні добавки надають огіркам неповторний смак і аромат
  4. Помістіть в банку прянощі, часник і хрін. Туди ж відправте і кружечок лимона.
    банку с пряностями для маринованных огурцов на столе
    Щоб зробити заготовку більш красивою, розміщуйте гурток лимона зрізом до стінки банки
  5. Заповніть банку огірочками.
    огірки в банке, чеснок, сахар и соль
    Викладайте овочі щільно, проте так, щоб вони не деформувалися
  6. Воду закип’ятіть, перелийте в банку. Прикрийте заготовку кришкою і рушником, залиште на 20 хвилин.
  7. Через третину години злийте воду з банки в ківш, додайте в неї цукровий пісок.
    цукор для маринада в столовой ложке
    Кількість цукру в маринаді можна зменшити або збільшити до смаку
  8. Наступний крок – лимонна кислота.
    лимонна кислота для маринада в чайной ложке
    Щоб огірки не мали занадто різкого смаку, уважно стежте за кількістю додається в маринад кислоти
  9. Далі всипте велику сіль.
    велика поваренная соль для маринада
    Для консервації рекомендується використовувати велику поварену сіль
  10. Добре перемішайте суміш, доведіть до кипіння.
  11. Влийте маринад в банку, закатати її.
    мариновані огурцы в банке, закаточный ключ, головка чеснока и половина лимона
    Не забувайте про те, що закачування слід закривати тільки простерилізованих кришками
  12. Перевернуті банки укрийте теплосберегающей тканиною і остудіть. Зберігайте в прохолодному місці.
    мариновані огурцы с лимоном в банках на столе
    Мариновані огірки з лимоном – незвичайна і дуже смачна заготівля на зиму

Відео: 2 способи засолювання огірків на зиму

З горілкою

Цей рецепт дістався мені від однієї знайомої, яка життя не бачить без своєї дачної ділянки. Треба визнати, що її любов до землі і дарів природи повертається до неї з повною віддачею, радуючи значним урожаєм овочів, фруктів і ягід. Само собою, що і комора у неї містка, полки так і ломляться від всіляких баночок з апетитними стравами. Цікаво, що турботлива господиня знаходить час і на те, щоб підписати кожну заготовку, вказавши її назву і дату виготовлення. Одного разу я помітила цікаву консервацію, в назві якої значилося, що це огірочки з горілкою. Звичайно ж, страва викликало інтерес, я попросила рецепт, яким зараз поділюся з вами.

Складові:

  • 1 кг огірків;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • 4-5 парасольок кропу;
  • 3-4 лаврових листки;
  • 2 листи хрону;
  • 5-6 зірочок гвоздики;
  • 50 г солі;
  • 40 г цукрового піску;
  • 1/2 ч. Л. лимонної кислоти;
  • 25 мл горілки;
  • 1,5 л води.

Етапи приготування:

  1. Замочіть овочі в холодній воді на 2-3 години.
    Ємність с водой и свежие огурцы для консервации
    Замочуйте овочі у великій ємності так, щоб вода повністю покривала їх
  2. Підготуйте необхідну кількість банок.
  3. Розкладіть між банками прянощі і часникові зубчики.
    прянощі на дне стеклянной банки
    Прянощі і спеції для заготовки можна змінювати на свій смак
  4. Викладіть в тару огірки, прикрийте заготовки стерильними кришками.
    огірки в стеклянных банках без жидкости
    Щоб розсіл проник в овочі швидше, рекомендується попередньо зрізати носики і хвостики
  5. У киплячу воду всипте цукровий пісок, сіль, добре розмішайте.
  6. Додайте лимонну кислоту, розмішайте суміш до розчинення сипучих інгредієнтів і вимкніть плиту.
  7. Влийте маринад в баночки, знову прикрийте заготовки кришками, наполягайте чверть години.
  8. Через 15 хвилин злийте рідину в підходящу ємність, нагрійте до кипіння, приберіть з вогню. додайте горілку.
    закипаюча жидкость в большой кастрюле
    Горілку можна влити в гарячу заливку або ж влити в уже заповнені маринадом банки з овочами
  9. Розлийте маринад в банки, закатати їх.
  10. Переверніть баночки, накрийте пледом.
    перевернуті вверх дном банки с огурцами
    Банки в перевернутому вигляді повинні остигати при кімнатній температурі
  11. Повністю остиглі консерви перемістіть в комору.

Відео: «п’яні» огірочки з горілкою

З аспірином

У деяких рецептах одним з інгредієнтів маринаду виступає аспірин. Ацетилсаліцилова кислота (офіційно назву препарату) і лимонна утворюють кислотну середу високої концентрації, завдяки чому консервація зберігається протягом тривалого часу. Думки з приводу нешкідливості заготовок розходяться, тому огірки з аспірином не рекомендується вживати в їжу при схильності до алергії, функціональних розладах нирок, виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А також необхідно строго дотримуватися дозування аспірину, зазначену в рецепті, і терміни зберігання консервації, не пити розсіл із заготовок і не зловживати кількістю з’їдених маринованих овочів.

Відео: огірки і помідори з аспірином

Я розповіла вам тільки про трьох варіантах заготовки огірків з лимонною кислотою на зиму. Однак рецептів такої страви – кілька десятків. Пояснюється це тим, що приготовані таким способом огірочки дуже смачні, ароматні й хрусткі. Давайте подивимося, що говорять про цей тип консервації ті, хто вже насолодився нею.

Якщо ви теж використовуєте лимонну кислоту для консервації огірків на зиму, обов’язково поділіться з нами корисною інформацією в коментарях нижче. Приємного апетиту вам і вашій родині.

Інші рецепти:

Варення з кавунових кірок - Покроковий рецепт з фото

Салат з кабачків і моркви по-корейськи на зиму - Покроковий рецепт з фото

Зливу маринована «Закусочна» - Покроковий рецепт з фото

Огірки на зиму по-грузинськи - Покроковий рецепт з фото

Яблучне повидло на зиму в мультиварці - Покроковий рецепт з фото

Мариновані помідори з базиліком на зиму - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Як захистити свій будинок або квартиру від злодіїв?6 років ago
  • Next Апетитне хачапурі по-аджарськи: знайомимося з шедевром грузинської кухні6 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли