Під час збору врожаю комори і холодильники господинь наповнюються банками з усілякою консервацією. Продуктом, який ніколи не залишається без уваги, є апетитні хрусткі огірочки. Солоні, квашені, мариновані – огірки займають одне з почесних місць серед заготовок на зиму.
Головне все робити вчасно – огірочки слід купувати в сезон, коли вони найдешевші.
Переваги заготовки огірків з лимонною кислотою
Щоб овочі не зіпсувалися, багато господині додають в заготовки оцет, який збільшує термін зберігання продукту і надає йому приємну кислинку. Але навіть в невеликих кількостях оцтова кислота здатна спровокувати збільшення секреції слини, шлунка, підшлункової залози, а також викликати роздратування печінки і нирок. Тому більш щадить альтернативою оцту вважається лимонна кислота.
Замітка. Крім лимонної кислоти замість синтетичного столового оцту в консервації застосовують натуральний яблучний оцет, брусничний, калиновий, смородиновий, журавлинний, лимонний сік.
Заготовки на зиму з лимонною кислотою мають більш м’який смак і не дратують внутрішні органи так, як робить це оцтова кислота.
Покрокові рецепти з інструкціями
Для отримання хорошого результату слід дотримуватися кількох важливих правил:
- Необхідно вибирати невеликі за розміром (близько 10-15 см в довжину) овочі з щільною шкіркою і пухирцями, без пошкоджень.
- Банки і кришки для заготовок потрібно обов’язково стерилізувати. Цей крок необхідний для того, щоб заготовка зберігалася протягом довго часу.
- Якщо огірки куплені на ринку або після зняття плодів з кущів пройшло більше 2 годин, перед початком маринування овочі необхідно замочити в холодній воді на 2 години або більше. За цей час огірки наситяться рідиною, що в подальшому забезпечить відсутність пустот всередині овочів, а також дозволить їм залишатися пружними і хрусткими.
базовий рецепт
У цьому рецепті не вказується кількість огірків, так як все залежить від того, яка кількість заготовки ви хочете отримати в результаті. Складові маринаду розраховані на 1 літр заливки.
Складові:
- огірки;
- 1 л води;
- 50 г солі;
- 10 г цукрового піску;
- 5 г лимонної кислоти;
- парасольки кропу;
- зубчики часнику.
Етапи приготування:
- Відберіть підходять за розміром огірочки без зіпсовані.
- Залиште плоди в воді на 2 години або більше.
- Промийте огірки, видаліть хвостики і колючки.
- В простерилізовані банки покладіть свіжі або сушені часникові зубки, заповніть тару овочами.
- Залийте заготовки окропом, накрийте простерилізованих кришечками, залиште на 10 хвилин.
- Злийте воду з банок в каструлю, вимірюючи її обсяг (це потрібно для правильного розрахунку кількості інгредієнтів маринаду).
- Виходячи з кількості рідини, додайте у воду сіль, цукор, лимонну кислоту.
- Доведіть маринад до кипіння. Періодично помішуйте, щоб кристали цукру і солі повністю розчинилися.
- Влийте маринад в банки з огірками, закрийте кришками і закатати.
- Переверніть баночки, накрийте ковдрою, залиште остигати.
- Остигнули заготовки перемістіть для зберігання в льох.
Відео: огірки без оцту і стерилізації
З лимоном і хріном
Оригінальний варіант заготовки огірків з лимонною кислотою, завдяки якому ви зможете насолодитися незвичайним смаком і приголомшливим ароматом маринованих овочів. У рецепті вказані пропорції на одну літрову баночку заготовки.
Складові:
- 10-12 огірків;
- 1 гурток лимона;
- 0,5 л води;
- 20 г крупної солі;
- 75 г цукру;
- 1/2 ч. Л. лимонної кислоти;
- 2 зубчики часнику;
- 2 лаврові листки;
- 1 листочок вишні;
- 1 листочок чорної смородини;
- 1/2 листа хрону;
- 1-2 см кореня хрону;
- 1 парасольку кропу;
- 1 ч. Л. сухого тархуна;
- 3 горошини запашного перцю.
Етапи приготування:
- Викладіть на стіл необхідні інгредієнти, простерилизуйте банки з кришками.
- Огірки замочити в холодній воді на 2 години.
- Часник і корінь хрону очистіть. Від лимона відріжте гурток шириною в 8-10 мм. Лаврові, смородинові і вишневі листя промийте.
- Помістіть в банку прянощі, часник і хрін. Туди ж відправте і кружечок лимона.
- Заповніть банку огірочками.
- Воду закип’ятіть, перелийте в банку. Прикрийте заготовку кришкою і рушником, залиште на 20 хвилин.
- Через третину години злийте воду з банки в ківш, додайте в неї цукровий пісок.
- Наступний крок – лимонна кислота.
- Далі всипте велику сіль.
- Добре перемішайте суміш, доведіть до кипіння.
- Влийте маринад в банку, закатати її.
- Перевернуті банки укрийте теплосберегающей тканиною і остудіть. Зберігайте в прохолодному місці.
Відео: 2 способи засолювання огірків на зиму
З горілкою
Цей рецепт дістався мені від однієї знайомої, яка життя не бачить без своєї дачної ділянки. Треба визнати, що її любов до землі і дарів природи повертається до неї з повною віддачею, радуючи значним урожаєм овочів, фруктів і ягід. Само собою, що і комора у неї містка, полки так і ломляться від всіляких баночок з апетитними стравами. Цікаво, що турботлива господиня знаходить час і на те, щоб підписати кожну заготовку, вказавши її назву і дату виготовлення. Одного разу я помітила цікаву консервацію, в назві якої значилося, що це огірочки з горілкою. Звичайно ж, страва викликало інтерес, я попросила рецепт, яким зараз поділюся з вами.
Складові:
- 1 кг огірків;
- 4-5 зубчиків часнику;
- 4-5 парасольок кропу;
- 3-4 лаврових листки;
- 2 листи хрону;
- 5-6 зірочок гвоздики;
- 50 г солі;
- 40 г цукрового піску;
- 1/2 ч. Л. лимонної кислоти;
- 25 мл горілки;
- 1,5 л води.
Етапи приготування:
- Замочіть овочі в холодній воді на 2-3 години.
- Підготуйте необхідну кількість банок.
- Розкладіть між банками прянощі і часникові зубчики.
- Викладіть в тару огірки, прикрийте заготовки стерильними кришками.
- У киплячу воду всипте цукровий пісок, сіль, добре розмішайте.
- Додайте лимонну кислоту, розмішайте суміш до розчинення сипучих інгредієнтів і вимкніть плиту.
- Влийте маринад в баночки, знову прикрийте заготовки кришками, наполягайте чверть години.
- Через 15 хвилин злийте рідину в підходящу ємність, нагрійте до кипіння, приберіть з вогню. додайте горілку.
- Розлийте маринад в банки, закатати їх.
- Переверніть баночки, накрийте пледом.
- Повністю остиглі консерви перемістіть в комору.
Відео: «п’яні» огірочки з горілкою
З аспірином
У деяких рецептах одним з інгредієнтів маринаду виступає аспірин. Ацетилсаліцилова кислота (офіційно назву препарату) і лимонна утворюють кислотну середу високої концентрації, завдяки чому консервація зберігається протягом тривалого часу. Думки з приводу нешкідливості заготовок розходяться, тому огірки з аспірином не рекомендується вживати в їжу при схильності до алергії, функціональних розладах нирок, виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А також необхідно строго дотримуватися дозування аспірину, зазначену в рецепті, і терміни зберігання консервації, не пити розсіл із заготовок і не зловживати кількістю з’їдених маринованих овочів.
Відео: огірки і помідори з аспірином
Я розповіла вам тільки про трьох варіантах заготовки огірків з лимонною кислотою на зиму. Однак рецептів такої страви – кілька десятків. Пояснюється це тим, що приготовані таким способом огірочки дуже смачні, ароматні й хрусткі. Давайте подивимося, що говорять про цей тип консервації ті, хто вже насолодився нею.
Якщо ви теж використовуєте лимонну кислоту для консервації огірків на зиму, обов’язково поділіться з нами корисною інформацією в коментарях нижче. Приємного апетиту вам і вашій родині.