Салат «Гніздо глухаря» господині невипадково приберігають для особливо урочистих випадків. Його відрізняє не тільки ефектна подача і ситність, але й продумане поєднання смаків. Хрустка картопля, гострий лук, ніжне м’ясо … Мало хто залишиться байдужим.
«Гніздо глухаря»: готуємо покроково
Відоме «Гніздо» часом включає в себе найнесподіваніші компоненти, але для класичної версії страви вам знадобиться:
- 400 г курячого філе;
- 3-4 середніх картоплини;
- 2 невеликих або 1 великий огірок;
- 4 курячих яйця;
- 4 перепелиних яйця;
- 100 г твердого сиру;
- 50-60 г плавленого сиру;
- 1 цибулина;
- пучок кропу;
- 8-9 ст. л. майонезу;
- 200 г рослинного масла;
- лавровий лист;
- чорний перець горошком;
- сіль.
рецепт покроково.
- Куряче м’ясо залийте холодною водою, додайте лавровий лист, горошини чорного перцю, підсолити і відварюють близько півгодини.Крім лаврового листа і перцю, в каструлю можна додати кілька гілочок петрушки
- Готову курятину наріжте подрібніше – так, щоб було зручно жувати.Наріжте м’ясо дрібними кубиками
- Яйця зваріть і почистіть. Перепелині відкладіть в сторону, а курячі подрібніть за допомогою терки. Вам потрібен і жовток, і білок.Можна взяти тільки курячі яйця, але з перепелиними салат виглядає ефектніше
- Цибулину звільніть від лушпиння і наріжте півкільцями.Щоб позбавити лук від гіркоти, залийте його окропом і залиште так на чверть години
- Очищений і помиту картоплю пропустіть через спеціальну тертку для корейської моркви, промийте та висушіть.Можна і просто нарізати картоплю соломкою, але це буде вже не класичне «Гніздо»
- Налийте масло в сковороду з високими бортиками (для цієї мети відмінно підійде вок), розігрійте і опустіть в нього картопляну стружку.Зручно смажити картоплю в металевому ситі
- Виловите готову соломку з сковороди шумівкою і викладіть на серветку. злегка посоліть.Паперові рушники вберуть зайвий жир
- Огірки наріжте тонкими брусочками.Огірки можуть бути як свіжими, так і солоними або маринованими – на ваш смак
- Натріть обидва види сиру окремо.Кожен вид сиру буде використаний для приготування різних частин салату
- зелень нарубати.Можна використовувати і іншу зелень за вашим вибором
- З’єднайте в мисці всі інгредієнти, крім картоплі, плавленого сиру і перепелиних яєць. Додайте кілька ложок майонезу, підсолити і перемішайте.Салат майже готовий, залишилося його прикрасити
- Викладіть масу на широке плоске блюдо гіркою і примніть верхівку ложкою, щоб вийшла невелика вмятинка.«Гніздо» відмінно виглядає на підкладці зі свіжих листів салату – беріть на замітку
- Обкласти салат картопляної соломкою, залишивши порожнім центр «гнізда» – сюди потрібно насипати рубаний кріп.Погодьтеся, вже схоже на гніздо
- Останній штрих – красиво розмістіть поверх кропу перепелині яйця.Ось і все, салат можна подавати гостям
- Інший варіант прикраси: візьміть замість перепелиних яєць відварні курячі, розріжте їх навпіл, вийміть жовтки, розітріть з 1-2 ложками майонезу, пучкою кропу і плавленим сиром. Посоліть, поперчіть, зліпите маленькі «яєчка» і викладіть їх в «гніздо».Цікаво виглядають поруч справжні і «фальшиві» перепелині яйця
Курятину можна замінити свининою, яловичиною або шинкою, а до огірків і твердого сиру додати скибочки обсмажених грибів і морква по-корейськи.
Існує чимало способів приготування і подачі цього апетитного салату
Деякі вважають за краще викладати інгредієнти салату на блюдо шарами, промазуючи їх майонезом: цибуля – філе – огірки і т. Д. Але на мою скромну досвіду, такий салат виходить сухуватим, тому я вважаю за краще відразу змішувати всі складові «гнізда» в мисці і лише потім викладати їх на блюдо.
Відео: святковий салат з м’ясом
Коли «Гніздо глухаря» з’являється на столі, воно завжди викликає фурор, що особливо актуально в світлі наближення новорічних свят. Не пошкодуйте часу на його приготування, захоплені вигуки гостей і спорожнілі тарілки будуть гідною нагородою за ваші старання.