Хочете приготувати ніжні, тонкі, мереживні млинці? Завітайте сюди! Подивіться, які вони гарні – все в маленьких дірочках, просвічують на світлі тисячею сонячних промінців. А може вам прийде в голову інша алегорія, і ви порівняйте ажурний млинець із зоряним небом і мільйоном яскравих привабливих зірок? Тоді можна спробувати знайти там сузір’я Великої Ведмедиці або Південний Хрест… Вистачить романтики, пора їх приготувати!
Щоб приготувати ажурні млинці на кефірі і молоці потрібно:
- борошно – 1,5 склянки
- яйця – 2 шт.
- молоко – 1 стакан
- кефір – 0,5 склянки
- сіль – 0,5 ч. л.
- сода – 1 ч. л.
- цукор – 1 ст. л.
Ажурні млинці на кефірі та молоці – рецепт з фото:
В каструльку/ківш влийте кефір, злегка прогрійте його (суміш повинна вийти саме теплою, а не гарячою, інакше згодом можуть згорнутися яйця, і тісто потрібно буде переробляти заново).
Далі потрібно додати курячі яйця, за своїм смаком сіль, все перемішати, всипати вказану кількість цукру, соди.
Всипати просіяне і «повітряну» борошно, віночком або звичайною лопаткою/перемішати ложкою до зникнення всіх утворилися борошняних грудочок. Тісто на ажурні млинці по консистенції виходить не дуже густа сметана.
Молоко потрібно закип’ятити на плиті і тонкою цівкою акуратно перелити в однорідну за складом борошняну суміш по аналогії того, як крупа-манка додається в молоко. Таким чином, тісто «заварюється». Якщо тісто на мереживні млинці все ж виходить рідкуватим – краще додати трохи борошна (інакше млинці будуть просто рватися). А так як основна маса тіста вже заварилася – це не зіпсує його структуру. Як ви напевно пам’ятаєте, щоб не додавати масло на сковорідку перед кожним випіканням млинця його додають в тісто – пара ложок олії точно не завадить, тому сміливо вливаємо.
На добре розігріту (чавунну або антипригарну) сковороду, сковороду-блинницу вилити необхідну порцію тіста на один ажурний тонкий млинець (в залежності від наявного діаметра посуду), розрівняти по поверхні і випікати як звичайні «не ажурні» млинці. Візерунки-дірочки почнуть з’являтися відразу ж при випіканні на першій стороні – сода і кефір роблять свою добру справу!
Готові млинці складайте на блюдо і поки ті не охололи, подавайте з найсмачнішої і свіжої магазинної або домашньою сметаною або варенням.
Ажурні млинці на кефірі і молоці готові!
Можна запрошувати всю сім’ю за стіл і пригощати. Сподіваємося, вам буде смачно!
Смачного!