Популярне татарська страва азу – це, по суті, печеня з м’ясом і картоплею, але з обов’язковим додаванням солоних огірків. Саме солоні огірки і надають азу особливу неповторність. Класичний рецепт азу по-татарськи передбачає використання яловичини, але ми візьмемо нежирну свинину і приготуємо смачне і ситне азу в порційних глиняних горщиках.
Інгредієнти для приготування азу в горщиках:
- свинина нежирна – 450 г
- солоні огірки – 3 шт.
- картопля – 7-9 шт.
- томатний сік з м’якоттю (або помідори у власному соку) – 1 склянку
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- часник – за смаком
- сіль, перець
А також:
- 3 глиняних горщика
Рецепт приготування азу в горщиках в духовці:
Якісно промиваємо внутрішню поверхню глиняних горщиків, обтираем зайву вологу і приступаємо до наповнення. Першими в горщики відправляємо солоні огірки, які нарізаємо невеликими кубиками.
Потім ріжемо середніми шматочками свинячу м’якоть і обсмажуємо до невеликої рум’яності на окремій сковороді. Обсмажене м’ясо розподіляємо по горщикам, а вже потім солимо його і приправляємо перцем.
Очищений картопля рубаємо крупноватыми часточками і теж злегка обсмажуємо. Не смажимо до готовності, а просто підрум’янюємо. Солимо і перчимо картоплю перед самим виключенням вогню. Перекладаємо картопляні часточки в горщики. На цій стадії горщики повинні бути практично повними.
Тепер зажарка. Дрібно рубаємо цибулю і обсмажуємо цибульні кубики, поки вони не почнуть підрум’янюватися. Потім вливаємо томатний сік з м’якоттю, злегка присаливаем, перчимо і додаємо подрібнений часник. Перемішуємо і даємо засмажки потомитися на тихому вогні хвилин п’ять.
Готову томатну засмажку розподіляємо по горщикам з азу. Потім вливаємо в кожен горщик невелику кількість води (приблизно по 180-200 мл) і ставимо в духовку. Приблизно через півгодини, коли вміст горщиків закипить, перевіряємо рівень рідини. Вона повинна проглядатися крізь картопля, інакше страва вийде сухим. Готується азу в горщиках в духовці приблизно годину або трохи більше при 180 градусах.
Готове азу або перекладаємо в глибокі тарілки, або подаємо прямо в горщиках, але обов’язково посипаємо рубаною зеленню. У зимовий час року азу по-татарськи в горщиках буде просто ідеальним варіантом для смачного і зігріваючого вечері.
Смачного!