Колись їх називали позами, а точки громадського харчування, де готували тільки це блюдо, позна. Зрозуміло, що у приїжджих це викликало, щонайменше, подив і служило приводом для різного роду жартів. В останні роки головному бурятського страві повернули нарешті їх первісна назва – буузи.
На думку вчених-сходознавців, буузи прийшли до монголам і бурятам з китайської кухні і є різновидом баоцзи, що в перекладі означає «їжа, загорнута в тісто». Але скажіть про це будь-Бурятії, і він вам обов’язково відповість в дусі героя однойменного фільму: «Китайці могли загортати в тісто, що завгодно! Овочі, рибу або жаб. А якщо ти так вважаєш, значить, нічого про буузах не знаєш ».
І, все ж, казахські манти з баранини, кавказькі хінкалі, і, згадувані вже китайські баоцзи, є родичами такого улюбленого бурятами і сибіряками страви. Готується воно на пару в спеціальних каструлях-пароварка, званих позніцамі. Згодяться і сучасні електричні пароварки, і мантоварки.
Головна відмінність бууз від побратимів в тому, що страва повинна зберегти смак і аромат м’яса. Тому виключається додавання будь-яких овочів, крім цибулі та часнику.
Особливий шик – буузи з рубленого м’яса. Для їх приготування необхідна певна вправність і кваліфікація кухаря. Та й сам процес займає більше часу. Тому покуштувати їх можна тільки в деяких ресторанах сучасної Бурятії, в Іркутську.
Як приготувати буузи
Можна нескінченно сперечатися про те, що не було у бурят в такому-то столітті свинини, що обов’язково потрібно використовувати баранину і конину, але ми не будемо. Можливі різні варіанти фаршу. Нині найпоширенішим і універсальним є фарш зі свинини і яловичини.
З чим і як їдять буузи
Бурятські пози їдять гарячими відразу після приготування, оскільки при розігріванні сік може витекти.
Це самостійне блюдо, тому ніяких гарнірів до них не потрібно. А ось овочеві або гострі корейські салати будуть дуже до місця, як і соус чилі, соєвий і особливо сильну гірчиця. Сибіряки вважають за краще їсти їх зі сметаною або кефірний соусом, що складається з кефіру, солі і часнику.
Їдять пози по-бурятському руками. Спочатку, надкусив її збоку, випивають утворився при варінні сік, а потім з’їдають і все інше.