М’ясо качки відрізняється від інших видів птиці – ситне, живильне, з жирком, воно особливо подобається чоловікам.
Зізнаюся, що раніше готувати смачно качатину я не вміла. І перший мій вдалий досвід – качка з картоплею і овочами тушкована на плиті. Рецепт цього апетитного рагу з насиченим яскравим смаком і непередаваним ароматом я знайшла випадково. А наскільки ніжні і соковиті виходять шматочки м’яса!
Інгредієнти для цієї страви цілком доступні і прості, головне – підібрати відповідні заготовки. Процес приготування теж не сильно складний. Однак віднести це рагу до простих рецептами можна. Але результат, повірте, того коштує.
Перед тим як гасити, потрібно правильно вибрати посуд – це одна з головних умов, від якого залежить результат. Підійде не будь-каструля, а тільки толстостенная, в ідеалі – керамічна. Якщо ж у вас є спеціальна качатницю або казан – це ще краще!
Складові:
- качка – 1200 г
- цибуля шалот- 200 г
- гарбуз або морквина – 150 г
- картопля – 500-700 г
- томатний соус – 200 г
- кабачки в томаті – 250 г
- сіль – 1-2 ч. л.
- лавровий лист – 2 шт.
- спеції – за смаком
- вода – 3-4 ст.
приготування:
Для рагу я використовую будь-яку качку, але потрібно врахувати, що велика зріла птах буде готуватися набагато довше молодий. Для початку необхідно обробити тушку на невеликі шматки. Крила і задні ніжки обрізайте першими, потім грудки. Кістковий каркас я залишаю для супів і бульйонів.
Вимиті шматки качки просушіть паперовим рушником. Посуд, в якій будете гасити, нагрійте на плиті і опускайте м’ясо шкірою вниз. Гарненько обсмажуйте на середньому вогні. Рослинна олія не знадобиться, тому як качка випустить свій жир.
Тим часом почистіть і крупно наріжте цибулю шалот і гарбуз (морквину).
Дістаньте з комори заготовлений влітку томатний соус або будь-які овочі в томаті. Для нашого рагу деяка консервація може дуже стати в нагоді. Наприклад, овочевий салат з баклажанів і кабачків. У мене ж кабачки в томаті і гостро-солодкий соус з томатів і яблук.
Коли шматочки качки добре підсмажилися і придбали золотистий відтінок, можна додати цибулю і гарбуз. Через 5-10 хвилин влийте соус і овочі в томаті. Перемішайте і тушкуйте на середньому вогні 10-15 хвилин. Сіль і спеції додайте на цьому етапі.
Очистіть картопля і наріжте великими часточками, додайте в каструлю.
Залийте скипіла воду і тушкуйте рагу з качкою під кришкою на помірному вогні 40-50 хвилин. Кількість води в рагу можете контролювати по-своєму. Хтось вважає за краще з підливою, тоді води при готуванні треба більше. Якщо бажаєте густе рагу, як другу страву, використовуйте менше води. Готовність страви завжди визначайте по м’якості качки. Вимкнений рагу залиште на 30 хвилин, нехай все шматочки просочаться вийшов бульйоном і блюдо остигає.
- Подавати це ароматне м’ясну страву слід, посипавши свіжою зеленню.
З повагою Ельбі.
Господині на замітку:
- Качку, особливо зрілу, можна вимочити в трохи підсоленій воді – так м’ясо стане ще ніжніше і соковитіше. Для цього просто залийте водою птицю, оброблену на шматочки. Через 2-3 години можна приступати до готування.
- Якщо час дозволяє, то качатину не зайвим буде попередньо замаринувати. Підійде будь-яка суміш спецій. Дуже зручно присипати прянощами шматочки і залишити їх на ніч в холодильнику – вранці можна готувати.