Розсольник з рисом – це смачне першу страву, яке знайоме практично всім ще з дитинства. Головні його інгредієнти – крупа і солоні огірки.
Домашній розсольник з рисом і солоними огірками – чудове насичене перша страва. Яскравий кислуватий смак – це родзинка розсольнику, його відмінна риса, за яку так люблять дане блюдо. Але, на відміну від російських щей, приємну кислинку супу додає не квашена капуста, а солоні огірки. Особливі прихильники смаку можуть покласти в розсольник замість солоних огірочків, бочкові – більш кислі і сильним. Особливо наваристим і апетитним виходить розсольник, приготований в горщиках в духовці.
Складові:
- вода -1,5 л
- картопля – 6-7 бульб
- морква – 1 шт.
- рис – 3 ст. л.
- солоний огірок – 3 шт.
- соняшникова олія – 4 ст. л.
- томатна паста – 1 ст. л.
- чорний мелений перець, сіль, зелень – за смаком.
Спосіб приготування
- Спочатку потрібно зварити овочевий бульйон. Інгредієнти для нього можна варіювати, експериментуючи зі смаком і кольором. Бульби картоплі помийте і очистіть від шкірки. Порубати великими шматочками. Вважається, що для супу картоплю треба подрібнювати у вигляді брусків.
- Також можна покласти в бульйон солодкий перець різних кольорів, ароматні корінці і приправи. Кілька столових ложок рису добре промийте і також додайте до всіх інгредієнтів для бульйону.
- Залийте підготовлені овочі і рис невеликою кількістю води, посоліть і відправте на плиту. Варіть бульйон на сильному вогні до закипання, потім зменшіть вогонь до середнього і, хвилин через двадцять, знімайте каструлю з вогню. Саме час приготувати заправку для розсольнику. Велику цибулину очистіть, порубати тонкими півкільцями. Морква помийте, очистіть і подрібніть на крупній тертці.
- У сковороду налийте олію і обсмажте овочі: спочатку цибулину, а через пару хвилин додайте до неї моркву. Поки овочі пасерують, підготуйте найголовніший інгредієнт розсольнику – солоні (або бочкові) огірки. Дрібно порубати їх.
- Перекладіть подрібнені огірки в сковороду до цибулі і моркви. Добре перемішайте і через хвилину-другу додайте столову ложку томатної пасти. Знову добре перемішайте і обсмажте заправку протягом декількох хвилин.
- Дістаньте порційні глиняні горщики. Спочатку перекладіть в них овочі з приправами і рисом, які ви тільки що відварити. Додайте овочевого бульйону за смаком. Зверху покладіть заправку, рівномірно розподіливши її по всьому горшочкам.
- Накрийте горщики кришками або коржиками листкового тіста і відправляйте в духовку. Зверніть увагу, що духовка повинна бути холодною. Тільки після того, як ви поставили в неї горщики, її можна нагрівати. Готуйте розсольник протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів. Дайте розсольнику ще трохи потомитися і подавайте до столу.
- Овочевий розсольник в горщиках готовий. Вийшло ситне, смачне і ароматне блюдо. Смачного!
Господині на замітку:
- Для смаку в готовий розсольник можна додати сметану.
- Це варіант пісного розсольнику. Щоб розсольник вийшов більш ситним, в процесі приготування бульйону можна додати трохи курячого, свинячого або яловичого м’яса. Або зварити розсольник з нирками.
- Рис можна замінити на перлову крупу.