Сациві або курка в горіхах з часником вже давно завоювала популярність на європейській частині наші країни і придбала воістину інтернаціональний характер, нарівні з супом харчо і шашликом. Історично склалося так, що на території Грузії розвинулися дві гілки кулінарних традицій – Західна і Східна, вони зберігаються і донині. Відмінності полягають в раціоні харчування, наприклад, східні грузини їдять пшеничний хліб, а в Західній воліють мчади – коржі з кукурудзяного борошна, випечені в тиндирі. Крім цього на Східних територіях м’ясні страви в основному готують з яловичини і баранини. У Західній – віддають перевагу домашній птиці – це кури і індички. Ось про те, як приготувати сациві – смачну курку з горіхами ми і розповімо в нашому кулінарному майстер-класі.
Складові:
- тушка домашньої курки – 1 штука
- часник – 1-1,5 головки
- горіхи волоські – близько 300-400 г
- приправа для сациві
- шафран
- лавровий лист.
приготування сациві
- Спочатку потрібно підготувати курячу тушку до подальшої обробки – обробляв її на порційні шматочки, ретельно промиваємо під проточною водою. Інструкція з розбирання курки вам на допомогу. Відокремлюємо великі кістки грудної частини і крила – ставимо варитися на 35-40 хвилин.
- У цей час інші частини курки солимо, викладаємо в глибоку сковороду або деко і відправляємо в духовку на 40-45 хвилин при температурному режимі 250-270 градусів.
- Поки курка запікається, а бульйон варитися, можна зайнятися підготовкою соусу. Очищаємо часник.
- Очищаємо горіхи, якщо ви цінуєте свій час, то можна використовувати вже готові очищені волоські горіхи.
- Пропускаємо горіхи і часник через м’ясорубку, щоб вийшла однорідна кашка.
- Додаємо в горіхово-часникову суміш столову ложку приправи для сациві.
- Заливаємо ¼ склянки курячого бульйону і додаємо половину столової ложки шафрану, саме він надалі надає бульйону жовтуватий відтінок, та й смак без нього постраждає.
- До цього часу бульйон вже повинен звариться. Витягуємо з нього крила і курячі кістки. Викладаємо суміш з волоських горіхів, часник і приправ в гарячий бульйон.
- Ретельно розмішуємо і кладемо лавровий лист.
- Порційні шматочки курки витягуємо з духовки. Вони повинні бути добре просмаженими із золотистою шкіркою.
- Викладаємо їх у готовий соус з курячого бульйону і горіхово-часниковою маси. Ставимо на вогонь і ще раз доводимо до кипіння. Як тільки соус закипить, вимикаємо плиту, і сациві з курки по-грузинськи готове.
- Курка з горіхами вельми калорійне блюдо, так само як і велика частина всього раціону жителів Грузії. Тому сациві можна подавати в якості окремого страви, як в гарячому, так і в холодному вигляді, а можна приготувати і гарнір з рису або картоплі-пюре. У будь-якому випадку ваші домочадці оцінять ваш кулінарний шедевр по достоїнству.