Рисовий суп, приготований в горщику, вариться трохи довше, ніж на плиті, але виходить більш смачним, наваристим, ароматним. Зовсім не обов’язково мати російську піч, для приготування смачного рисового супу нам знадобиться духовка.
Глиняні або керамічні горщики, стійкі до високих температур, давно використовуються для приготування їжі в різних країнах: в Росії, Україні, Молдавії, Білорусії, Болгарії, Азербайджані, Чехії, Франції, Італії, Угорщини. Тільки раніше горщики з вмістом поміщалися в піч, а сьогодні – в духову шафу. Технологія приготування перших і других страв в горщиках дуже проста. Від господині потрібно лише підготувати продукти, покласти їх в горщик, помістити горщики в духовку і виставити потрібний температурний режим з таймером. Так і хочеться в довершення сказати відому фразу з казки братів Грімм – «Горщик, вари!»
Рисовий суп в горщиках є чудовим першим блюдом для сімейного обіду. Він наваристий, ситний і смачний. Готується на курячому бульйоні або як пісний варіант – на воді. Цей рецепт супу в горщиках розрахований на два горщика об’ємом по 800 мл.
Складові:
- картопля – 2 шт.
- рис – 3-4 ст. л.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- бульйон курячий – близько 1,2 л
- сіль перець
- часник, лавровий лист
- зелень.
Спосіб приготування
- У горщики кладемо нарізану дрібно картопля. По одному бульбі середньої величини в кожен.
- Нарізаємо цибулю та моркву і теж відправляємо в горщики. Виходить, по ½ в кожну ємність.
- Додаємо по 1-2 ст. ложки рису. Якщо покласти 1 ложку, буде не густий суп, а дві відповідно гущі. Хто як любить.
- Додаємо в вміст горщиків сіль, перець, чорний перець горошок, лавровий лист. Перемішуємо.
- Заливаємо курячим бульйоном, трохи не доходячи до верху горщика. Накриваємо кришками. Якщо немає кришок, зробіть їх з прісного тіста. Відправляємо в духовку. Я її не нагріваються. Поставила горщики в холодну духовку, виставила температуру 170 градусів і таймер 1 ч. 20 хв. За цей час суп в духовці повністю приготувався. Якщо ставити горщики в розігріту духову шафу, то цілком вистачить 1 години на приготування супу. Однак досвідчені кухарі радять, все ж ставити горщики в холодну духовку, щоб вони розігрівалися поступово і не лопнули від контрасту температур. Якщо ви побажаєте додати в розжарився горщик деяка кількість води, то спочатку її розігрійте.
- Наш рисовий суп в горщиках готовий! З духовки «чарівні» горщики потрібно виймати акуратно, використовуючи рушник або спеціальні рукавиці. Гарячі горщики рекомендується ставити на дерев’яну дошку і ні в якому разі – на холодну залізну підставку або стіл, покритий кахельною плиткою.
- Залишається додати рубану свіжу зелень і роздавлений часник. Накрити кришками і дати настоятися ще 10 хв.
На замітку:
- Перші страви в горщиках остигають дуже повільно. Їх навіть можна залишати на деякий час в гарячій духовці, поки не настане черга подавати на обідній стіл.
- Якщо у вас немає кришок для горщиків, їх можна легко зробити своїми руками. Можна замісити тісто, як на вареники чи пельмені. А можна використовувати листкове тісто, куплене в магазині. Накривати горщики відразу перед відправкою в духовку. При температурі 170-180 градусів така їстівна кришечка не повинна пригоріти (якщо духовка нормальна) до півтори години запікання.
- Суп в горщиках в духовці можна готувати на курячому або м’ясному бульйоні, а також на воді. Якщо готуєте на воді, додайте в кінці приготування шматочок вершкового масла або налийте рослинне масло.
- Для смаку і аромату за бажанням можна додати в рисовий суп нарізану болгарський перець.
- Горщики призначені тільки для використання в духовці. Якщо їх поставити на конфорку, вони неминуче луснуть.
- Використані горщики краще мити харчовою содою, а не мильними засобами. Залишки запаху їжі можна прибрати, якщо обполоснути горщики розчином оцту або лимонного соку.