фондю – відмінна закуска. Якщо доповнити її легким овочевим салатом, може вийти прекрасний вечеря. Сьогодні Кращі рецепти розкажуть, як приготувати фондю в домашніх умовах. Отже, фондю буває сирним, м’ясним і шоколадним.
ЯК ЗРОБИТИ шоколадне фондю В ДОМАШНІХ УМОВАХ
Каструльку з антипригарним покриттям або чашу фондюшниці поставте на самий повільний вогонь, налийте трохи вершків або молока, додайте розломленими на шматочки плитку шоколаду. Помішувати потрібно не по колу, а цифрою 8, так вийде ніжніше. Дочекайтеся розчинення шоколаду, якщо вийшло густо додайте ще вершків (тільки теплих, не з холодильника!), Влийте чарочку білого сухого вина або лікеру (Бейліз, Шерідан, кокосовий, апельсиновий і т.п.), дочекайтеся поки підуть пари спирту.
Усе! Фондю готовий. Тепер важливо, щоб страва не охололо, тому в фондюшницю і вбудована пальник. Якщо ж у вас фондюшниці немає, просто мокніть в шоколад червоні кінчики полуниці (зелені хвостики не відривайте), викладіть її на блюдо. Прекрасний і легкий десерт готовий! Взагалі в шоколодное фондю можна занурювати банани, персик, манго, полуницю, чорнослив, курагу, зефір, бісквіт або бісквітне печиво, пастилу, крісп, повітряну кукурудзу і всі, на що вистачить фантазії. Читайте так же рецепт Грінок в духовці.
ЯК ЗРОБИТИ сирне фондю В ДОМАШНІХ УМОВАХ
Для сирного фондю важливо вибрати сир. Не купуйте дешеві сорти – вони розійдуться на рослинне мало і якісь білі грудки. Краще брати хороший сир, перевірений, а не сирний продукт. Перед приготуванням потрібно натерти фондюшницю або каструльку часником, так легше мити потім і аромат пікантний вийде.
Тепер по аналогії з шоколадним фондю, в підігріте молоко або вершки додаємо сир, нарізаний кубиками або натертий крупно, додаємо сіль, білий перець, пізніше вливаємо біле вино і 1 ст.л. крохмалю, розведеного з водою. Повинна вийде рівномірна кремообразная маса. Ні в якому разі фондю не повинно кипіти! У сирне фондю можна занурювати креветки, крабові палички, шинку, будь-які копченості, злегка підсушені шматочки батона.
Прекрасно комбінується з вином і пивом!
ЯК ЗРОБИТИ М’ЯСНЕ ФОНДЮ В ДОМАШНІХ УМОВАХ
М’ясне фондю оцінять гурмани. Є два варіанти – розпечене рослинна олія (китайське фондю) або овочевий бульйон з травами (сухий базилік, розмарин і т.п.) і білим вином. Чашу теж потрібно змастити часником, довести до кипіння масло або бульйон з вином. Сенс в тому, щоб потім в в ньому проготовілісь тоненькі шматочки яловичини або птиці. В розжареній олії можна робити «чіпси» з тоненьких скибочок картоплі.
Ну в загальному сам процес заворожує. Ми з друзями кожен раз придумуємо щось новеньке і застілля відрізняється від стандартного «випили-наїлися», та й біля плити не потрібно стояти. Зробив смачний овочевий салат і все – застілля готово! Спробуйте обов’язково! Вам сподобається, гарантую!
Фондю з трохи підігрітим шампанським
Для того, щоб приготувати фондю з шампанським, потрібні такі інгредієнти:
-
- 1 зубчик часнику
- 400гр сиру (Грювьер)
- 1 лимон
- 1 / 2л сухого шампанського
- 2год. л картопляного крохмалю
- мелений перець (чорний за смаком)
Це фондю дуже незвичайне, так як до складу входить трохи підігрітого шампанського.
Для початку потрібно взяти горщик і натерти його зсередини зубчиком часнику. Сир краще брати твердий (можна швейцарський), потім натерти його на крупній тертці. Це фондю можна готувати з двох твердих сортів сиру. Горщик встановити на повільний вогонь (на плиту), додати до сиру шампанське, картопляний крохмаль, і трохи сік лимона. Все це ретельно переміщати, до тих пір, поки не розплавиться весь сир. Вужеві потім можна додати трохи перцю, і готувати ще 5 хвилин, поки ви не виведіть, що суміш стала однорідною.
Щоб фондю трошки прокипіла, потрібно горщик поставити на пальник, і залишити стояти його так 10-15 хвилин. Пам’ятайте якщо ви хочете почувати тонкий аромат шампанського, додайте в фондю трохи білого вина.
Подавати фондю з шампанським потрібно з тонко нарізаними шматочками хліба, бажано житнього. Або так само можна подати зі спеціальними крекерами (содовими).
Фондю «Нешатель»
У цьому фондю використовуються наступні інгредієнти:
-
- 1 зубчик часнику
- 400грамм сиру (швейцарського твердого)
- 200грам сиру Емменталь
- трохи сухого білого вина (Neuchatel)
- сік свіжовичавленого лимона
- 3ст. л крохмалю картопляного
- 1ст. л Кірш
- трохи меленого перцю
- один мускатний горіх
У горщику для фондю потрібно прокип’ятити молоко з кип’яченою водою, якщо звичайно він не чавунний або накриття глазур’ю. Потім натерти половинкою часнику горщик всередині.
Взяти Емменталь і швейцарський сир і натерти на тертці (великої), і перемішати їх в горщику. Додати до сиру трохи вина, сік лимона, крохмаль картопляний і все це томити на слабкому вогні, до того як сир не розплавиться повністю. Щоб сир плавився швидше, краще додати сік свіжовичавленого лимона, він надає страві прекрасний запах і незвичайний смак. Суміш, яка вийшла, ретельно помішувати, щоб сир не став зовсім, тягучим і волокнистих. У фондю додавати потрібно спеції за смаком, і один тертий мускатний горіх, і залишити нудиться на 10хвилин, до готовності .
Подати його бажано з маленькими кубиками будь-якого хліба, і на окремій тарілці викладіть красиво зелень і кілька гілочок м’яти.
Фондю «Женева»
Фондю «Женева» дуже незвично, адже шматочки хліба, які нам знадобитися для страви, які не маку.
Щоб приготувати це фондю вам буде потрібно наступні інгредієнти:
-
- 500гр зрілого сиру
- 5 мл білого вина (на ваш смак)
- подвійних вершків 200гр
- 4 яєчних жовтки
- чорний перець
- трошки мускатного горіха
Найкраще в цей блюдо додати твердий, зрілий сир, який потрібно буде тільки лише на тертці потерти. І тільки як ви приготували сир, можна тепер перемішати всі інгредієнти в горщику. Перемішувати потрібно обов’язково, коли ви поставите горщик на плиту, головне пам’ятайте на повільний вогонь. І стежте уважно, щоб вийшла у вас суміш не закипала. Адже якщо сир раптом завирує, то яєчні жовтки, які додали, неодмінно згорнуться.
Перед подачею страви, його розливають строго по тарілках і подають з вареною картоплею або шматочками хліба, які трошки підсушені.
Якщо ви хочете зрадити страви хороший аромат, вам потрібно буде додати кминний лікер. Так само можна в окрему тарілку налити лікеру, щоб кожен гість, перед тим як занурити шматочок будь-якого, хліба фондю, занурював спочатку в лікер. Або можна до фондю перед подачею на стіл додасть соус Табаско. Після цього блюдо вийде дуже гострим, тому краще його подавати з млинцями. Так само можна додавати для додання жовтого забарвлення фондю, порошок (каррі), смак виходить відмінний.
Фондю з грибів
Щоб приготувати фондю з грибів, вам знадобляться наступні інгредієнти:
-
- 20грам грибів сушених
- 100мл окропу
- 1 зубчик часнику (подрібненого)
- 1ст. л вершкового масла
- 50г тонко порізаних печериць
- 100мл хорошого червоного вина (Марсала)
- 100гр сиру (Маскапоне)
- Перець, сіль
- 1ст. л свіжої петрушки
Перед тим як готувати, потрібно спочатку залити невеликою кількістю води (окропом) гриби сушені. І залишити гриби на 20хвилин, до тих пір, поки вони не збільшаться в розмірах.
Фондюшницю нагріти і розтопити шматочок вершкового масла, після цього обсмажити свіжі і бажано тонко порізані гриби, часник протягом 8 хвилин. Потім влити акуратно вино і тушкувати ще 5 хвилин, до готовності.
Гриби, сушені тепер потрібно злити і додати в фондю рідина. Перед тим як додати в фондю гриби їх потрібно якомога дрібно нарізати. Тільки як ви все зробите, потрібно додати сир. Всю суміш ретельно перемішувати і готувати на слабкому вогні.
Коли сир вже зовсім розплавився, можна додавати дрібно порізану петрушку і приправу додати за смаком (сіль, перець).
Подавати краще це фондю з викладеними окремо на тарілці равіолі та тортелліні.
Фондю з морепродуктами і кропом
Фондю з морепродуктами і кропом готується з таких інгредієнтів:
-
- 400гр сиру (Грювьер)
- ? л вина (краще яблучного) або ж можна додати сидр
- сік лимона
- 1ст. л картопляного крохмалю
- 1ч. л кирша
- 1ч. л свіжого і порізаного кропу (можна сушеного)
- Чорний перець
- 400гр відварених в підсоленій воді морських гребінців
- 450гр креветок, повністю очищених і відварених
Перед цим потрібно натерти на крупній тертці сир, потім пересипати його в горщик і перемішати. Додати вино, сік (лимона) і картопляний крохмаль. Все це потрібно поставити на слабкий вогонь, і поки сир повністю не розплавиться. Потім додати Кірш (трошки, щоб не перебити запах свіжого кропу) і, звичайно ж, сам кріп. Все це можна тепер поставити на пальник, де фондю буде спокійно кипіти.
Подавати це чудове і ароматне фондю, необхідно з морськими гребінцями (порізаними на середні шматочки). Можна все покласти красиво на тарілку разом з креветками (відварених в підсоленій воді) і після цього полити це блюдо соком (лимона). Головне не забувати про морепродукти (мідії, раки лобстери, креветки), які потрібно занурювати як і шматочки свіжого хліба в фондю.
Фондю з трьома різними сирами
Для цього виду фондю вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
-
- 200мл білого вина (бажано сухого)
- 1 зубчик часнику
- 200грам сиру (Чеддер)
- 120грамм сиру Швейцарського (Грювьер)
- 120грамм сиру (Моццарелла)
- 1ст. л крохмалю картопляного
- перець мелений
Візьміть часник і роздушіть його (можна просто порізати навпіл), після цього вам знадобиться велика миска, яку потрібно буде натерти часником зсередини. Часник не залишайте його можна вже викидати, він нам не знадобиться. Потім влити вино в миску і не закриваючи, нагрівати в мікрохвильовій печі, тільки на високій потужності 5хвилин.
Сир Чеддер, Грювьер моццарелою потрібно трошки потримати в морозилці і потім вже натерти на тертці. І потроху можна буде додавати сири в миску, обов’язково помішуючи, (сир моцарела краще додавати в самому кінці). Помішувати ретельно потрібно, поки сир не розплавиться. Змішати крохмаль з холодною водою (якщо розвести в гарячій, будуть невеликі грудочки) і додати все в сир.
Тепер можна накривати миску і на середньої потужності готувати 10хв. Взяти довгий багет і нарізати його на кубики, овочі також, тільки не дрібними кубиками.
Подавати це вишукане блюдо з різного сиру, краще з овочами, грибами (печериці), або ж з цвітною капустою. Обов’язково на окремій тарілочці розламайте руками багет і можна подавати.
Фондю з сиру з лікером
Для приготовлення фондю з сиру потрібні такі інгредієнти:
-
- 250грамм солодкого, твердого сиру
- 250грамм солоного, твердого сиру
- 1 чарка гарного білого вина
- 1 чарка лікеру вишневого (можна додати коньяк, тільки хорошою витримки)
- 1ст. л крохмалю картопляного
- 1 часточка (НЕ млявого) часнику
- Трохи горіха мускатного і спецій
Візьміть часник і натріть горщик зсередини, і залиште його трохи там полежати, (на дні). І солоний і солодкий твердий сир потрібно буде натерти на тертці (великої), кому, якщо подобатися можна просто порізати маленькими кубиками.
Покласти сир в горщик і на плиту (повинен бути слабкий вогонь). Поки сир не розплавиться повністю і не почне закипати, ретельно помішуйте. Потім в чарці з лікером розведіть картопляний крохмаль, перемішайте, і все це влийте в горщик (якщо ж у вас не знайшлося лікеру, то можна використовувати чарку горілки).
Додайте всі спеції на ваш смак, і подрібнений горіх мускатний.
Подавати краще це блюдо з шматочками солодкого сиру, хлібом, краще часниковим (якщо змастити його зверху часником і вершковим маслом) або крекерами. Окрасою для цієї страви, може бути дрібно посіченою будь-яка зелень (петрушка, зелена цибулька, кріп). Читайте також рецепти приготування лобіо.