Масло з насіння гарбуза у мене на кухні з’явилося давно – дивовижний оригінальний смак, неймовірний аромат і маса воістину чарівних властивостей!
Насіння гарбуза, пройшовши процес холодного віджиму, дають унікальний продукт під назвою «Гарбузова олія».
Отримана рідина має темно-коричневе забарвлення, яскравий горіховий аромат і смак. Серед різноманіття рослинних масел саме гарбузове відрізняється кращими смаковими характеристиками і при цьому вважається панацеєю від різних хвороб.
Щоденне вживання цього продукту позитивно позначиться на роботі багатьох систем і органів. Але важливо враховувати, що має він і деякі протипоказання.
Щоб дію масла було по-справжньому ефективним, важливо вміти відрізняти оригінальну продукцію. На тарі повинні бути вказані всі дати і інформація виробника. При збовтуванні з’являються жирні розлучення; на дні пляшки може бути осад. Насичений відтінок говорить про якість, підробку же видають більш бляклі тони.
Корисні властивості і склад
Всі корисні якості цінного продукту пояснюються його особливим складом – вітаміни А, B, С, E, мікроелементи, фосфоліпіди, рідкісний вітамін F, кислоти Омега-6 і Омега-3 і ін.
Для нормалізації зору це масло корисно не менш знаменитих чорниці та моркви. До того ж вітаміни, що сприяють здоров’ю зорових органів, в цьому продукті відрізняються більш високою засвоюваністю.
Травлення, роботу кишечника теж можна налагодити, ввівши в раціон цей вид рослинного масла. Причому, можна вживати його і в чистому вигляді, і змішавши з корисним лляним. Такий “союз” цілителі рекомендують при підвищеному холестерин. Вже через 2-3 тижні щоденного застосування рівень “поганого” холестерину знизиться до нормальних показників.
Важливо! Фосфор, цинк, вітаміни E, B6 і B9 і ін. Надають допомогу для правильного формування ембріона людини, тому в меню вагітної жінки або планує вагітність масло з насіння гарбуза має бути присутнім обов’язково!
Для збереження цілющих властивостей продукт тримають в сухому місці, в ємностях з щільною кришкою. Небажаним є вплив високих температур. Термін придатності: 1 рік.
Особливості використання в кулінарії
Гарбузовому маслу характерний приємний смак, завдяки чому його широко використовують в кулінарії, виключаючи рецепти з термічною обробкою: заправляють салати, супи, готують страви з бобовими овочами. Наприклад, звичайний салат з редиски і зеленої цибулі буде по-особливому смачний, якщо замість соняшникової взяти гарбузове.
В Австрії його змішують з яблучним оцтом і готують популярну національну заправку для зелені. До речі, в споконвічному російською соусі – помакушке – теж можна застосувати гарбузова олія. Смак від цього придбає оригінальні нотки.
Також цей продукт додається в начинку для млинчиків, для додання оригінального смаку холодних закусок з риби та різних маринадів.
Можна приготувати випічку, де в складі є гарбуз, замінивши рекомендований жир маслом з насіння вітамінного овочу – вийде більш яскравий аромат і насичений смак. У нас на сайті таких рецептів чимало: гарбузово-медові булочки Вінні-Пух, маффіни, хліб Дакота і т.д.
Не варто боятися експериментувати, гарбузова олія гарної якості набагато смачніше навіть знаменитого оливкового.
Головне, пам’ятати, що для смаження воно не підходить – горить, піниться, погіршуються не тільки смакові якості, а й лікувальні, утворюються небезпечні канцерогенні речовини.
Користь гарбузового масла для жінок
Даний продукт зарекомендував себе відмінно при лікуванні жіночих хвороб бактеріальної та запальної природи, що відносяться до статевих і репродуктивним сферам.
Вживання в їжу масла і насіння гарбуза рекомендується в наступних випадках:
- при вагітності – продукт допомагає здоровому формуванню плода;
- для нормалізації гормонального фону;
- для стабілізації нервової системи;
- як ефективний засіб від болю і спазмів при менструаціях;
- як ефективний засіб при клімаксі;
- для попередження ерозії (ектопії) шийки матки і різних запалень;
- як засіб, що нормалізує вироблення статевих гормонів. Також продукт допомагає при втраті волосся в зв’язку зі змінами гормонального фону після пологів.
Для лікування жіночих хвороб і для їх профілактики рекомендується пити гарбузове масло натщесерце 2-3 рази на добу за 1,5-1 ч.л. Повний курс повинен включати півлітра олії.
Гарбузова олія для чоловіків
Продукт допомагає при багатьох чоловічих недугах, особливо рекомендується представникам сильної половини людства при простатиті і проблеми з потенцією
Для профілактики чоловічих хвороб масло додають в салат, суп або просто намазують на хліб, намагаючись вживати його щодня.
Серед позитивних моментів ліки варто відзначити наступні:
- попередження розвитку аденоми простати;
- підвищення потенції;
- відновлення функції передміхурової залози;
- відновлення репродуктивної системи;
- запобігання різних запальних процесів;
- допомога імунітету проти інфекцій. Масло поставляє чоловічому організму цинк, який бере активну участь в роботі репродуктивної та статевої середовища.
Для лікування чоловічих захворювань необхідно дотримуватися особливої схеми:
- В добу приймати 3-5 разів. Весь курс може становити від 2 до 4 тижнів.
- Пити через 2 години після їжі. Нічим не запивати.
- За один раз пити не більш як 2 чайних ложок.
Кращий ефект досягається із застосуванням мікроклізми, яку роблять із суміші підігрітої олії з водою. Лікування важливо проводити ввечері (займає не більше півгодини). Після введення ліків дотримуватися спокій 15 хвилин. На весь курс досить буде одного літра гарбузової олії.
Протипоказання і шкоду застосування
Поряд з великим числом корисних характеристик, масло має і свої протипоказання:
- якщо поставлений діагноз “цукровий діабет”;
- жовчогінні властивості можуть стати причиною зсуву каменів в жовчному міхурі;
- при захворюваннях підшлункової залози масло гарбуза також швидше принесе шкоду, ніж користь;
- може виникнути діарея і / або відрижка. Щоб виключити відрижку, запити слід соком. Підійде кефір або соки, що містять лимонну кислоту;
- іноді з’являється алергічна реакція, при якій прийом слід припинити.
Увага! Якщо ви хоча б підозрюєте одну з перерахованих вище патологій, обов’язково зверніться до лікаря за консультацією!
Перевищення добової норми в 5 чайних ложок дає побічні ефекти навіть при відсутності протипоказань.
Застосування в косметології
Для збереження молодості і краси гарбузова олія теж дуже корисно. Використовується воно найчастіше як добавка в засобах проти сухої шкіри, і її дрібних пошкоджень, для усунення вугрів і захисту від сонця, як інгредієнт омолоджуючих масок.
Можна капнути пару крапель в кондиціонер для волосся або побалувати свої локони обгортанням. В результаті волосся відновлюються від коренів, до них повертається краса і життєва сила.
Як зробити гарбузове масло в домашніх умовах?
Вартість цього готового продукту досить висока, тому народні умільці нерідко застосовують спосіб самостійного виготовлення цінного і корисно масла. Він досить простий.
Потрібно взяти 1-2 кг очищених і висушених насіння. Залити все 150-200 г звичайної води і поставити на середній вогонь в будь-якій зручній посуді з кришкою. Після закипання потримати 7-10 хвилин, вимкнути і остудити.
Після змолоти насіння в блендері, на м’ясорубці – як кому зручно. Отриману масу віджати через кілька шарів марлі. Масла виходить трохи – від 170 до 250 мл, а саме воно буде злегка гірчити. Але все цілющі властивості в цьому самостійно зробленому продукті відмінно зберігаються!
Корисне відео
Для тих, хто не любить читати, пропоную відео, де розказано все про цілющі якості: