Гострий салат з вареного буряка з часником – це вдале поєднання солодких компонентів і яскравого гострого соусу. Смачна і ароматна закуска внесе цікаве різноманітність в стандартне меню, напевно прикрасить святковий стіл або порадує домашніх за сімейною вечерею. Оскільки буряк добре поєднується з багатьма стравами, ви можете сміливо включати оригінальний салат в вашу трапезу. Крім відмінного смаку, закуска може похвалитися винятковими поживними властивостями. Абсолютно всі інгредієнти, що входять до її складу, корисні для вашого організму, так як містять величезну кількість цінних мікроелементів і вітамінів. Тому, якщо цього салату ви дасте назву «Здоров’я», то будете абсолютно праві. Приготуйте гострий салат з червоного буряка з часником, спираючись на рекомендації нашого рецепта.
Складові:
- буряк – 2 шт
- курага (або інші сухофрукти) – 1 стакан
- волоські горіхи – 0,5 склянки
- зелень петрушки – пучок
- гірчиця – 2 ч. ложки
- соняшникова олія – 2 ст. ложки
- свіжий часник – 1-2 зубчики
- сік апельсина – 2 ст. ложки
- сіль, запашний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування
- Сухофрукти добре помийте і залийте окропом. У рецепті використовується курага, яка надає закусці солодкуватий смак. Ви можете імпровізувати з сухофруктами, додавши, наприклад, інжир; або вибрати класичне поєднання буряка і чорносливу. Коренеплоди ретельно промийте. Зручно мати невелику щітку для чистки овочів. Залийте буряк водою і відправте на вогонь. Час варіння буряка залежить безпосередньо від розміру овоча, а також від ступеня зрілості. Молоді і невеликі коренеплоди досить варити після закипання 30-40 хвилин, а старі і великі – не менше години. Через 30-40 хвилин проколіть буряк виделкою: якщо вилка входить легко, то овоч готовий. Перекладіть буряк в холодну воду. Коли коренеплоди охолонуть, вони будуть готові.
Буряк можна не варити, а запекти в духовці. Смак її в даному випадку буде більш ніжний і насичений. Загорніть кожен коренеплід в фольгу і запікайте в розігрітій духовці до готовності (приблизно 40 хвилин).
Можна «відварити» буряк і в мікрохвильовій печі. Помиті овочі складіть в пакет для запікання, скрутіть кінці і відправте в піч приблизно на 8-10 хвилин при максимальній потужності. Перш, ніж розкривати пакет дайте буряку трохи потомитися в ньому.
Готові коренеплоди остудіть, очистіть від шкірки і натріть на салатної тертці. Можна використовувати звичайну тертку або порубати буряк тонкими брусочками.
Розпарену курагу порубати на шматочки.
Петрушку розберіть, прибравши стебла. Частину, що залишилася зелень можна подрібнити руками. При бажанні дрібно порубати ножем. Вибір зелені, до речі, такий же простір для експерименту. Спробуйте додати в салат дрібно порубаний селера, кріп або кинзу. Волоські горіхи переберіть і дрібно порубати.
Тепер приготуйте соус. Один-два зубчики часнику очистіть і пропустіть через прес. З’єднайте в чашці пару чайних ложок гострої гірчиці, подрібнений часник і соняшникову олію. Додайте сіль і суміш перців: запашний мелений перець додасть салату приємний смак, а червоний мелений перець – гостроту. Тонкий акцент додадуть цитрусові. Видавіть трохи соку апельсина або кілька крапель лимона. Перемішайте отримані інгредієнти і соус для гострого салату готовий.
Перемішайте буряк з курагою, рубаними горіхами і зеленню. Заправте салат соусом, дайте йому трохи настоятися і подавайте на стіл.
- Вашим близьким обов’язково припаде до смаку цей яскравий, ароматний і гострий салат з буряка. Подавати його можна як гарнір до картопляного пюре, м’ясних, рибних страв, круп’яних каш. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо у вас немає кураги, додайте в салат жменю родзинок. Сушений виноград чудово поєднується з компонентами салату.
- Потріть зверху на салат шматочок сиру (100г). Сир не тільки додасть хороший смак, але і прикрасить страву.
- Щоб в відвареної буряках збереглося максимальну кількість вітамінів, термічну обробку слід проводити в закритому посуді.
- Стара буряк нерідко в процесі варіння втрачає колір, стає тьмяною. Щоб м’якоть залишалася яскравою, додайте в каструлю з киплячою водою 2 столові ложки оцту або лимонного соку (або 1 чайну ложку сухої лимонної кислоти).
- Прекрасно поєднується з буряком соус з коренів хрону. Він додасть салату з червоного буряка ще більш пікантний смак і гостроту.