Гострий салат з вареного буряка з часником – це вдале поєднання солодких компонентів і яскравого гострого соусу. Смачна і ароматна закуска внесе цікаве різноманітність в стандартне меню, напевно прикрасить святковий стіл або порадує домашніх за сімейною вечерею. Оскільки буряк добре поєднується з багатьма стравами, ви можете сміливо включати оригінальний салат в вашу трапезу. Крім відмінного смаку, закуска може похвалитися винятковими поживними властивостями. Абсолютно всі інгредієнти, що входять до її складу, корисні для вашого організму, так як містять величезну кількість цінних мікроелементів і вітамінів. Тому, якщо цього салату ви дасте назву «Здоров’я», то будете абсолютно праві. Приготуйте гострий салат з червоного буряка з часником, спираючись на рекомендації нашого рецепта.
Складові:
- буряк – 2 шт
- курага (або інші сухофрукти) – 1 стакан
- волоські горіхи – 0,5 склянки
- зелень петрушки – пучок
- гірчиця – 2 ч. ложки
- соняшникова олія – 2 ст. ложки
- свіжий часник – 1-2 зубчики
- сік апельсина – 2 ст. ложки
- сіль, запашний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування
- Сухофрукти добре помийте і залийте окропом. У рецепті використовується курага, яка надає закусці солодкуватий смак. Ви можете імпровізувати з сухофруктами, додавши, наприклад, інжир; або вибрати класичне поєднання буряка і чорносливу. Коренеплоди ретельно промийте. Зручно мати невелику щітку для чистки овочів. Залийте буряк водою і відправте на вогонь. Час варіння буряка залежить безпосередньо від розміру овоча, а також від ступеня зрілості. Молоді і невеликі коренеплоди досить варити після закипання 30-40 хвилин, а старі і великі – не менше години. Через 30-40 хвилин проколіть буряк виделкою: якщо вилка входить легко, то овоч готовий. Перекладіть буряк в холодну воду. Коли коренеплоди охолонуть, вони будуть готові.
Буряк можна не варити, а запекти в духовці. Смак її в даному випадку буде більш ніжний і насичений. Загорніть кожен коренеплід в фольгу і запікайте в розігрітій духовці до готовності (приблизно 40 хвилин).
Можна «відварити» буряк і в мікрохвильовій печі. Помиті овочі складіть в пакет для запікання, скрутіть кінці і відправте в піч приблизно на 8-10 хвилин при максимальній потужності. Перш, ніж розкривати пакет дайте буряку трохи потомитися в ньому.
- Готові коренеплоди остудіть, очистіть від шкірки і натріть на салатної тертці. Можна використовувати звичайну тертку або порубати буряк тонкими брусочками.
- Розпарену курагу порубати на шматочки.
- Петрушку розберіть, прибравши стебла. Частину, що залишилася зелень можна подрібнити руками. При бажанні дрібно порубати ножем. Вибір зелені, до речі, такий же простір для експерименту. Спробуйте додати в салат дрібно порубаний селера, кріп або кинзу. Волоські горіхи переберіть і дрібно порубати.
- Тепер приготуйте соус. Один-два зубчики часнику очистіть і пропустіть через прес. З’єднайте в чашці пару чайних ложок гострої гірчиці, подрібнений часник і соняшникову олію. Додайте сіль і суміш перців: запашний мелений перець додасть салату приємний смак, а червоний мелений перець – гостроту. Тонкий акцент додадуть цитрусові. Видавіть трохи соку апельсина або кілька крапель лимона. Перемішайте отримані інгредієнти і соус для гострого салату готовий.
- Перемішайте буряк з курагою, рубаними горіхами і зеленню. Заправте салат соусом, дайте йому трохи настоятися і подавайте на стіл.
- Вашим близьким обов’язково припаде до смаку цей яскравий, ароматний і гострий салат з буряка. Подавати його можна як гарнір до картопляного пюре, м’ясних, рибних страв, круп’яних каш. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо у вас немає кураги, додайте в салат жменю родзинок. Сушений виноград чудово поєднується з компонентами салату.
- Потріть зверху на салат шматочок сиру (100г). Сир не тільки додасть хороший смак, але і прикрасить страву.
- Щоб в відвареної буряках збереглося максимальну кількість вітамінів, термічну обробку слід проводити в закритому посуді.
- Стара буряк нерідко в процесі варіння втрачає колір, стає тьмяною. Щоб м’якоть залишалася яскравою, додайте в каструлю з киплячою водою 2 столові ложки оцту або лимонного соку (або 1 чайну ложку сухої лимонної кислоти).
- Прекрасно поєднується з буряком соус з коренів хрону. Він додасть салату з червоного буряка ще більш пікантний смак і гостроту.