Варіацій вінегрету безліч і сперечатися про те, у який господині рецепт правильніше, справа виключно невдячна! Ну а той факт, що цей овочевий салат – страва зимових днів, вважають дуже багато. Ось варіант класичного вінегрету. У моєму будинку його подають в основному з оселедцем, а найсмачніша і жирна оселедець у нас з’являється саме в зимові місяці. І овочі для вінегрету до цього часу вже полежать, доспеют, так би мовити, наберуться соків і вдумливого смаку. І чим же відрізняється від такого фундаментального страви салат з молодих овочів, щойно зірваних з грядки? Саме своєю молодістю. У всьому, в смаку, в текстурі і навіть в подачі. Оселедець тут зовсім не потрібна! Цей молодий салат хороший сам по собі. Ну, хіба що додати червоної квасолі і трохи маринованих … яблук! І відмінний буде вечеря пригожого дня початку осені! Свіжого ароматного хліба до нього додати …
Інгредієнти на 3 порції:
- 200 г буряка
- 200 г картоплі
- 200 г солоних огірків
- 100 г моркви
- 100 г маринованих яблук (і ще трохи для сервірування і подачі)
- 50 г ріпчастої цибулі (краще синього салатного або шалот)
- 50 г свіжої червоної квасолі нового врожаю «Red Kedney»
- сіль і нерафіновану соняшникову олію за смаком.
Для приготування знадобиться:
- каструля для варіння овочів, невеликий сотейник для варіння квасолі і сито
- ємність для приготування салату
приготування
- Квасолю залити холодною водою, довести до кипіння і варити до готовності. Потім злити і промити. Обсушити і остудити квасоля на ситі.
- Буряк, моркву і картоплю ретельно вимити, скласти в каструлю і відварити до готовності. Спочатку по готовності вийняти картопля, потім вийняти моркву і потім доварити буряк до готовності. Злити залишки води з буряка, залити в каструлю з буряком холодною водою на 5 хвилин і знову злити.
Овочі остудити і очистити.
Нарізати всі овочі для салату дрібним кубиком. Чим дрібніше кубик нарізки, тим елегантніше і естетичніше салат. Виняток становить цибулю, його краще нарізати як тільки можливо дрібно. Якщо огірки при нарізці вироблять зайвий розсіл, то їх краще віджати перед додаванням салат.
Скласти все нарізані овочі в ємність для приготування салату (кастрлюля, великий салатник), додати квасолю. Перемішати овочі ретельно. Приправити салат сіллю, знову перемішати. Заправити салат нерафінованою пахучим соняшниковою олією. Трьох столових ложок на це кількість досить, але смак у кожного свій.
- Перед подачею дати постояти салату хвилин 5-10, щоб всі інгредієнти «подружилися» між собою.
- Подавати салат з сервіровкою з маринованих яблук або додаткових солоних огірочків. Подати до столу свіжий житній хліб. Дуже проста рустикальна і дуже смачна трапеза!