Як швидко і смачно засолити сьомгу в домашніх умовах – питання, яке цікавить багатьох господинь. Ніжна солона червона риба – це вишукана та дорога страва, яку можна приготувати в. Якщо готувати його самостійно, то ви отримаєте чудову домашню закуску, з унікальним смаком і ароматом. Ми пропонуємо вам вивчити 9 рецептів швидкого засолювання сьомги в домашніх умовах із фото покроково. При точному дотриманні головних правил засолювання ви отримаєте відмінний результат!
Сьомга з сіллю та цукром
Простий і смачний рецепт засолювання сьомги – це використання лише солі та цукру як добавок. У цьому випадку риба збереже свій первозданний смак і аромат. Відмінно підійде така рибка для бутербродів, нарізки або приготування ролів і суші.
Інгредієнти
- Сьомга 1 кг
- Цукор-пісок 30 гр.
- Сіль 60 гр. (великої)
- Перець чорний мелений за бажанням
На порцію Калорії: 195 ккал Білки: 22 г Жири: 12 г Вуглеводи: 0 г
Приготування
-
Як швидко та смачно засолити сьомгу в домашніх умовах? Свіже філе промийте в проточній воді та обсушіть за допомогою паперових рушників від зайвої вологи. Відміряйте потрібну кількість солі та цукру.
-
В окремій ємності з’єднайте крупну сіль і цукор, а також додайте мелений перець – якщо вам це до смаку. Гарненько перемішайте сипучу суміш.
-
У ємність для засолювання (краще скляну) висипте половину суміші солі з цукром і розрівняйте.
-
Покладіть свіжу суху сьомгу на шар солі та цукру, повернувши її шкірою вниз.
-
Далі висипте на рибу залишки солі та цукру і розрівняйте, злегка втираючи суміш у рибне філе.
-
Ємність із засоленою рибою укрийте харчовою плівкою, а потім приберіть її в холодильник на 12 годин, щоб риба просолилася. За цей час переверніть рибу в ємності кілька разів.
-
Готову рибку можете відразу подавати до столу. Зберігається ця закуска не більше п’яти-семи днів у холодильнику.
Смачного!
Сьомга з кропом
Сьомга з кропом або гравлакс – як кажуть у Скандинавії. Неймовірно популярний спосіб приготування сьомги або іншої червоної риби, популярний у Європі. За цим рецептом ви отримаєте просто неймовірну закуску з багатим смаком і дивовижним ароматом.
Інгредієнти:
- Філе сьомги – 1 кг.
- Сіль кухонна – 120 гр.
- Цукровий пісок – 120 гр.
- Кріп свіжий – ¼ пучка
- Чорний перець – ½ ч.л.
- Коріандр – ½ ч. л.л.
Процес приготування:
1. Для початку візьміть свіже філе сьомги й акуратно промийте його в проточній воді. Обсушіть філе за допомогою паперових рушників і відкладіть рибину вбік.

2. Далі в окремій ємності з’єднайте цукровий пісок із сіллю, додайте туди ж коріандр і чорний перець. Наріжте крупно свіжий кріп і помістіть його до солі зі спеціями.

3. Обсушену чисту сьомгу покладіть на деко шкірою донизу і дуже ретельно натріть з усіх боків сумішшю солі з цукром і кропом.

4. Всю цю конструкцію акуратно укутайте харчовою плівкою, а потім приберіть рибу в холодильник щонайменше на 12, а щонайбільше на 24 години.

5. Через зазначений час потрібно вийняти сьомгу з холодильника, видалити рідину і ретельно зішкребти залишки солі та спецій з рибини. Промокніть сьомгу серветками і подавайте до столу. Її можна зберігати як у холодильнику, так і в морозилці.

Сьомга з горілкою
Варіант засолу червоної риби відомий багатьом. Секрет використання горілки криється в тому, що вона дає змогу більш повно розкрити смак м’яса, а також зберегти щільність і пружність м’якоті після просолювання. Обов’язково спробуйте!
Інгредієнти:
- Філе сьомги – 0,5 кг.
- Сіль кухонна – 2 ст. л.л.
- Цукровий пісок – 1 ст.л.
- Горілка – 30 гр.
Процес приготування:
1. Насамперед підготуйте всі інгредієнти для засолювання риби. Філе сьомги потрібно вимити і просушити; при використанні хвоста риби – розділити його навпіл і зчистити шкірку.

2. Підготовлене філе сьомги перемістити в ємність для засолювання, наприклад, пластиковий або скляний контейнер із кришкою. На рибу висипте всю сіль із цукром і ретельно потріть і помніть рибу, рівномірно розподіляючи спеції.

3. Далі рівномірно залийте засолену рибу горілкою. Різкий запах спиртного не повинен вас лякати, він прибере рибний специфічний запах і розвіється за кілька годин. Рибу закрийте кришкою і на півдоби залиште в холодильнику для засолювання.

4. Готову рибку можете нарізати шматочками і зберігати в нарізаному вигляді або зробити з цією закускою салат, бутерброди. Зберігати солону сьомгу рекомендується не більше тижня в холодильнику.

Сьомга з коньяком
Цей рецепт соління сьомги відрізняється своїм унікальним ароматом і смаком. Ніжний тонкий аромат коньяку додасть сьомзі деяку пікантність і зробить страву вишуканою, апетитною. Не пошкодуйте свого часу для цього рецепта і будете приємно здивовані.
Інгредієнти:
- Сьомга – 400 гр.
- Сіль кухонна – 5 ст.л. без гірки
- Вода кип’ячена очищена – 0,5 л.
- Коньяк – 20 гр.
- Олія – 1 ст.л.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте вашу рибу: промийте її, обсушіть. Обов’язково беріть свіжу сьомгу, не морожену – це зіпсує смак. Далі приготуйте сольовий розчин із води та солі так, щоб уся сіль розчинилася й опустіть туди скибочки сьомги.

2. Коли риба постоїть у сольовому розчині від п’ятнадцяти хвилин до півгодини, вийміть рибку з води і відправте в іншу ємність трохи стекти – хвилин на п’ять. Рідину злийте.

3. Рибку, з якої ви вже злили залишки розсолу, приберіть у холодильник просолюватися. Дві доби сьомга повинна доходити, а приблизно раз на добу її потрібно перевертати.

4. Солону рибку дістаньте з холодильника і приготуйте суміш з олії та коньяку. Залийте суміш у ємність із солоною сьомгою та акуратно перемішайте. Приберіть рибку в холодильник, як мінімум на кілька годин, щоб вона просочилася.

5. Готову сьомгу подавайте звичним для вас способом, робіть бутерброди та салати або просто сервіруйте нарізку. Зберігатися така рибка може не більше тижня в холодильнику.

Дуже смачно!
Сьомга з лимоном
Соління малосольним способом із лимоном не забере у вас більше двох годин, а, отже, ви зможете їсти смачну та корисну рибку вже дуже скоро. Дотримуйтесь кроків у рецепті щоб отримати ніжну закуску гідну найкращих ресторанів!
Інгредієнти:
- Сьомга свіжа (філе) – 0,5 кг.
- Цукровий пісок – 20 гр.
- Сіль кухонна – 50 гр.
- Лимон – ½ шт.
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте всі інгредієнти, а особливу увагу приділіть вашій рибині. Краще брати свіже філе сьомги, проте заморожена риба теж допускається. Їй потрібно дозволити самостійно відтанути в холодильнику, потім потрібно промити і просушити її.

2. Далі вимийте лимон і акуратно наріжте його півкільцями, зберігаючи помірну товщину шматочків.

3. Із сьомги зніміть шкіру перед тим, як її засолити. Також зверніть увагу на дрібні кістки і видаліть їх за допомогою стерильного пінцета.

4. З’єднайте сіль і цукровий пісок, перемішайте. На дно форми для засолювання викладіть половину суміші, розрівняйте. Можете покласти по гілочці запашних трав – чебрець, розмарин. Далі покладіть підготовлену сьомгу і знову всипте сіль із цукром, рівномірно розподіляючи суміш по поверхні філе.

5. Шматочки лимона рівномірно розкладіть по поверхні солоної риби. Далі покладіть спеції – якщо вам так хочеться. Рибу у формі укутайте в плівку, а потім приберіть у холодильник на півтори або дві години.

6. Сьомгу промийте, обсушіть, а потім подавайте до столу цілком або нарізавши тонкими скибочками. З такою сьомгою ви можете приготувати чудові страви на кшталт салатів або суші.

Сьомга з рослинною олією
Дуже ніжна, соковита і масляниста червона риба виходить при засолюванні в олії. Цей рецепт не надто відомий і частіше використовується для соління нежирної червоної риби, однак у такий спосіб можна приготувати абсолютно неймовірну за смаком сьомгу.
Інгредієнти:
- Сьомга – 0,5 кг.
- Олія рослинна – 0,5 л.
- Сіль кухонна велика – 3 ст.л.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Виберіть свіже, красиве філе сьомги. Його необхідно ретельно й акуратно вимити, після чого просушити паперовими серветками або рушником. Рибку наріжте скибочками помірної товщини.

2. Далі перемістіть шматочки риби в ємність для засолювання і всипте до рибки всю сіль, додайте спеції. Ретельно перемішайте рибу, щоб вона була вкрита сіллю з усіх боків.

3. Почніть додавати до сьомги з сіллю рослинну олію так, щоб кожна скибочка риби буквально купалася в олії. Коли ви так перекладете всю рибу, верхній шар теж має бути повністю покритий олією. На цьому етапі приберіть рибу в холодильник під плівку годин на 12-16.

4. Готову рибку звільніть від олії та перекладіть у скляну ємність для зберігання. Подавайте рибку як окрему нарізку або робіть із нею салати та бутерброди.

Смачного!
Сьомга з медом
Цей рецепт соління сьомги швидше підходить під клас маринування. У рецепті використовується мед і соєвий соус, які прийшли до нас із китайської кухні. Закуска виходить дуже незвичайною та оригінальною за смаком, обов’язково спробуйте!
Інгредієнти:
- Сьомга – 300 гр.
- Соєвий соус натуральний – 2 ч. л.л.
- Гірчиця (паста) – 2 ч. л.л.
- Мед натуральний – 2 ч.л.
- Кунжут – за смаком
Процес приготування:
1. Усі інгредієнти для засолювання/маринування/ сьомги підготуйте. Поставте мед, соус і спеції. Сьомгу добре промийте і просушіть, за допомогою пінцета видаліть усі дрібні кістки з філе.

2. Для приготування маринаду вам потрібно в окремій ємності з’єднати мед із соєвим соусом і гірчицею. Можете додати обсмажені зерна кунжуту і ретельно перемішати все разом, до отримання однорідної маси.

3. Рибу можете нарізати шматками, потім опустити її в маринад або викласти рибу на форму і залити її маринадом, щільно утрамбовуючи шматки, один до одного. Форму оберніть плівкою і приберіть у холодильник на 5 годин і більше.

4. Готову мариновану сьомгу подавайте до столу в нарізаному вигляді, як нарізку або формуйте з неї бутерброди, салати. Зберігати цю страву в холодильнику можна близько тижня, але не більше того.

Сьомга з апельсином
Ніжна, слабосолона рибка з дивовижним ароматом апельсина – це просто знахідка для святкового столу. Крім того, ця риба відмінно підходить для звичайних бутербродів і стане хорошим і смачним сніданком у будь-який день. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Сьомга – 0,5 кг.
- Апельсин – 1 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Для засолювання сьомги за цим рецептом, вам знадобиться свіже філе сьомги, сіль і апельсин – соковитий і смачний. Рибку промийте, обсушіть, видаліть кісточки за допомогою пінцета. Апельсин наріжте півкружечками або кружечками – залежно від розміру.

2. Далі наріжте сьомгу невеликими шматками або слайсами. Утім, солити філе червоної риби можна й цілим – кому як більше подобається. Нарізану сьомгу перемістіть у форму для засолювання – вона повинна мати поверхню, що не окислюється.

3. Потім з’єднайте сіль зі спеціями, якщо ви їх використовуєте, і повністю покрийте сіллю вашу рибку. Кожен шматочок має бути покритий сіллю. Далі перекладіть кожен шматочок риби кружальцями апельсинів і укутайте рибу в плівку на добу.

4. Готову рибку подавайте до столу разом з апельсинами, але не забувайте, що вони не придатні для їжі, а служать лише прикрасою вашої королівської закуски!

Сьомга з цибулею
Пікантна і трохи гострувата сьомга – шикарна страва для святкового столу або приємної вечері. Така рибка не тільки смачна, а й корисна. Вона досить добре зберігається в холодильнику і має відмінний аромат і смак.
Інгредієнти:
- Сьомга – 0,5 кг.
- Сіль – 1 ст.л. з гіркою
- Цукровий пісок – ½ ст.л.
- Мелений чорний перець – за смаком
- Спеції – за смаком
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія рослинна – 1-2 ст. л. Олія рослинна – 1-2 ст. л.л.
Процес приготування:
1. Візьміть свіже філе сьомги і ретельно його промийте в проточній воді. Потім обсушіть рибку і ретельно видаліть усі дрібні кісточки, що залишилися у філе, озброївшись для цього пінцетом. Рибку покладіть на дошку і акуратно зніміть з неї шкіру за допомогою гострого ножа. Після цього філе наріжте скибочками або кубиками – на свій розсуд.

2. Ріпчасту цибулю очистіть і промийте під проточною водою, а потім наріжте її кільцями або півкільцями – залежно від розміру цибулини. Товщина кожного кільця не повинна перевищувати п’яти міліметрів.

3. Викладіть філе риби в глибоку миску, яка не окислюється. Додайте цибулю, сіль і спеції за смаком – це можуть бути запашний перець, лавровий лист, паприка, гострий перець та інше. Додайте цибулю, рослинну олію і ретельно все перемішайте. Укутайте миску плівкою і приберіть у холодильник години на 2-3.

4. Готову слабосолону сьомгу з цибулею вийміть із холодильника через належний час і використовуйте на свій розсуд. З такої рибки формується чудовий салат, а також гарна закуска під міцні напої.
