Це традиційне перша страва польської кухні – наваристий суп капусняк з квашеної капусти з пшоном на свинячому бульйоні.
Сьогодні ми вирушаємо в рамках віртуального кулінарного подорожі «Запроси світ до себе» в Польщу, де в маленькому ресторанчику усміхнений кельнер подасть нам велику порцію (так-так більшу, так як поляки впевнені, що шлях до гостя лежить через шлунок) смачного ароматного супу ( до супів у поляків велика пристрасть) з таким звучною назвою – Капусняк. Запах цього супу просто заворожує і зігріває, особливо морозним днем. А який він наваристий та ситий, ложка в такому супі варто. Тим більше на додачу до супу нам подали чорний підсмажений хліб та ще натертий часником! Добре їмо! Smacznego!
Кухня: Польська.
Спосіб приготування: варіння.
Час приготування: близько 1,5 – 2 годин.
Інгредієнти на 6 порцій:
- свинячі реберця (або свинина з кісточкою) – 500 г
- квашена капуста – 400 г
- картопля – 5-6 штук середнього розміру
- морква велика – 1 штука
- цибуля ріпчаста – 2 штука
- рослинне масло – 2 столові ложки
- томатний соус – 2 столові ложки
- пшоно – 3 столові ложки
- лавровий лист – 1 штука
- чорний перець – горошок – 6-7 штук
- чорний – перець – за смаком
- сіль за смаком
- хліб чорний – 6-12 шматочків
- часник – 2-3 зубчики
- зелень петрушки і кропу.
Як приготувати капусняк:
- Спочатку необхідно зварити бульйон. М’ясо покласти в каструлю об’ємом 3-3,5 літра, налити холодної води і поставити на вогонь. Довести на сильному вогні воду до кипіння, зняти пінку. Потім вогонь зменшити до середнього, кинути в майбутній бульйон чорний перець – горошок, лавровий лист і 1 цибулину ріпчастої цибулі, який добре помити і зняти лише верхній шар шкірки. Варити м’ясо до готовності. Це займе приблизно 1 годину.
- Поки бульйон вариться, почистити картоплю, порізати шматочками, відварити окремо в каструлі до готовності. З готового картоплі злити воду і розім’яти за допомогою вилки в пюре.
- Приготуємо зажарку. Морква очистити, помити і натерти на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очистити, сполоснути холодною водою і дрібно порізати. На сковороді спасерувати цибулю з морквою на олії і додавши чорний перець протягом 5 хвилин. Потім додати томатний соус і згасити ще хвилинку.
- Пшоно насипати в чашку, залити його окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити і промити пшоно під проточною водою до прозорості води.
- Готове м’ясо вийняти з бульйону, покласти на блюдо, остудити, витягти кісточки – реберця, порізати на шматочки.
- Квашену капусту покласти бульйон (якщо капуста кисла, то її краще треба спочатку замочити на час в воді, а потім промити). Ось відмінний рецепт квашеної капусти: http://na-vilke.ru/kapusta-kvashenaya.html. Варити капусту в бульйоні близько 10 хвилин на середньому вогні, а потім, додавши пшоно, ще хвилин 10.
- До бульйону з капустою і пшоном додати зажарку, розім’яту картоплю, добре перемішати, якщо необхідно, то присолити і томити капусняк близько 10 хвилин. Вимкнути вогонь, закрити каструлю з супом щільно кришкою і дати настоятися хоча б 30 хвилин.
- Чорний хліб нарізати, обсмажити в тостері або на сухій сковороді з двох сторін, натерти часником.
- Наливаємо капусняк із пшоном і капустою в тарілку, додаємо шматочок м’яса і посипаємо дрібно нарізаною зеленню кропу і петрушки.
Декілька порад:
- якщо Ви обмежені в часі, зваріть бульйон заздалегідь;
- м’ясо для соковитості краще варити одним шматком, а вже при подачі до столу нарізати на порції.