Якщо я не можу придумати, що ж такого приготувати на вечерю, відразу згадую про ідеальне поєднання – картопля і м’ясо. Це і ситно, і смачно, і подобається всім моїм.
Яловичина – м’ясо, яке не завжди просто приготувати так, щоб воно вийшло ніжним, соковитим, що не пересушеним. Взяти хоча б рецепт медальйонів з яловичини. Один з безпрограшних варіантів – тушкована картопля з яловичиною в духовці. Ось тільки є у цього рецепта один секрет – запікати потрібно в молоці!
Апетитне блюдо готується довго, заповнюючи неймовірним ароматом все житло. Але результат вартий очікування – виходить дуже смачно! Така запіканка підійде не тільки для сімейного обіду, але і для того, щоб стати головним блюдом святкового меню.
Складові:
- картопля – 7-8 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- яловичина – 150-200 г
- масло рослинне – 3 ст. л.
- вершкове масло – 80 г
- зелень – за смаком
- молоко – 600-700 мл
- сіль за смаком
- спеції – за бажанням.
Як приготувати:
Очищену картоплю нарізаємо кільцями або півкільцями середньої товщини, як на фото.
Форму для запікання беремо з високими бортами, змащуємо вершковим маслом, і тонким шаром викладаємо картопляну нарізку. Трохи подсаливаем. Зверху – півкільця цибулі.
Наступний шар – морква, нашаткована соломкою або невеликими тонкими часточками.
Яловичину попередньо обсмажуємо в маслі. Мета – просто домогтися рум’яної скоринки, тому вогонь робимо побільше, шматочки викладаємо в розпечений жир, ні в якому разі не солимо, інакше м’ясо почне віддавати сік.
Шумівкою дістаємо підсмажену яловичину і відправляємо в форму до овочів.
Додаємо нарізане кубиками вершкове масло. Можна натерти його на крупній тертці – так буде ще зручніше.
Повторюємо шари в тій же черговості, тільки вже без м’яса – картопля, цибуля, морква, олія.
Посипаємо зеленню. В даному випадку петрушка і кріп, але не менш смачно вийде і з будь-якою іншою. Особливо вдало поєднання яловичини і базиліка.
В молоко додаємо сіль, спеції і заливаємо сумішшю овочі з м’ясом. Накриваємо фольгою форму і в такому вигляді відправляємо в духовку на 1,5 години. Температура запікання – 200 градусів.
Готову страву подаємо гарячим, розклавши порційно або ж поставивши прямо в формі на стіл – виглядає дуже апетитно.
Господині на замітку:
- Залиту молоком можна готувати не тільки яловичину, але і будь-яке інше м’ясо. Але тоді врахуйте, що до жирної свинини не варто додавати масло, а для приготування курки буде досить і 1 години.