Кекс – це прекрасний варіант випічки, який ідеально підійде як для сімейного чаювання, так і для святкового застілля, а ще це чудовий смачний подарунок, який можна дарувати близьким і рідним людям. Пропонуємо вам рецепт неймовірно ароматного і ніжного столичного кекси з родзинками. Якщо у вас міцна витримка, то краще розрізати цей кекс на наступний день після приготування, за цей час він «дозріє» і всі аромати розкриються.
Інгредієнти для приготування Столичного кекси з родзинками (2 шт. вагою по 700 г):
- масло – 340 г
- яйця курячі – 4 шт.
- яєчні жовтки – 2 шт.
- коньяк – 3 ст. л.
- цукор – 340 г
- ізюм – 150-200 г
- борошно пшеничне – 400 г + 50 г для обсипання родзинок
- ванільний цукор – 2 ч. л. (за бажанням)
- розпушувач – 0,5 ч. л.
Рецепт приготування кексу Столичного з родзинками:
За 1-2 години до початку приготування дістаньте з холодильника яйця і вершкове масло. За цей час вони повинні зігрітися до кімнатної температури.
Також підготуйте родзинки. Спершу залийте його на 5 хвилин окропом або просто промийте під проточною водою. Після чого родзинки відкиньте на сито і викладіть на паперові рушники, щоб повністю позбутися крапель води. До речі, якщо ви великий любитель родзинок, то його кількість можете сміливо збільшити до 300 р.
Сухої родзинки обваляйте в борошні. Щоб позбутися від зайвої муки, викладіть родзинки в сито і злегка потрусіть.
В чашу стаціонарного міксера або у велику миску викладіть м’яке масло і збийте його міксером протягом 5-7 хвилин.
До повітряного олії додайте звичайний і ванільний цукор і знову добре збийте. Збивайте 5-7 хвилин. Маса повинна стати пухкої, однорідної, а цукор при цьому повинен максимально розійтися.
Поки масло збивається, підготуйте яєчну суміш. У миску розбийте 4 цілих яйця, додайте до них 2 жовтки і 3 ст. л. коньяку.
Злегка збийте суміш віночком.
В масляну масу, не припиняючи збивати її міксером, введіть по ложці яєчну суміш. Наступну порцію яєчної суміші вводите тільки після того, як попередня порція повністю втрутилася в масу.
Після того, як повністю вмешаете яєчну суміш, збивайте масу ще кілька хвилин. Маса повинна значно збільшитися в обсязі, стати дуже легкою і повітряної.
Борошно змішайте з розпушувачем і просіяти 1-2 рази. Швидкість міксера зменшити до мінімуму і, додаючи борошно по столовій ложці, повністю вмішайте її в тісто.
Додайте раніше підготовлений родзинки і ретельно перемішайте тісто для кексу лопаткою.
2 хлібні або кексовые форми вистелити папером для випічки або змастіть тонким шаром масла і присипте борошном. В даному випадку використовувалися 2 хлібні форми розміром 21х10 див. Якщо у вас немає прямокутних форм, тоді візьміть одну форму у вигляді кільця або спечіть порційні кекси (в такому разі можете приготувати половину порції тіста). Викладіть тісто у форму і розрівняйте поверхню лопаткою. У центрі, вздовж усього кексу ножем або тієї ж лопаткою зробіть проріз.
Випікайте Столичний кекс з родзинками в розігрітій до 170 С духовці близько 1 години або трохи більше. Через годину перевірте готовність дерев’яною шпажкою. Вона повинна виходити з кексу без слідів сирого тіста. Якщо через годину кекси добре підрум’яняться, а всередині будуть ще не готові, то накрийте їх зверху листом фольги і печіть до повної готовності.
Готовим кекси дайте спочатку охолонути у формі протягом 30 хвилин. Після цього акуратно дістаньте їх і перекладіть на решітку. Дайте кекси повністю охолонути.
Кекс «Столичний» готовий!
Нарізайте його невеликими шматочками і насолоджуйтеся.
Смачного!