Хала – це традиційний святковий єврейський хліб. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом дуже смачного хали. Приготувати її ми пропонуємо на картопляному відварі, завдяки якому хліб виходить дуже повітряним, просто невагомим і протягом декількох днів зберігає свою свіжість. Тому, коли будете варити картоплю без шкірки, обов’язково збережіть відвар і все, можете починати готувати халу!
Інгредієнти для приготування хліба хала:
- борошно пшеничне – 300 г
- картопляний відвар – 100 мл
- дріжджі свіжі пресовані – 8 г
- сіль – 1 ч. л. без гірки
- цукор – 15 г
- рослинна олія – 30 мл
- яйця курячі – 2 шт. маленького розміру в тісто + 1 шт. для змащування
- мак, насіння льону, кунжут – 1-2 ст. л. для посипання
Рецепт приготування єврейського хліба:
Спершу замішайте тісто. Зручніше за все це зробити в хлібопічці. Для цього засипте всі інгредієнти для тіста у відро для хлібопічки в потрібному порядку. У даному рецепті використовувалася хлібопічка MoulinexOW 5003. Для початку влийте всі рідкі інгредієнти: теплий картопляний відвар, яйця і рослинне масло.
Далі додайте всі сухі інгредієнти: цукор, сіль і просіяне борошно.
Поверх борошна викладіть шматочки свіжих дріжджів. Також можна використовувати сухі активні дріжджі, їх вам буде потрібно 3 р.
Свіжі дріжджі розітріть з борошном в крихту (сухі просто висипте, перетирати не потрібно). Увімкніть хлібопічка на режим «Тісто» і замісіть тісто. Під час роботи хлібопічки, якщо потрібно, додайте трохи борошна чи картопляного відвару, щоб тісто вийшло не липким і добре тримало форму.
Таке тісто для хали також можна замісити руками. Для цього в миску влити теплий картопляний відвар, розведіть в ньому цукор і дріжджі. Додайте яйця і рослинне масло. Борошно просіяти з сіллю і додати дріжджову суміш. Замісіть тісто. Коли тісто збереться в неоднорідний грудку, вимісіть його до гладкості близько 7-8 хвилин. Тісто має стати приємним на дотик і еластичним.
Готове тісто дістаньте з відерця хлібопечі і подкатайте в акуратний шар.
Велику миску змастіть тонким шаром масла і викладіть в неї тісто. Накрийте миску рушником або плівкою і залиште в теплому місці для підйому на 1-2 години. Тісто має збільшитися в об’ємі в кілька разів.
Готове обімніть тісто і розділіть на 3 рівні частини. Кожну частину подкатайте в кульку. Накрийте кульки плівкою і залиште на 5-10 хвилин, щоб тісто трохи «розслабитися».
«Свіже» тісто скачайте в 3 довгих джгута.
у Кінці кожного жгута з двох сторін зробіть тонше, ніж серединка. З одного боку ретельно з’єднайте кінчики джгутів, як показано на фото.
Сплетіть нещільну косичку. Закріпіть кінчики джгутів з іншого боку сховайте під низ. Перенесіть майбутній хліб на деко з папером для випічки, накрийте полотенчиком і залиште в теплі для підйому на 40 хвилин або більше. Хала повинна значно зрости.
Коли хліб підійде, акуратно змастіть його взболтанным яйцем. Зверху за бажанням посипте кунжутом, маком і т. д.
Випікайте єврейську халу при 190-200 З близько 30-40 хвилин до золотистої скоринки.
Готову булку перенесіть на решітку і залиште до повного охолодження.
Тепер можна нарізати і пригощатися – єврейський хліб готовий!
Смачного!