Соус – це чарівний інструмент в кулінарії. Адже з його допомогою можна до невпізнання перетворити навіть саме звичне блюдо. Сьогодні наш сайт хоче запропонувати вам класичний рецепт голландського соусу. Він родом із Франції, загалом, як і більшість найпопулярніших соусів відомих нам на сьогоднішній день. У приготуванні соусу немає нічого складного, головне – не перегріти жовтки і повільно ввести у них вершкове масло.
Подавати голландський соус прийнято в теплому вигляді, тому готувати його потрібно перед самою подачею. Цей соус ідеально підходить до рибі, спаржі і, звичайно ж, він є невід’ємною частиною яєць Бенедикт.
Щоб приготувати голландський соус буде потрібно:
- яєчні жовтки – 2 шт.
- біле вино – 1 ст. л.
- масло – 120 г
- лимонний сік – 1 ст. л. (або за смаком
- сіль, перець – за смаком
Голландський соус – класичний рецепт з фото:
Для початку в невелику каструльку відправляємо потрібне за рецептом кількість масла, ставимо каструльку на вогонь і даємо маслу повністю розплавитися.
А тим часом у вогнетривку миску або знову в невелику каструльку відправляємо жовтки і вино. Злегка збиваємо компоненти разом з допомогою віночка до отримання піни.
Ємність зі збитими жовтками і вином ставимо на водяну баню, стежимо, щоб вода під ємністю лише злегка кипіла.
Не відходячи від миски з жовтками ні на хвилину, постійно перемішуємо/збиваємо їх і доводимо до загустіння.
Як тільки жовткова маса загусне, вливаємо в неї розтоплене вершкове масло.
Робимо це акуратно, вливаємо олію тонкою цівкою (якщо додати за раз багато масла, соус може расслоиться) і при цьому обов’язково ретельно перемішуємо жовткову масу віночком.
В самому кінці додаємо в голландський соус свіжовичавлений лимонний сік (беремо його за смаком), а також сіль і перець (традиційно для цього соусу беруть білий перець).
Перемішуємо. Обов’язково пробуємо на смак і, якщо треба, додаємо відсутні приправи.
Ось і все! Класичний голландський соус готовий! Подаємо його в теплому вигляді одразу після приготування!
Смачного!