Ми всі звикли до того, що медовик – це торт, а тут ось раптом – пиріг… Хоча, дивлячись на те, як він прикрашений, вже й не знаєш, як його назвати «пиріг-торт» або «торт-пиріг». Не будемо зациклюватися на назві даного рецепту, адже кожен має можливість визначити самостійно, як і в якому меню його використовувати – у святковому або повсякденному. У будь-якому випадку, вам, вашим близьким чи вашим гостям повинен сподобатися цей простий рецепт!
Щоб приготувати пиріг Медівник буде потрібно:
- масло – 150 г
- борошно – 200 г
- крохмаль – 50 г
- горіхи (волоські, фундук або арахіс) – 50 г
- сода – 2 г
- цукор – 130 г
- згущене молоко варене – 200 мл
- сметана 20%-40% – 400 мл
- мед рідкий – 2 ст. л.
- сіль – ¼ ч. л
Пиріг Медовик – простий рецепт з фото:
Готуємо медову основу: в чаші комбайна-процесора змішати холодне вершкове масло, сіль, порцію крохмалю і 30 г цукру. «Пробити» комбайном отриману суміш протягом 1 хвилини.
Додати мед в рідкому стані, знову включити комбайн і порціями додати пшеничне борошно і харчову не гашену соду.
Вибрати тісто з чаші, швидко його скріпити руками в округлий кулю і покласти в плівці в холодильник на 30 хвилин.
Переходимо до приготування крему, сметану необхідно підготувати заздалегідь або відразу використовувати густу. Якщо ви використовуєте домашню сметану з підвищеною жирністю, наприклад 30-40%, вона добре тримає форму і не розпливеться при прикрасі пирога-медовика. Сметану з меншим вмістом жиру (20%) необхідно підготувати заздалегідь і позбавити від сироватки: відкинути на складений в 3-4 рази відріз марлі, підвісити на 3-6 годин. Таким чином, коли ви розгорнете марлю, сметана стане густішою, і ви зможете використовувати її в кондитерському шприці для формування верху пирога.
Тісто захолола – можна розподілити його за формою, не забуваючи сформувати бортики. Нерівні краї обрізати, скачати їх у кулю, а потім з цієї кулі сформувати ще один круглий корж у формі толстого млинця, і спекти разом з пирогом, переклавши його в окрему форму. Цей корж буде використовуватися на крихту. Поставити корж-основу і корж для крихт в розігріту духовку, випікати при 180-ти, 20-25 хвилин до карамельно-рум’яного кольору, який притаманний всій медової випічці.
Поки печуться коржі, приготуємо горіхово-карамельну крихту. 100 г цукру всипати на сковороду, поставити на дуже повільний вогонь. Цукор розплавити і нагріти до появи карамельного кольору.
Всипати горіхи, перемішати.
Вилити гарячу карамель і горіхи на пергамент, остудити. Коли горіхи в карамелі повністю охолонуть – загорнути їх разом з пергаментом в рушник, розбити качалкою на дрібні шматочки-осколки або просто порубати карамель ножем. Крихта з карамелі готова!
«Збираємо» пиріг медовик: тісто-основу потрібно вийняти з духовки, остудити і нанести не дуже товстий шар з вареного згущеного молока.
Другий корж, який випікався разом з тестом-основою розкришити, крихту розподілити по шару з варенки.
Густу сметану перекласти в кондитерський шприц або мішок, відсадити по шару з крихт.
Наостанок присипати пиріг медовик горіхово-карамельної крихтою.
Даний медово-карамельне ласощі і дуже ефектний десерт зроблять ваше чаювання ще душевніше…
Пиріг Медовик готовий! Як бачите, рецепт дуже простий.
Смачного!