Брецели – це дріжджові кренделі, які з’явилися в Німеччині на початку 14 століття. У Німеччині брецели – це одна з найпопулярніших закусок до пива, але крім цього його смачно їсти з соусами або просто так. Щоб поласувати цими смачними кренделиками, їхати в Німеччину зовсім не обов’язково. Брецели досить легко можна приготувати на звичайній кухні і наш покроковий рецепт з фото вам у цьому допоможе. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування німецьких брецелів (на 16 штук):
- борошно – 500 г
- сироватка – 300 г
- дріжджі свіжі пресовані – 14 г
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
- рослинна олія – 2 ст. л.
- сода – 2 ст. л. з гіркою
- вода – 1 л
- кунжут, мак, велика сіль – для обсипання (за бажанням)
Брецели – рецепт з фото:
Щоб замісити тісто, насамперед активуємо дріжджі. У чашці з’єднуємо свіжі дріжджі і весь цукор.
Беремо ложечку або лопатку і розтираємо дріжджі з цукром. Розтираємо все до тих пір, поки дріжджі не почнуть перетворюватися на рідину, на це піде зовсім небагато часу, близько 2 хвилин.
До отриманої рідини додаємо 1 ст. л. з гіркою борошна. Перемішуємо. Якщо раптом при цьому утворюються невеликі грудочки – нічого страшного, в даному випадку вони не завадять.
Сироватку (за бажанням, її можна замінити на воду, молоко або їх суміш) трохи прогріваємо, її температура повинна стати трохи вище температури тіла, тому обов’язково перевіряємо його на дотик, якщо раптом перегріли, тоді обов’язково даємо охолонути. Так як, якщо температура рідини буде вище 40 С, то дріжджі загинуть і тісто не підійде. 100 мл теплої сироватки вливаємо в суміш дріжджів, цукру та борошна. Перемішуємо і залишаємо отриманий розчин на 10-15 хвилин просто на столі.
Через потрібний час на поверхні дріжджового розчину повинна зрости пінна шапка. До речі, якщо раптом вона не утворилася, то це означає, що дріжджі погані і краще їх не використовувати для замісу тіста, так як воно може не підійти.
В миску, в якій будемо замішувати тісто для брецелів, просіваємо все борошно, додаємо сіль і перемішуємо руками. Сіль, до речі, краще використовувати дрібну, щоб вона швидше розчинилася під час замісу.
В сухої суміші робимо невелике поглиблення і вливаємо в нього залишилася сироватку, дріжджовий розчин і рослинне масло.
Приступаємо до замісу. Спершу тісто зручно замішувати звичайною ложкою – просто потроху підгортаємо борошно з країв. А коли тісто набере густоту, починаємо перемішувати його руками до тих пір, поки не утворюється цілісний грудку. До речі, якщо раптом при замісі ви відчули, що тісто виходить щільним, то, не припиняючи мішати, додайте до нього ще трохи сироватки або ж навпаки, якщо тісто виходить дуже липким і вам незручно з ним працювати, тоді підсипте трохи борошна.
Отриманий кульку тесту дістаємо з миски і на робочому столі добре і ретельно вимішуємо протягом 9-10 хвилин. Миску, в якому буде тісто підходити, злегка змащуємо олією і викладаємо в неї тісто. Накриваємо миску вологим рушником або плівкою.
Ставимо миску місце потепліше і даємо тісту підійти протягом 1-2 годин. Чекаємо моменту, коли об’єм тіста збільшиться в 2-3 рази.
Тісто викладаємо на робочий стіл і ділимо його на 16 рівних частин, хоча, залежно від бажаного розміру майбутніх брецелів, розділити тісто можна на більшу або меншу кількість частин.
Формуємо брецели. Спочатку кожну частину тіста розкачуємо в довгий джгут, краю джгута повинні бути трохи вужче, ніж його серединка.
Далі кінці джгута переплітаємо разом (дивимося на фото).
І закріплюємо їх усередині кренделі.
Таким чином, як показано на фото, формуємо всі брецели. Накриваємо їх зверху плівкою, вона не дасть брецелям заветреться і залишаємо їх на 15 хвилин для «відпочинку» і підйому.
Тим часом приготуємо содовий розчин. У каструльці доводимо до кипіння 1 л води і всипаємо в неї соду.
Коли брецели трохи підійдуть, а содовий розчин буде готовий, приступаємо до обвариванию. Для цього на шумівку викладаємо крендель і опускаємо його в злегка киплячий розчин на 30-40 секунд, за цей час брецель потрібно один раз перевернути або просто повністю занурити у воду, придавивши його шумівкою.
Ошпарений крендель дістаємо з відвару і переносимо на деко для випічки попередньо застелений папером. Брецель відразу ж посипаємо зверху сіллю, кунжутом або маком, залежно від смаку. Таким чином поступаємо з усіма кренделями.
Випікаємо німецькі брецели в розігрітій до 220 С духовці близько 15 хвилин. За цей час кренделі повинні покритися дуже апетитною брунатною кіркою.
Даємо випічці охолонути і подаємо.
Німецькі кренделі брецели готові!
Смачного!