Самса – це дуже смачний рід випічки, яким поділилися з нами країни Середньої Азії. Самса поєднує в собі велику кількість соковитою начинки, яка загорнута в тонке листкове тісто. Начинка для приготування цих пиріжків може бути найрізноманітнішою. Але традиційно готують самсу з м’ясом, гарбузом, картоплею або сиром. Сьогодні ж ми хочемо поділитися з вами рецептом приготування самси з куркою. Така самса виходить ситним, соковитою і просто дуже смачною! Отже, приступимо.
Інгредієнти для приготування самси з куркою в духовці (10-12 шт.):
Для тіста:
- борошно пшеничне – 250 г
- масло – 100 г
- вода – 90-100 г
- сіль – 0,25 ч. л.
- яйце – 1 шт. (для змащування)
- кунжут – за бажанням (для обсипання)
Для начинки:
- курячі стегна – 800 г
- цибуля – 2 шт. (великого розміру)
- сіль, перець – за смаком
Самса з куркою – покроковий рецепт з фото:
Першим ділом займемося приготуванням тіста. Щоб тісто для самси вийшло ніжним, злегка листковим і м’яким, дуже важливо, щоб масло, вода і навіть руки були холодними. Тому масло відправляємо в морозильну камеру хвилин на 15-20, у воду додаємо кубики льоду або охолоджуємо в холодильнику, а руки ставимо під струмінь холодної води і охолоджуємо.
Всі інгредієнти підготували, можна замішувати тісто. У миску просіваємо все борошно і додаємо до неї щіпку солі. Рукою швидко перемішуємо і робимо в центрі невелике поглиблення.
Вершкове масло дістаємо з морозильної камери і натираємо його на крупній тертці прямо в миску з борошном і сіллю.
Масло з борошном злегка перемішуємо, але не розтираємо до дрібної крихти! Масло повинно залишитися досить великими шматочками, так як саме ці шматочки під час випічки будуть плавитися, і розділяти наше тісто на шари.
Вливаємо крижану воду і, як можна швидше, замішуємо тісто. До речі, воду відразу ж всю краще не додавати, так як борошно буває різна і, можливо, води вона візьме трохи менше.
Готове тісто для самси перекладаємо в пакет, приминаем руками до стану коржі товщиною близько 2 см і відправляємо в холодильник на 45-60 хвилин.
Поки тісто охолоджується, підготуємо начинку для пиріжків. З курячих стегон знімаємо шкіру і вирізаємо кісточки. Саму м’якоть і шматочки жиру нарізаємо невеликими шматочками.
Дві великі цибулини очищаємо і нарізаємо дуже дрібним кубиком. За бажанням, щоб спростити цей процес, цибулину можете подрібнити за допомогою блендера.
Подрібнену курку і цибулю з’єднуємо разом. Щедро приправляємо перцем і солимо за смаком. Також, за бажанням, начинку можна додатково приправити улюбленими спеціями і сушеними/свіжими травами. Перемішуємо. Начинка для самси готова.
Тісто дістаємо з холодильника і скачуємо в «ковбаску». Якщо раптом тісто дуже сильно застигло і ламається, тоді спершу залишаємо його на столі хвилин на 5, щоб воно зовсім небагато зігрілось. Ділимо тісто на 10-12 рівних частин (за бажанням, можете тісто розділити на більшу або меншу кількість порцій, в залежності від бажаних розмірів готових пиріжків).
Приступаємо до формування самси з куркою. Кожен шматочок тіста розкачуємо в круглу корж діаметром близько 11 см і товщиною близько 3 мм
На центр коржі викладаємо 1 ст. л. з гіркою начинки.
Формуємо коржі з трикутник, ретельно з’єднуючи краї тіста, як показано на фото.
Сформовану самсу з куркою викладаємо на деко швом вниз. Відстань між пиріжками залишаємо невеликий (близько 2-3 см), під час випікання вони практично не зміняться в розмірі.
Яйце злегка збовтуємо і змащуємо їм поверхню кожного трикутника.
Посипаємо їх зверху насінням кунжуту.
Випікаємо самсу з куркою в духовці (заздалегідь розігрітій до 180 С) близько 35-40 хвилин. Готову випічку переносимо на решітку і даємо їй трохи охолонути.
Ось і все! Наша самса з куркою готова! Подавати самсу прийнято у гарячому вигляді, хоча, і повністю охолола вона також дуже смачна.
Смачного!