Новий рік та Різдво вже зовсім не за горами і багато господині потихеньку починають наглядати смачні рецепти до святкового столу. Сьогодні хочемо поділитися з вами рецептом дуже ароматною різдвяної випічки, а саме рецептом штоллен. Штоллен – це традиційна різдвяна випічка Німеччини і «родзинка» штоллен полягає в тому, що його прийнято випікати заздалегідь (мінімум за 1-2 тижні), щоб до свят він встиг дозріти і просочитися аромат сухофруктів.
Варіантів приготування штоллен безліч: його готують з горіхами, марципаном, з маком, з сиром і, звичайно ж, зі всілякими сухофруктами. У класичному варіанті штоллен готують на дріжджовому тесті, але сьогодні ми поговоримо не про нього. Так як на дріжджове тісто потрібно багато часу, а воно є далеко не у всіх, пропонуємо вам приготувати сирний штоллен, який готується на разрыхлителе. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування різдвяного сирного штоллен (на 2 шт.):
Для тіста:
- масло – 100 г
- сир – 250 г
- цукор – 130 г
- яйця курячі – 2 шт.
- борошно пшеничне – 440 г
- розпушувач – 15 г
- ванільний цукор/екстракт – 1-2 ч. л.
- суміш сухофруктів – 200 г
- ром (коньяк) – 100 мл
Для просочення:
- масло – 100 г
- цукрова пудра – 100 г
Рецепт приготування сирного штоллен:
Спершу підготуйте сухофрукти. Ретельно їх промити і обсушити на паперових рушниках. Чисті і сухі сухофрукти перекладіть в глибоку чашу, залийте їх ромом або коньяком, затягніть чашу плівкою і залиште настоюватися на добу. За цей час сухофрукти вберуть в себе практично весь алкоголь.
Коли сухофрукти будуть готові, можна приступати до замісу тіста для різдвяного штоллен. У мисці з’єднайте масло кімнатної температури і цукор.
Збийте міксером суміш протягом 2-3 хвилин.
У збите масло додайте ванільний цукор або екстракт і по одному введіть яйця.
Сир попередньо протріть через сито або подрібніть заглибним блендером і додайте в масляну масу. Знову ретельно збийте до однорідності.
Додайте сухофрукти. Якщо вони не ввібрали в себе весь алкоголь, то краще спершу відкиньте їх на сито. Перемішайте масу лопаткою.
Борошно змішайте з розпушувачем і частинами введіть в масу. Для зручності спершу перемішуйте масу міксером з гаками для тесту, а після замішують вже руками.
Після додавання всієї борошна у вас має вийти м’яке, трохи липкий колобок тесту.
Готове сирне тісто для різдвяного штоллен розділіть на 2 рівні частини. Аркуш пергаменту припылите злегка борошном. Викладіть на нього одну частину тіста і розімніть її руками або розкачайте качалкою в овал з тіста товщиною близько 1 см. Візуально поділіть овал на три частини і ребром руки зробіть поглиблення.
Загорніть меншу частину тіста до центру. Таким же чином поступите і з іншою частиною тіста.
Перенесіть сирний штоллен на деко. Випікайте в розігрітій до 170 С духовці близько 1 години. Час може трохи відрізнятися в залежності від особливостей вашої духовки. Готовність штоллен перевіряйте дерев’яною шпажкою.
Поки випікається штоллен, підготуйте вершкове масло і цукрову пудру.
Масло розтопити в мікрохвильовці.
Як тільки штоллен буде готовий, дістаньте його з духовки і рясно змастіть розтопленим маслом.
А після густо присипте цукровою пудрою.
Різдвяний сирний штоллен готовий!
Один ви можете залишити на пробу, а ось другий загорніть у кілька шарів паперу для випічки або фольгою, сховайте в прохолодне місце і залиште на 2-3 тижні визрівати.
Смачного!