Для приготування домашнього хліба зовсім необов’язково мати хлібопічку, адже спекти рум’яну і ароматну окраєць можна і в звичайній духовці. Так, на це потрібен час, але результат того вартий! Домашній хліб виходить м’яким, рум’яним і божественно ароматним. При цьому хліб можна приготувати в класичному варіанті, а можна урізноманітнити його смак різними добавками. Сьогодні ми спечемо цибульний хліб в духовці. Смажену цибулю, доданий в тісто, додасть хлібу неповторний аромат. Спробуйте, цей хлібець обов’язково припаде до душі всім членам вашої родини!
Інгредієнти для приготування цибульного хліба в духовці:
- молоко – 1 стакан
- цукор – 20 г
- дріжджі сухі – 11 г
- яйце – 1 шт.
- масло рослинне рафіноване – 50 г
- сметана – 45 г
- борошно пшеничне – 420 г
- цибуля ріпчаста (великий) – 2 шт.
- сіль – 1 ч. л.
Домашній цибульний хліб – рецепт в духовці:
Починаємо приготування з цибулевої засмажки, так як вона має повністю охолонути до введення в тісто. Ріжемо очищені цибулини дуже дрібно і обсмажуємо на олії до золотавої рум’яності.
В невелику чашку відливаємо половину злегка підігрітого молока. Додаємо цукор з дріжджами і, прикривши чашку плівкою, залишаємо приблизно на 10 хвилин.
Дріжджі мають «ожити» і утворити пінну масу, як на фото.
Добре перемішуємо опару для цибульного хліба і переливаємо її в більш містку посуд. Вбиваємо яйце, додаємо сметану.
Потім додаємо борошно з сіллю і ретельно перемішуємо, отримуючи м’яке тісто.
Потім робимо в тесті поглиблення по центру і викладаємо в цю ямку обсмажену цибулю разом із залишками масла. Вимішуємо тісто. Цибуля має рівномірно розійтися по тесту.
Збираємо тісто в кругляш. Воно виходить злегка липковатым після додавання лука із залишками масла. Затягуємо чашку з цибульним тестом плівкою і ставимо в тепле місце приблизно на годину.
Тісто для цибульного хліба повинно зрости в 2-3 рази і стати дуже повітряним.
Дістаємо тісто і дбайливо обминаємо. Застеляємо деко пекарським пергаментом, притрушуємо злегка борошном і викладаємо на нього кругляш тесту.
Потім припудрюємо борошном верх майбутнього хліба і робимо кілька надрізів гострим ножем. Прикриваємо тісто, але не рушником, щоб не змахнути борошно з його поверхні, а який-небудь глибокої чашкою і даємо йому полежати в спокої хвилин 20.
Випікаємо цибульний хліб в духовці при 190 градусах 30-35 хвилин. Скоринка його повинна підрум’янитися. Дістаємо цибульний хліб з духовки і відразу ж прикриваємо його рушником. Спочатку він здається твердим, але хвилин через 20, полежавши під рушником, він стає дивно м’яким і повітряним.
Нарізаємо скибками і пригощаємо близьких смачним і ароматним домашнім хлібом.
Смачного!