Сьогодні готуємо одне з найбільш корисних видів м’яса: представляємо вам рецепт кролика в духовці з яблуками і овочами. Якщо ви думаєте, що смачним кролик виходить тільки тоді, коли гаситься в сметані – ви багато втрачаєте в кулінарному сприйнятті кролятини як такої. Вона може залишатися соковитою і м’якою без жирного сметанного доповнення, і до того ж кролик в духовці – це завжди краще, ніж обсмажені на сковороді з причин, які вже всім давно знайомі.
Тому, якщо ми вже з’ясували, що користь нашого страви безумовна, давайте замість сметани візьмемо традиційні овочі цибуля з солодкою морквою і не менш традиційні для запікання яблука. Всі разом вони додадуть кролику такий незабутній аромат і цілу гаму смаків з яблучно-морквяного солодощі, виноградних вкраплень родзинок і справжньої феєрії прянощів… Рецепт кролика в духовці з яблуками простий до неподобства і підійде початківцям кулінарам як не можна до речі!
Інгредієнти для приготування кролика з яблуками в духовці:
- кролик (тушка) – 1-1,5 кг і більше
- цибуля – 2 великих головки
- морква – 2 шт.
- вино біле (винний оцет) – 50 мл
- яблуко – 1-3 шт.
- ізюм – 100-150 г/1-2 жмені
- прянощі, сіль, перець
Кролик з яблуками в духовці – рецепт з фото:
Перш ніж приступити до рецептом кролика в духовці – кілька слів про підготовку самої туші. Промиваємо всю тушку ретельно і з особливою увагою, відкидаємо все непотрібне у вигляді субпродуктів (вони можуть стати в нагоді для інших страв) і жиру. Для цього рецепта обробляємо на шматочки кролика, так вам буде простіше його готувати, так і смачніше в підсумку. Звичайно, багато кулінарні ресурси радять вимочувати кролятину у воді або маринувати в підкисленої рідини – оцті або білому вині. Скористаємося другим способом і почнемо приготування!
Крім винного оцту в маринаді буде присутній і сік ріпчастої цибулі. Дві великі цибулини нарізати середніми скибочками, щоб було зручно їх прим’яти і випустити трохи цибульного соку для м’яса.
Складаємо весь цибулю в миску з частинами розділеного кролика, всипаємо всі улюблені прянощі – чебрець, базилік і орегано (опціонально, вибирайте ті, які вам більше подобаються). Відмінно поєднуються з кролятиною і розмарин, і кріп, і навіть кориця. Не забувайте посолити і щедро поперчити. Починаємо перемішувати кролика з цибулею і прянощами-спеціями руками, аналогічно тому, як ми готуємо м’ясо для шашлику – ніжно вминая цибульно-пряну рідина в шматочки м’яса. Залишаємо на 15 хвилин, а тим часом підготуємо солодку морквину, очищаємо його від шкірки овочерізкою.
моркву Наріжемо кружальцями і відправимо в миску з цибулею і м’ясом.
По завершенню додаємо родзинки або будь-які інші солодкі сухофрукти (курага, чорнослив), вливаємо винний оцет. Залишаємо кролика з овочами в маринаді на 1-3 години.
Після того як кролик промариновался в дивовижно-ароматної рідини-маринаді, його можна перекладати у форму для запікання разом з усіма складовими маринаду. Окремо хочеться звернути вашу увагу саме на такий важливий момент: форма повинна бути товстостінна, бажано з кришкою, наприклад, це може бути чавунна жаровня або так звана «інвентар/гусятниця» також буде ідеальна. Весь секрет в тому, щоб створити кролику в духовці ефект термокамери, тобто умов, за яких кролятина буде готуватися у власному соку, при цьому весь маринад не повинен випаровуватися, а м’ясо висушуватися під впливом жару духовки. Такого ефекту можна домогтися, якщо накрити форму для запікання відрізу фольги, а краї дуже щільно загорнути до її стінок.
Перед тим як обернути фольгою форму з кроликом – рівномірно розкладемо шматочки крупно нарізаного кисло-солодкого яблука між м’ясом і овочами.
Тепер можна накрити форму фольгою, простежити, щоб щілини між фольгою і бортиками були мінімальними або зовсім відсутні – чим краще ви укроете форму, тим смачніше і соковитіше вийде блюдо. Тепер ставимо у вже напружену до 190 градусів духовку, запікається кролик з яблуками в духовці приблизно 1 годину.
Через годину з невеликим можна перевірити стан готовності кролятини. Якщо кролик вам попався жорсткий, час запікання можна збільшити ще на 40-60 хвилин. Ідеально приготований кролик повинен розпадатися на волокна і залишитися соковитим.
Наш кролик з яблуками в духовці готовий!
Смачного!