Варіантів приготування соковитих томатів на зиму у кожної з нас записано в особливому блокноті чимало. У мене, наприклад, є більше десятка варіантів. Але, погодьтеся, завжди є один, той самий улюблений. І сьогодні я хотіла б поділитися рецептом маринованих помідорів, які готувала моя улюблена бабуся. Так, зелень доведеться купити на базарі, а не зібрати в городі. Але в іншому я замаринують помідори так, як це робилося в моїй родині протягом кількох десятиліть.
Вихід: 5 банок по 800 мл.
Складові:
- 2 кг томатів
- 7 склянок води
- 6 д.л. * столового оцту 9%
- 4 д.л. дрібного цукру
- 3 д.л. крупної солі
- 10 горошин перцю (в 1 банку)
- 1 ч.л. зерен гірчиці (в 1 банку)
- 1 зубчик часнику (в 1 банку)
- зелень (парасольки старого кропу, листя хрону, вишні та смородини)
* Обсяг десертній ложки 10 мл.
Як приготувати бабусині мариновані помідори
Якщо ви використовуєте невеликі банки, як я, важливо підібрати дрібні тверді помідори (в моєму випадку це «вершки»).
Отже, промиваю, краще за допомогою щіточки, всі плоди і, не видаляючи попку, залишаю томати просохнути. В цей час виливаю всю фільтровану воду в підходящу каструлю, куди після її закипання додаю цукор і велику сіль.
Далі укладаю в обов’язково стерилізовані банки по листку вишні, хрону і смородини, а також один парасольку старого кропу. Крім того, висипаю зерна гірчиці і перцю і кладу тонкі поздовжні шматочки зубчики часнику (занадто великі можна розрізати уздовж).
На наступному етапі обережно розміщую всередині банок підготовлені томати, щоб вони зайняли весь простір, і тут же заливаю їх киплячим маринадом (вода, цукор, сіль), куди перед вимиканням вогню я вилила столовий оцет.
Негайно закручую (можна і закатати) нашу заготовку стерилізованими кришками, перевертаю, щоб переконатися в герметичності, і залишаю бабусині мариновані помідори повністю охолонути, після чого перемістити на місце подальшого зберігання. Смачна консервація готова, і через 2-3 місяці її можна сміливо подавати до будь-якого м’ясної страви.
Рекомендуємо такі рецепти:
- Виноградне листя на зиму
- Помідори в желатині
- маринований редис
- чортівня
- Варення з персиків п’ятихвилинка
Смачного!