Рецепт салату «Олів’є» за 150 років свого існування багато разів зазнавав змін і трансформувався. Однією з вдалих його варіацій, на наш погляд, є салат з курятиною.
Який же Новий Рік без традиційного салату Олів’є? Саме він символізує це свято практично у всіх слов’янських країнах, саме його готували ще наші мами і бабусі, але в кожній родині є свій секрет приготування цього соковитого і калорійного блюда. Одні додають в салат варену ковбасу, інші готують Олів’є без зеленого горошку, але споконвіку цей салатний делікатес готувався з м’яса!
Неважливо, який сорт м’яса ви віддасте перевагу: свинину, яловичину або курку – головне, щоб воно було відмінно зварено. М’ясо має просто танути в роті! Швидше за все готується куряче філе – саме з нього і буде створений наш салат Олів’є.
Складові:
- відварне або запечене куряче філе – 250 г
- відварну картоплю – 2 шт.
- відварна морква – 1 шт.
- солоні огірки – 100 г
- відварені яйця -2-3 шт.
- консервований зелений горошок – 5-6 ст.л.
- сіль за смаком
- цибуля – за бажанням
- майонез – 3-4 ст.л. або за смаком
Спосіб приготування
- Щоб приступити безпосередньо до приготування салату, вам попередньо необхідно запекти або відварити куряче філе протягом 30-40 хвилин, відварити картоплю і моркву приблизно 30 хвилин і курячі яйця – близько 15 хвилин. Всі інгредієнти обов’язково охолодіть перед нарізкою, так як в блюдо потрібно додавати тільки холодні продукти. Гарячі зменшують термін придатності салату. Куряче філе наріжте середніми кубиками і викладіть в глибоку ємність, в якій і будете збирати Олів’є.
- Відварну картоплю очистіть від шкірки і промийте у воді. Наріжте середніми кубиками, змочуючи ніж у воді або змащуючи олією, щоб картопля до нього не прилипав.
- Точно також поступите і з відвареної морквою.
- Відварені яйця очистіть від шкаралупи і промийте. Наріжте такими ж кубиками або натріть їх на крупній тертці – все залежить від вашого смаку.
- Додайте в ємність зелений горошок, попередньо злив з банки з горошком рідина.
- Солоні або мариновані огірки злегка відіжміть в руках, щоб виключити велика кількість розсолу і наріжте кубиками, додаючи їх в ємність. Всипте сіль і перемішайте салат. Якщо ви приготували Олів’є заздалегідь, то додавати майонез вам потрібно буде лише перед подачею на стіл – таким чином, ви збільшите термін зберігання страви.
- Перед подачею заправте салат майонезом і знову перемішайте. Краще використовувати майонез домашнього приготування – ось рецепт.
- За допомогою кулінарного кільця викладіть салат на тарілку і обв’яжіть пером зеленого лука для краси, але це вже – за бажанням. Лук в салат також додавайте за бажанням. Ваш курячий салат олів’є готовий! Смачного!
Чи знаєте ви?
- Салат «Олів’є», приготовлений з додаванням вареної курки, а не іншого виду м’яса або ковбаси, в багатьох ресторанах називається як салат «Столичний». Засновником рецепта вважається Іванов І.М., який працював понад 100 років тому в ресторані «Москва» шеф-кухарем. Він взяв за основу рецепт класичного салату «Олів’є», вніс свої зміни, які зробили блюдо дуже популярним.
Господині на замітку:
- Такий салат можна готувати і з додаванням копченої курки. Виходить незвичайний багатий смак, а крім того, скорочується час приготування страви, адже копчену курку ми набуваємо в готовому вигляді, і варити її не потрібно.
- Бажано дати відварного картоплі добре охолонути і навіть охолодити його, тільки потім приступати до нарізки. Теплий картопля в процесі нарізки сильно прилипає до ножа, кубики склеюються між собою.
- Не купуйте для Олів’є картопля розсипчастих сортів, інакше нарізані кубики при перемішуванні розпадуться, утворюючи кашку, і зіпсують естетику страви.
- Картопля при нарізці прилипає менше, якщо використовувати спеціальний ніж з дірочками, які пропускають повітря.