Будемо маринувати курку в соляному розсолі. Потім натремо спеціями і запечём в духовці разом з овочами звичайним способом. Розсіл сприяє швидкому рівномірному просаливанию. М’ясо птиці виходить м’яким.
складові
- курка – 1,3 кг;
- картопля – 4 штуки;
- корінь селери – 250 г;
- морква – 150 г;
- гарбуз – 150 г;
- червона цибуля (Даниловський) – 2 штуки;
- часник – 1 головка;
- яблуко зелене – 1 штука;
- лавровий лист – 1 штука;
- запашний перець – 5 горошин;
- сіль за смаком;
- куркума мелена – 0,5 чайної ложки;
- суміш перців – 0,5 чайної ложки;
- оливкова олія – 3 столові ложки;
- мелена паприка – 1 чайна ложка;
для розсолу:
- сіль – 1/4 склянки;
- цукор – 1/4 склянки;
- вода – 1 літр.
Я готувала невелику курочку. Якщо у вас буде великий птах, то раджу трохи збільшити кількість овочів і, можливо, розсолу.
Курку вимити, зрізати зайвий жир. Приготувати розсіл. В 1 літрі води розчинити 1/4 склянки солі і 1/4 склянки цукру. Укласти курку в глибоку миску або каструлю і залити розсолом. Якщо розсолу не вистачить, то приготувати ще одну порцію, дотримуючись запропоновані пропорції. Або помістити курку з розсолом в поліетиленовий пакет, тоді розсолу точно вистачить. Поставити курку з розсолом в холодильник на 3 години. Двокілограмову курку витримувати в розсолі 4 години.
Замариновану курку дістати з розсолу, обсушити паперовими серветками, натерти зсередини і зовні куркумою, сумішшю перців. Яблуко вимити, розрізати на 8 частин, видалити середину і укласти всередину курки. Шкірку на животі скріпити зубочистками або зашити. Ноги перев’язати кондитерської ниткою, щоб вони щільно прилягали до черевця.
Овочі очистити. Картоплю нарізати на чверті, морква – крупно. Відварити картоплю і моркву в киплячій підсоленій воді до напівготовності протягом 10 хвилин. Як тільки вода закипить, додайте для аромату лавровий лист, крупно порізаний зубчик часнику і 5 горошин запашного перцю.
Корінь селери нарізати пластинами завтовшки приблизно 1 см. Головку часнику розібрати на зубчики, але не чистити. Часник в оболонки не підгорить в процесі запікання. Лук очистити і нарізати на чверті. Гарбуз очистити від шкірки, видалити насіння, нарізати довільно в розмір інших овочів.
Деко змастити оливковою олією, викласти підготовлені овочі, посолити, присипати паприкою і перемішати. Гарбуз готується швидше за інших овочів, тому її можна додати до вже готується страви 20 хвилин по тому. На деко в середину покласти курку.
Час готовності я визначаю по термометру для м’яса, який слід вставити в саму товсту частину грудки. Поставити запікатися курку з овочами в прогрітий до 200 градусів духовку на 1 годину 20 хвилин – до досягнення температури всередині курячої грудки 85 градусів. Для півторакілограмових курки буде потрібно 1,5 години, а для двокілограмової курки час варто збільшити до 2-х годин. У будь-якому випадку у кісток не повинно бути крові.
Готову курку викласти на велике блюдо, по краях прикрасити печеними овочами і подати на стіл.