Домашня варена ковбаса з курки з картоплею, зроблена своїми руками, однозначно підкорить всіх членів вашої родини неперевершеним смаком і чудовим запахом.
З усіх ковбасних виробів найсмачнішими і корисними можна назвати ті, які зроблені своїми руками. Наші друзі з села люблять проводити такий експеримент: перед тим, як подавати на стіл покупну ковбасу, відрізають від неї шматочок і пропонують покуштувати своєму коту Барсик. Якщо котик понюхає, відвертається і відходить, не бажаючи навіть пробувати, то ковбасу виробника даної марки друзі більше не купують. Адже якщо м’ясний виріб викликало підозру навіть у нерозпещеного кота, то його не варто вживати нам, а тим більше давати дітям.
Тому, вдосталь «наситившись» невдалими експериментами, друзі вирішили навчитися готувати домашню ковбасу своїми руками. Справа ця виявилася зовсім не складним. В черговий раз, коли нас запросили за місто на пікнічок, господиня сімейства з гордістю подала на стіл курячу ковбасу з картоплею, від якої були в захваті і малюки, і дорослі. І привереда Барсик не зміг втриматися від вабить запаху, прибіг до столу і почав випрошувати для себе ласий шматочок настирливим протяжним нявканням.
Сьогодні я хочу поділитися рецептом домашньої ковбаси з курки, картоплі, печінки і шпику, запозиченим у сільських приятелів.
Складові:
- кишки свинячі – 3 метри
- м’ясо з курячих стегенець – 600 г
- куряча печінка – 200 г
- сало свиняче – 150 г
- картопля – 300 г
- петрушка – 1 пучок
- цибуля – 3 шт.
- часник – 8 зубчиків
- перець чорний мелений – 1 ч.л.
- мускатний горіх (мелений) – 1/2 ч.л.
- сіль – 1 ст.л.
приготування:
- Підготувати всі інгредієнти. Помити, почистити. Курячу печінку нарізати. Додати нарізане кубиками сало.
- Картоплю нарізати дрібними кубиками.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками. Зняти м’ясо з курячих стегенець, нарізати більшими кубиками, величиною 2х2 сантиметри.
- З’єднати все в мисці. Додати рубану зелень.
- Зі спецій необхідно взяти мускатний горіх і чорний мелений перець. Посолити отриману масу.
- Видавити часник, перемішати.
- Свинячі кишки (покупні, очищені, солоні) промити від солі зовні і зсередини.
- Через насадку на м’ясорубці або вручну, за допомогою спеціальної воронки, наповнити кишки фаршем, але не туго! Ниткою зав’язати кінці кожної кишки з двох сторін.
- Скласти фаршировані кишки в пароварку. Коли при нагріванні кишки почнуть зменшуватися, потрібно швидко проколоти їх голкою, випускаючи з них повітря. Якщо проігнорувати дану процедуру, кишки можуть лопнути через підвищення тиску гарячого повітря зсередини, і ковбаса деформується. Проколи рекомендується робити на відстані 7 см один від одного, в шаховому порядку.
- Варити курячу ковбасу на пару під закритою кришкою 1 годину.
Якщо бажаєте, щоб ковбаса покрилася рум’яною золотистою скоринкою, можете в кінці поставити її на 5 хвилин в духовку і злегка запекти, або обсмажити на маслі на сковороді. Як гарнір підійде овочевий салат.
- Подавати гарячою чи холодною.
Господині на замітку:
- Якщо плануєте давати домашню курячу ковбасу маленьким дітям або людям, що дотримують дієту, рекомендуємо зменшити кількість спецій і не класти в фарш свинячий шпик.
- Аналогічним чином можна приготувати домашню ковбасу з курячої грудки або взяти за основу свинячий фарш.