З дитинства пам’ятаю чудовий смак і просто неймовірний аромат запеченого в духовці м’яса під сирною шапочкою – його мама часто готувала на свята. З тих пір це блюдо у мене особисто асоціюється виключно з чимось урочистим. Правда, зараз мені набагато більше подобається не традиційний варіант, а більш легкий – м’ясо по-французьки без майонезу з кабачком.
Взагалі, готуючись до свята, багато господинь роблять це знамените м’ясо. Адже воно так ідеально вписується в меню для особливих випадків. Рум’яна сирна скоринка на поверхні завжди викликає апетит. Але я пропоную видозмінити звичний всім рецепт пострадянського простору, зробити його менш калорійним і більш корисним, додавши кабачок. Цей інгредієнт зробить блюдо ще цікавіше за смаком.
Зазвичай запікають таке м’ясо з додаванням майонезу. Однак багатьом вже давно відомо, що даний продукт не можна піддавати термічній обробці. І тому можна замінити майонез або соусом Бешамель, як в оригінальному французькому рецепті, або сметаною.
Але і тут є один секрет в приготуванні заливки для м’яса. Ми будемо робити її не просто зі сметани і сиру, а включимо в рецепт ще й одне куряче яйце.
Складові:
- свиняча м’якоть – 600 г
- кабачок – 1 шт.
- цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт.
- сіль перець
- сметана – 2-3 ст.л.
- сир твердий – 150 г
- яйце – 1 шт.
Спосіб приготування:
- В першу чергу потрібно замаринувати цибулю або обсмажити, як вам подобається більше. Я віддаю перевагу хрусткий кисло-солодкий лук, маринований в оцті з додаванням цукру.
- Нарізаємо м’ясо шматками товщиною близько 2 см. Відбиваємо їх, потім натираємо сіллю і чорним меленим перцем.
- Ріжемо кружальцями або половинками молодий кабачок. Солимо і перемішуємо, щоб кожен шматочок Просолов.
- А тепер приготуємо заливку для м’яса. В окремому посуді змішуємо яйце, натертий сир, сметану, перець і сіль.
- Змащуємо деко рослинним маслом або покриваємо пергаментом. Викладаємо шматки м’яса.
- На них кладемо кружальця кабачка так, щоб вони закрили всю поверхню відбивних.
- Викладаємо зверху мариновану цибулю.
- Покриваємо всі шматки масою з яйця, сиру та сметани. Ставимо запікати в духову шафу, заздалегідь розігрітий до 180 градусів. Нехай м’ясо по-французьки в духовці готується 30-40 хвилин. Готовність можна визначити по утворення рум’яної кірочки.
- Дістаємо блюдо і відразу подаємо на стіл.
- Усередині між м’ясом і скоринкою виходить дуже цікава начинка. Вона кисло-солодка і трохи хрустка. Дуже смачно і святково. Пробуйте цей рецепт.
Господині на замітку
- Така заливка з яйцем і сметаною (або соусом Бешамель) вигідна тим, що не потрібно використовувати дуже багато сиру.
- При бажанні ви можете додати на кабачки кружечки помідора.