Гострий салат з капусти не потребує реклами, його поява на столі завжди зустрічають з ентузіазмом. Його присутність миттєво підвищить «гастрономічну привабливість» макаронів або картоплі. Маринована капуста розбудить заснулий апетит і подбає про здоров’я організму. Всі овочі в цьому салаті-асорті зберігають достатню щільність, вони просочуються гострим маслянистим маринадом. Цікаво, що овочеве блюдо виявляється цілком ситним. Любителі дієт можуть замінити їм обід або вечерю, доповнивши салат підсушеним золотистим тостом.
Інгредієнти для приготування маринованої капусти на зиму:
- капуста – 2 кг
- морква – 3 шт.
- перець болгарський – 2 шт.
- часник – 2 головки
- перець гіркий – 1 стручок
- суміш запашного горошку і чорного перцю – 1 десертна ложка
- лаврове листя – 4-5 шт.
Для маринаду:
- вода – 1 л
- оцет – 120 мл
- сіль – 2 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- масло олію – 100 мл
Рецепт приготування маринованої капусти на зиму в банках:
Капуста повинна бути соковитою хрусткою і «білосніжною». Якщо листя тонкі і зелено-жовті, смачний салат не вийде. Солодкий перець повинен бути червоним, для красивого контрасту в готовому блюді. Допускається використання сушеного гіркого перцю, так як маринаду потрібна гострота.
Капусту миють, знімають верхні листки. Тонко шаткують, щоб вийшли вузькі довгі смужки.
Нарізка моркви може бути будь-який: дрібними кубиками, брусочками, тонкою стружкою. Можна обійтися звичайною великою теркою. Перець нарізають соломкою, часник – тонкими пластинками.
В стерилізовані банки кладуть лаврове листя і суміш різних горошин перцю.
Простір банки заповнюють капустою, морквою, часником, солодким перцем. Капуста не повинна втратити свою «провідну роль», вона залишається головним компонентом салату. Іноді в заготовках беруть рівну кількість всіх видів овочів, але тоді доведеться міняти пропорції маринаду. Запропонований гострий маринад призначений саме для капустяного салату.
У воду кладуть сіль і цукор. Маринад кип’ятять 5 хвилин, додають оцет і олію.
Овочі заливають гарячим маринадом. Банки накривають стерилізованими кришками.
Банки з маринованою капустою на зиму стерилізують 10-15 хвилин при повільному кипінні.
Потім кришки закатують, заготівлі перевертають і накривають рушником до охолодження.
Дуже смачна маринована капуста на зиму готова! Зберігатися вона може протягом року в прохолодному приміщенні.
Смачного!