Відомий і улюблений торт «Пташине молоко» з ванільним суфле – це класика російської кухні. Але, якщо ви великий шанувальник шоколаду, то вам обов’язково сподобається варіант «Пташиного молока» з шоколадним суфле. Готується такий торт не складніше класичного варіанта, а виходить з насиченим смаком і ароматом шоколаду. Незважаючи на те, що торт готується в невеликій формі, їм можна нагодувати компанію з 8-10 осіб, так як він виходить дуже ситним. Але по правді, не дивлячись на калорійність, зупинитися на одному шматочку дуже складно!
Інгредієнти для приготування торта ” Пташине молоко з шоколадом (форма діаметром 20-22 см):
Для бісквіта:
- яйця курячі – 2 шт.
- цукор – 75 г
- борошно пшеничне – 75 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
Для шоколадного суфле:
- масло – 200 г
- згущене молоко – 100 г
- чорний шоколад – 75 г
- какао-порошок – 2 ч. л. з гіркою
- яєчні білки – 2 шт.
- цукор – 300 г
- агар-агар – 8 г
- вода – 140 мл
Для глазурі:
- чорний шоколад – 75 г
- масло – 50 г
Рецепт приготування торта ” Пташине молоко з шоколадним суфле:
Агар-агар висипте в каструлю об’ємом 1,5-2 л і залийте водою. Відставте поки його в бік.
Приготуйте бісквіт: у миску збийте 2 яйця, додати до них цукор і ванільний цукор.
Збийте яйця з цукром протягом 7-8 хвилин до отримання пишною і густої маси.
Додайте просіяне борошно.
І лопаткою перемішайте до отримання однорідного тіста. Перемішуйте акуратно, щоб яєчна маса, як можна менше осіла.
Форму діаметром 20-22 см вистелити папером для випічки або змастіть тонким шаром масла і присипте борошном. У підготовлену форму викладіть готове тісто і ретельно розрівняйте поверхню.
Випікайте бісквіт для торта в розігрітій до 190 С духовці близько 15-17 хвилин. Так як духовки у всіх різні, і бісквіт може по-різному піднятися, час випічки може відрізнятися. Готовність перевіряйте шпажкою. Готовий бісквіт вийміть з форми і залиште до повного охолодження.
Приготуйте олійно-шоколадну основу для суфле. Для цього чорний шоколад поломайте на маленькі шматочки і розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані. Головне, не перегрейте шоколад, інакше він візьметься маленькими крупинками. Розтопленого шоколаду дайте трохи охолонути.
Вершкове масло кімнатної температури перекладіть в миску і збийте до отримання пишної кремової маси.
Не припиняючи збивати, влийте невеликими порціями всі згущене молоко.
В отриманий крем просіяти какао-порошок і додайте остиглий розтоплений шоколад.
Збийте до отримання однорідної шоколадного крему. Готовий крем відкладіть в сторону (в холодильник не ховайте).
У остиглого бісквіта підрівняйте верхівку, якщо потрібно, і розріжте його на 2 рівних коржа.
У кожного коржа акуратно подрежьте краю. Коржі повинні бути трохи менше діаметра форми, в якій буде збиратися торт. Щоб коржі вийшли рівніше, для обрізання можна скористатися дном рознімної форми меншого діаметру.
На дно форми для складання торта викладіть один корж.
Приготуйте агаровий сироп. Для цього замочений агар-агар поставте на вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Проваріть його протягом 1 хвилини.
Додайте цукровий пісок.
І, постійно помішуючи, щоб цукор повністю розчинився, уваривайте сироп до температури 110 С. Якщо у вас немає кулінарного градусника, то варіть сироп після закипання близько 4-5 хвилин на середньому вогні. Під час варіння сироп буде сильно пінитися, тому обов’язково беріть глибоку каструлю. Готовий сироп зніміть з вогню і залиште остигати.
Поки сироп остигає, влийте 2 яєчних білка в миску великого об’єму. Збийте білки до щільної піни.
Не припиняючи збивати, невеликими порціями влийте злегка остиглий агаровий сироп. Вливайте сироп тонкою цівкою під лопаті працюючого міксера і збивайте до отримання дуже щільною та стійкою маси.
Міксер перемкніть на мінімальну швидкість і невеликими порціями введіть в білкове суфле шоколадний крем.
Перемішайте суфле до однорідності.
Все шоколадне суфле викладіть у форму поверх бісквіта.
Поверх суфле викладіть другий корж і втисніть його в масу.
Тепер Пташине молоко шоколадне відправте в холодильник до повного застигання суфле. На це піде близько 1-2 годин.
Готовий торт покрити шоколадною глазур’ю. Для її приготування на водяній бані або в мікрохвильовці розтопити чорний шоколад з вершковим маслом. Готової глазурі дайте трохи охолонути і покрийте нею торт зверху. Поверніть торт в холодильник до застигання глазурі.
Готовий торт вийміть з форми, для цього пройдіться гострим ножем уздовж бортів і перенесіть його на блюдо. За бажанням зверху десерт можете додатково прикрасити білим шоколадом і цукровими намистинами.
Шоколадний торт «Пташине молоко» готовий!
Нарізайте його невеликими шматочками (він дуже калорійний) і подавайте з чашкою ароматної кави або чаю.
Смачного!