Мусака – це популярний балканський і близькосхідне блюдо, по суті, запіканка, яку в обов’язковому порядку повинні входити баклажани, м’ясний фарш і помідори. Інші інгредієнти цілком можуть варіюватися від смакових уподобань. Ми ж пропонуємо приготувати просту мусаку з фаршем і овочами, рецепт якої нескладний, а смак просто незрівнянний.
Інгредієнти для приготування мусака з фаршем і овочами:
- м’ясний фарш – 350 г
- молоді баклажани – 2-3 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- помідори – 2 шт.
- яйця курячі великі – 2 шт.
- сир – 180г
- сметана – 160 г
- прованські трави, перець мелений, сіль – за смаком
- рослинне масло
Рецепт приготування мусака з фаршем і овочами:
Дрібно рубаємо очищену від лушпиння головку цибулі і смажимо на рафінованій олії до легкої золотавості.
Потім до подрумяненному цибулі додаємо фарш. Помішуючи і розбиваючи лопаткою великі шматочки фаршу на дрібні, продовжуємо смажити, поки м’ясо не посвітлішає. Потім підливаємо 50-60 мл води і тримаємо фарш з цибулею на вогні ще хвилини 3-4. За цей час рідина повністю випарується. Перед вимиканням підсолюємо фарш і приправляємо дрібкою перцю.
З баклажанів за допомогою ножа або овочечистки знімаємо шкірку і нарізаємо кругляшками товщиною приблизно 1 див Обсмажуємо баклажани з двох боків до рум’яності. Знімаємо кругляшки на серветки, щоб зайве масло з них скло.
Для заливки мусака з фаршем і овочами змішуємо сметану і яйця. Приправляємо отриману масу сіллю і щіпкою прованських трав.
Трьом крупно сир, ріжемо кружальцями помідори і приступаємо до складання шарів мусака. Беремо форму (у нашому випадку використовувалася квадратна форма розміром 20*20 см), трохи змащуємо її маслом дно і викладаємо обсмажені баклажани. Викладаємо їх максимально щільно.
Злегка присаливаем шар баклажанів, приправляємо травами і присипаємо нещільним шаром тертого сиру.
Потім йде шар обсмаженого фаршу.
І знову нещільний сирний шар.
Потім викладаємо кружечки помідорів.
Засипаємо залишилися сиром і заливаємо рівномірно сметанною заливкою.
Запікається така мусака з фаршем і овочами близько 40 хвилин при 190 градусах. Дістаємо форму і даємо запіканці відпочити та закріпити свої шари.
Нарізаємо теплу мусаку на порційні шматочки і подаємо. Різна свіжа зелень буде прекрасним доповненням цього смачного і ситного страви.
Смачного!