З настанням осені в наших лісах з’являються пеньки і навіть дерева, оброслі чудовими грибами – опеньками. Саме час запасатися найсмачнішими заготовками! Тому що опеньок – найкращий гриб для маринування на зиму. Маленький і міцненький, так він просто «народжений», щоб його маринували відрами, в банки закручували під металеві кришки, а взимку відкривали на радість всій зібралася компанії.
Існує різне безліч видів опеньків, і більшість з них виростають невеликими групками саме на пнях, пошкоджених стовбурах листяних дерев, від чого і отримали таку народну назву. Але знайти опеньки можна і на луговий місцевості, а також навіть під снігом з осені по весну в залежності від різновиду. Збирати лісові опеньки одне задоволення! А маринувати дуже просто!
Існують і несправжні опеньки! Якщо ви не розбираєтеся в грибах, краще залиште цю затію, так як отруєння – це серйозно. Не варто жартувати зі своїми здоров’ям! Вживайте гриби в їжу тільки в тому випадку, якщо 100% впевнені в їх безпеці! Це правило відноситься до абсолютно будь-яким грибам.
Кращий рецепт маринування опеньків від досвідченого грибника
У нашій країні ростуть найрізноманітніші опеньки. До речі, гриби, які ви бачите на фотографіях цього рецепта, виростають в південному регіоні нашої країни.
Отже, ми маємо: 1 кошик свіжозібраних лісових опеньків, за обсягом збігається з 10-літровим відром. Після термічної обробки вийде 5 літрів грибів. Для зручності витрата продуктів у рецепті я розрахувала на 1 літр.
Вам знадобляться спеції, я їх відраховую поштучно:
- запашний перець горошком – 4 шт
- лист лавровий середнього розміру – 2 шт
- гвоздика – 5 шт
- коріандр насіння – 10 шт
- червоний гострий чилійський перець – 1 шт (додається за смаком, буквально чуть-чуть)
Інші інгредієнти:
- сіль – 1 ст.л. без гірки
- лимонна кислота – 1 \ 3 ч.л.
Як маринувати опеньки на зиму в банках
Рецепт простий, і взимку ви будете вдячні самі собі за те, що не полінувалися зробити найсмачнішу заготовку!
Почистити грибочки від лісового сміття, потім як слід промити прохолодною водою. Для початку замочіть опеньки на 2-3 години у воді з додаванням щедрою порції солі – ця процедура дозволить позбутися від піску якнайкраще. Потім промийте кожен грибок окремо під проточною водою, щоб остаточно змити з них бруд.
Переберія гриби, якщо є зіпсовані або червиві екземпляри – видаліть їх. Зріжте корінці.
Далі слід відправити підготовлені гриби в відповідного розміру каструлю, заливши їх холодною водою.
Далі робимо крок за кроком:
- На плиті варити до закипання, вогонь середній. Якщо з’являється пінка, знімайте її шумівкою.
- Готувати 5 хвилин після закипання.
- Промити проточною водою.
- Відкинути опеньки (на залізне сито або друшляк), щоб вода стекла.
- Покласти опеньки в каструлю, налити чистої води.
- 10 хвилин варити на помірному вогні, після чого додати всі перераховані вище спеції, лимонну кислоту.
- Варити ще 10 хвилин.
Поки п’ята варяться в маринаді, підготуйте банки: вимийте їх з содою і простерилизуйте над парою. Також рекомендується прокип’ятити і закаточні кришки.
Усе! Розкладаємо киплячі опеньки разом з маринадом грибочки в стерилізовані банки. Металевими кришками закочує, перевертаємо і вкутуємо. Ми залишаємо так до повного охолодження, прибираємо для зберігання на зиму в підвал.
А ось ще кілька відмінних рецептів грибних заготовок:
- Мариновані маслюки на зиму
- грибна ікра
- Печериці з пастернаком швидкого приготування
- Засолка волнушек гарячим способом
- Як маринувати білі гриби на зиму
- Мариноване грибне асорті