Волнушка біла, вона ж білявка, вона ж волжанка – засолювальний гриб, що росте в березняках і молодих березово-хвойних лісах. Утворює великі групи, часто зустрічається на галявинах і узліссях.
Волнушка відноситься до умовно-їстівних, тому до заготівлі на зиму потрібно підходити з обережністю.
Перше і головне правило як для початківця, так і для досвідчених: якщо гриб викликає сумніву, ніколи не забирайте його в свою корзину! Великий ризик отримати отруєння, можливо і з летальним результатом.
Тому краще принести додому менше, ніж після пожинати жорстокі плоди власної необережності.
Для заготовок (незалежно від способу) на зиму не можна брати старі, в’ялі або червиві екземпляри. У волнушек можна використовувати тільки капелюшки, ніжки потрібно відокремлювати.
Як і інші гриби для засолювання – наприклад, грузді або рижики – вовнянки білу необхідно вимочити в соляному розчині. Потім їх відварюють, промивають і закочують в банки. З нашого рецепта ви дізнаєтеся, як засолити вовнянки гарячим способом.
Зазначена кількість продуктів розраховано для засолювання одного десятилітрового відра волнушек.
Складові:
- 2 – 3 л води
- 0,5 кг крупної солі
- Лавровий лист, базилік, чебрець або інші спеції – за смаком
Як засолити вовнянки гарячим способом
- Вовнянки перебрати, очистити, відокремити від ніжок. Великі капелюшки розрізати на 3 – 4 частини. Промити і замочити в холодній воді на 20 – 30 хвилин. Капелюшки потрібно класти пластинками вгору, щоб бруд і сміття не забивалися в важкодоступні місця.
- У великій каструлі приготувати слабосоленої розчин з розрахунку 50 г солі на 1 літр води. Помістити в гарячий розсіл вовнянки. Варити на сильному вогні до закипання.
- Після закипання розсолу варити ще 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи і знімаючи піну шумівкою.
- Варені вовнянки промити холодною проточною водою, дати їм стекти. У цей час приготуйте новий розсіл. На кожен літр води додати 100 г солі, закип’ятити.
- Розкласти по банках, засипати спеціями і прянощами. Залити заготовки гарячим розсолом і накрити кришками.
- Встановити в широку каструлю, підстеливши невеликий рушник, і стерилізувати не менше 40-45 хвилин. Потім закатати банки.
- Соління будуть готові приблизно через 1 місяць.
Добре засолені вовнянки стануть прекрасною закускою як на святковому столі, так і на сімейному або дружній вечері. Ця страва відмінно поєднується з гарячим м’ясом, а також апельсиновим або грейпфрутовим соком.
Рекомендуємо ось ці рецепти домашніх заготовок:
- Рецепт маринованих маслюків
- Грибна ікра на зиму
- Синенькі під гриби
- Варення з винограду з лимоном
- Соус ткемалі на зиму (зі слив)
- Мариновані сливи з гвоздикою
- Вишнева настойка на спирту з чилі