Якщо ви не вмієте консервувати заготовки за допомогою закаточного ключа, то спробуйте заготовити огірки не гарячим, а холодним способом. Банки накриваються пластиковими кришками і зберігаються в холодному місці.
Рецепт солоних огірків, заготовлених на зиму холодним методом – справжня знахідка особливо для молодих і недосвідчених господинь, які не вміють користуватися спеціальним ключем для консервування і тому побоюються робити закачування самостійно. Хоча з впевненістю можу стверджувати, що навчені досвідом кулінари також дуже часто заготовляють огірочки саме холодним способом, адже результат засолювання перевершує всі очікування. Мариновані огірки, засолені не класичним способом, а за допомогою крижаного розсолу, з часом лише злегка змінюють свій колір, тобто залишаються такими ж насичено зеленими, а крім того виходять пружними, хрусткими і надзвичайно смачними.
Однак важливо знати, що такі огірки потрібно зберігати неодмінно в холодному місці. Восени і взимку підійде балкон або прохолодна веранда, якщо немає морозів, а в теплу пору краще зберігати солоні огірки в погребі чи холодильнику. Оптимальна температура – близько нуля градусів.
Складові:
- огірки середнього розміру – 2 кг
- молодий часник – 5-6 зубчиків
- холодна вода – 1,5 літра
- велика сіль без добавок – 3 ст. л. (З гіркою)
- цукровий пісок – 1 ст. л.
- листя хрону – 2-3 шт.
- зелень кропу – 3-4 гілочки
- парасольки кропу – 2-3 шт.
Спосіб приготування
Огірки ретельно промийте і замочіть в великій кількості води приблизно на 2-3 години.
Поки огірки замочуються, підготовлені банки вимийте за допомогою харчової соди, гарненько промийте і обдайте окропом. Для зазначеної кількості огірків знадобиться одна 3-літрова банка або ж одна 2-літрова і дві банки на півлітра. Займіться приготуванням розсолу, для чого в холодну воду засипте необхідну кількість солі і цукру, доведіть її до кипіння і проваріть приблизно 2-3 хвилини. Готовий розсіл повністю остудіть і мінімум на 1 годину помістіть в холодильник.
Зелень кропу і листя хрону ретельно промийте і крупно поріжте, а часник очистіть від шкірки і роздушіть кожен із зубчиків. Закладіть підготовлені інгредієнти на дно банок.
Поверх зелені якомога щільніше один до одного укладіть огірки.
Залийте вміст крижаним розсолом і залиште банки при кімнатній температурі, прикривши їх горлечка чистої марлею.
Через 5-6 годин закупорте банки звичайними пластиковими кришками і помістіть в холодне місце (льох або холодильник), де і зберігайте весь наступний час. Приблизно через 12 годин, коли розсіл злегка помутніє, огірки вже можна буде їсти як малосольні. Постоявши ж ще якийсь час, вони з малосольних перетворяться в звичайні солоні.
Господині на замітку:
- Якщо ви бачите, що розсолу не вистачає, то його слід рівномірно розподілити по банках, після чого долити до самого верху в кожну з них прокипяченную і охолоджену воду.
- Для засолювання вибирайте тільки засолювальні сорти огірків – «Родничок», «Конкурент», «Ніжинський». Салатні сорти не підійдуть, так як вони виходять м’якими, з кашкою всередині. Бажано вибирати огірочки невеликого розміру (до 10 см), а великі відкласти для салату.
- Крім листів хрону і парасольок кропу, в баночку з засолкою можна покласти листя смородини, вишні, дуба, винограду, стебла селери, завдяки яким смак огірочків стане ще краще.
- Якщо бажаєте, щоб огірки вийшли хрусткими і пружними, використовуйте тільки свіжозірвані овоч. М’які і мляві огірки, що пролежали кілька днів, не годяться.
- Для засолювання можна використовувати хлоровану соду, а також йодовану сіль.
Автор: Світлана Сорока