Салат під шубою зустрічається в кожному будинку нашої країни як мінімум раз на рік. Це смачно, ситно і зовсім не складно. Блюдо готується з простих продуктів, доступних кожному. Варіантів оформлення салату під шубою – море. Виберіть свій і приступайте!
Як красиво оформити салат «Оселедець під шубою» і здивувати своїх гостей – ми розповімо сьогодні в своїй новій статті.
Готувати оселедець під шубою просто! Навіть найпростіше блюдо в оригінальній подачі, як наприклад, шуба в лаваші, шуба в рулетики або салат желе з оселедцем – прикрасить не тільки обідній, а й святковий стіл!
Вегетаріанський салат під шубою – як готувати
Цей салат підійде для тих, хто не вживає м’яса в своєму раціоні або веде «легкий» спосіб життя. Він низькокалорійний (так як не містить майонезу) і нічим не гірше стандартного рецепта «шуби».
Список необхідних товарів:
- 5 середніх картоплин;
- 2 середні моркви;
- 180 грам Адигейського сиру;
- 200 грам морської капусти;
- 2 середні буряка;
- 250 грам сметани;
- ¼ чайної ложки солі.
Спосіб готування:
- Відварити в мундирах картоплю, моркву і буряк. Картоплю і моркву можна варити разом, а ось буряк вариться 1,5-2 години (в залежності від розміру). Остудити коренеплоди і натерти на крупній тертці.
- Натерти сир і подрібнити морську капусту.
- Сметану посолити.
- Оселедець під шубою оформлення:
- Необхідно шарами викласти наші продукти: ½ картоплі; морська капуста; ½ Адигейського сиру; ½ тертої моркви; змащуємо солоної сметаною; ½ картоплі; ½ сиру; ½ морквини; знову змащуємо сметаною.
- Останній шар – буряк. Викладаємо всю буряк зверху і змащуємо залишками сметани.
- Вегетаріанська шуба готова!
Важливо: Оселедець повинна володіти зябрами рожевого або червоного кольору. Ні в якому разі не чорного! Зазвичай, купуючи оселедець, ми беремо її в магазині або на ринку, де вона перебуває в розсолі. Він не повинен бути мутним.
Як приготувати і як оформити салат під шубою
Перевага цього салату в тому, що він вийде солодким. Серед продуктів ви не знайдете моркви, тому смак солоного оселедця краще буде названа з солодкістю буряків.
Необхідні інгредієнти:
- 400 г філе оселедця;
- ½ кг картоплі;
- 400 грам буряка;
- 100 мл майонезу;
- 1 середня цибулина;
- ½ чайної ложки солі.
Як готувати і як оформити оселедець під шубою:
- Відварити все коренеплоди (картопля і буряк).
- Цибулю подрібнити і замаринувати (залити окропом на хвилину, після – додати 2 чайні ложки оцту, дрібку солі і цукру. Залишити на 15 хвилин. Лук – готовий).
- Натерти на крупній тертці картоплю і буряк.
- У форму першим шаром викласти картоплю і додати дрібку солі.
- Змастити картопля майонезом і викласти зверху рибу, нарізану маленькими шматочками.
- На філе оселедця викласти цибулю і тоді змастити майонезом.
- Якщо залишилися продукти, то повторити шари, але завершити знову буряком і майонезом.
- Смачного!
Важливо: Візьміть рибу в руки. При натисканні, поверхня повинна швидко приймати колишню форму. Тобто, повинна бути пружною. Цілі хвіст і плавники. Якщо в районі хребта Ви побачили свіжу кров – риба недосіл. Є таку рибу небезпечно. Краще не купуйте її.
Приготування та оформлення оселедець під шубою в лаваші
У більшості випадків під шубою салат оформлення полягає в подачі в скляних формах або на великих тарілках. Цей же рецепт буде чимось новим на вашому святковому столі. Лаваш дасть зовсім інший смак «старому» страви і, можливо, після нього ви навіть відмовитеся від класики.
Запасіться наступними продуктами:
- Листи лаваша прямокутні (візьміть щільний, щоб не порвався) – 3 штуки;
- Буряк відварена – 3 штуки;
- Морква відварена – 3 штуки;
- Відварену картоплю – 4 штуки;
- Упаковка майонезу – 200 грам;
- Філе оселедця – 1 штука.
Приготування та оформлення салату оселедець під шубою:
- Натерти буряк і моркву на великій тертці, з картоплі зробити пюре. Рибу порізати маленьким кубиком.
- Розділити листи лаваша на 4 частини (по швах). У результаті повинно вийти 12 аркушів.
- Помістити один лист на харчову плівку (з нею буде зручніше загортати рулет).
- Змастити лист майонезом і викласти буряк. Перш ніж її викладати, віджати її, щоб вона не дала сік і не порвала лаваш.
- Укласти другий лист лаваша на буряк і знову змастити його майонезом. Цього разу викласти зверху моркву.
- Укрити наступним листом, майонезом і тепер замінити буряк картоплею.
- Почати згортати лаваш з короткої сторони (так лаваш буде мати більшу кількість шарів).
- Надіслати шубу в холодильник мінімум на півгодини.
- При подачі нарізати лаваш на шматочки товщиною в 4 см і на кожен покласти кілька шматочків оселедця. Прикрасити зеленню.
Порада: Перш ніж викладати буряк, не забудьте видавити з неї «сік». Інакше через деякий час салат може Вас підвести, випустивши непотрібну воду. Лук в салаті буде солодше, якщо його замаринувати (як в салаті без моркви).
Незвичайний салат під шубою оформлення та приготування
Він стане фаворитом для любителів правильного і здорового способу життя. Майонез ми замінили соусом і додали парочку нових, несподіваних інгредієнтів. Ви зобов’язані це спробувати!
Інгредієнти для салату:
- Буряк – 3 штуки;
- Морква – 3 штуки;
- Картопля – 3 штуки;
- Свіжі огірки – 2 штуки;
- Листя норі – 3 штуки;
- Копчений ковбасний сир – 300 грам;
- Кунжут – 3 чайні ложки.
Інгредієнти для соусу:
- Сметана – 300 мл;
- Гірчиця – 2 ½ чайні ложки гірчиці;
- Чорний перець, мелений імбир, куркума, сухий часник – по ½ чайної ложки.
Як готувати і як оформити оселедець під шубою:
- Відварити буряк, моркву і картоплю в підсоленій воді. Дати охолонути і натерти на крупній тертці.
- Огірки і сир натерти на дрібній тертці.
- Кунжут обсмажити.
- Змішати інгредієнти для соусу.
- Листя норі порвати на невеликі шматочки.
- У форму для салату викласти терту картоплю і змастити його соусом.
- Викласти зверху листя норі і змастити, не шкодуючи соусу. Норі потрібно добре просочитися.
- Наступним шаром йдуть огірки, які також зволожити нашої сметаною.
- Продовжити збирати салат, чергуючи соус з іншими продуктами. Далі йде морква, а після неї – сир.
- Завершує оформлення оселедця під шубою тертий буряк. Її щедро змастити соусом і зверху посипати шубу обсмаженою кунжутом.
- Остудити салат протягом декількох годин і подати до столу!
Порада: Щоб картопля і морква легше чистилися, залиште їх в каструлі із закритою кришкою після варіння. Не забудьте злити воду! Буряк після варіння залийте крижаною водою. Так шкірка відійде без особливих зусиль.
Рулет оселедець під шубою
Сьогодні шуба в такому вигляді користується величезною популярністю. Це наша «стара» шуба в новій інтерпретації. Смак улюбленого салату не губиться, а знаходить нові фарби!
Нам знадобиться:
- 2 моркви;
- 2 буряки;
- 2 картоплі;
- 2 яйця;
- 1 філе оселедця;
- ½ ріпчастої цибулі;
- 200 мл майонезу.
Як готувати і як красиво оформити оселедець під шубою:
- Натерти відварену моркву, буряк, картопля і яйця.
- Філе риби нарізати невеликими шматочками.
- Подрібнити цибулю.
- На харчову плівку (добре, якщо знайдеться і килимок для приготування суші, тоді на нього ставте плівку) викласти буряк в формі прямокутника.
- Другим шаром буде картопля. Змастити його майонезом.
- Зверху на майонез йде подрібнену цибулю, яйця і знову шар майонезу.
- Майонез посипати тертою морквою (не забуваючи дотримуватися форму прямокутника).
- Скибочки оселедця викласти уздовж довгої сторони ближче до одного краю, відступаючи від нього приблизно 5 см.
- Акуратно загорнути рулет і прибрати в холодильник хвилин на 40-60.
- Зверху можна прикрасити майонезом.
- Рулет під шубою готовий до вживання!
Порада: Є невелика хитрість на випадок, якщо Ви боїтеся великої кількості майонезу, але все одно хочеться додати. Заздалегідь змішайте кожен шар з майонезом і вже так викладайте салат шарами. Дайте охолонути салату як мінімум півгодини після завершення готування. Приберіть його в холодильник. Чим довше – тим краще. Не зберігайте салат з майонезом більше трьох діб. Це може бути небезпечно для здоров’я.
Оселедець під шубою красиве оформлення:
- Салат можна викласти в форму, заздалегідь помістивши в неї харчову плівку. І після завершення перевернути його. Для цього зберіть шари навпаки.
- Подати салат в лаваші (як у вищевказаному рецепті).
- У вигляді рулету. Це дуже популярно сьогодні. Ваші гості оцінять такий незвичайний підхід.
- Оселедець під шубою оформлення подачі в порційних стаканчиках, піалах. Якщо посуд прозора, буде дуже красиво і яскраво виглядати.
- Дуже часто салати тепер викладають в кулінарні кільця. Це шматочок «високої кухні» на Вашому столі. Додайте на тарілку трохи зелені і оформлення салату оселедець під шубою готово!