Кулінарний олімп – це не тільки уміння готувати вишукані страви для гурманів, але і здатність самостійно зробити смачно те, що зазвичай пропонують нам магазини. Сьогодні наша героїня – оселедець. У домашніх умовах її засолити насправді просто мега, а в результаті домашньої засолювання отримаємо щось дуже смачне! І це буде не просто смачно, а набагато смачніше покупної! В процесі завжди можна додати особливу «родзинку», приправити оселедець тієї чи іншої пряністю. Ми пропонуємо засолити оселедець з гірчицею, адже ця приправа абсолютна класика, найулюбленіша і найпопулярніша!
Інгредієнти для приготування оселедця солоної в домашніх умовах:
- свіжий оселедець – 2 шт.
- гостра «російська» гірчиця – 2 ст. л.
- вода – 1 л
- велика сіль – 5 ст. л.
- цукор – 3 ст. л.
- прянощі: лавр, запашний горошок
- цибуля – 1-2 головки
- масло рослинне – 0,5-1 склянку
Рецепт приготування оселедця солоної в домашніх умовах:
Для домашньої засолювання візьмемо дві тушки свіжою/свіжомороженої морської або річкової оселедця. Обмиемо з усіх боків і спершу видалимо тільки зябра. Для цього піднімаємо зяброві кришки біля основи голови оселедця і витягаємо все, що знаходиться під ними. Ретельно промиваємо порожнину голови, де перебували зябра. Основна «бруд» видалена – можна працювати з рибою далі.
Промаківающімі рибу серветками, видаляючи рідина з шкіри, а потім щедро обмазуємо оселедець гострою гірчицею.
Знаходимо відповідну ємність для засолювання і укладаємо оселедець у гірчиці на дно.
Залишаємо оселедець на 10-15 хвилин, за цей час приготуємо розсіл. Воду переливаємо в каструлю і ставимо її на вогонь нагрітися, щоб швидко розчинити сіль і цукор.
Всипаємо в прогріту воду цукор і сіль, додаємо лаврові листочки і запашний горошок. Прокип’ятимо 1-1,5 хвилини, а потім охладим розсіл повністю.
Остившім заливаємо розсолом оселедець, яка вже добре просочилася гірчицею. Витримуємо в кімнаті 3-3,5 години, а потім ставимо в холодильник на 2 дні.
Через дві доби оселедець, солону в домашніх умовах, виймаємо і филируем звичайним способом – видаляємо голову і нутрощі…
… знімаємо шкіру і видаляємо кістки. Ріжемо середніми або маленькими шматочками.
Для солоної оселедця просто ідеальний ріпчаста цибуля, тому також не будемо змінювати смачною традиції і наріжемо його тонкими півкільцями.
Заповнюємо баночку шарами з домашньої солоної оселедця і цибулі.
І заливаємо відповідною кількістю рослинного (соняшникової нерафінованої, оливкової або будь-якого іншого) олії.
Така закуска може довго зберігатися в холодильнику, але зазвичай «зникає» за день-два!
Дуже смачна оселедець, солона в домашніх умовах, готова!
Смачного!