Винахід кондитерів-кулінарів Франції продовжує підкорювати наші розуму і шлунки ось уже кілька століть. Бісквіт – смачна борошняна основа практично всіх тортів і тістечок, повітряна, ніжна, злегка волога і дуже ароматна. Так як на вулиці осінь, неодмінно спробуйте приготувати гарбузовий бісквіт. Крім чарівного кольору, який додасть тесту гарбуз, бісквіт стане ще ніжніше і пухнасті за рахунок структури гарбузового пюре. Завдяки додаванню лимонного соку і цедри бісквіт стає настільки ароматні й цікавіше, що при бажанні з нього можна зробити не менш чудовий тортик, перемазав бісквітні коржі будь-яким підходящим кремом.
Щоб приготувати гарбузовий бісквіт знадобиться:
- пюре з гарбуза – 120 г
- яйця – 4 шт.
- цукор – 180 г
- лимон – 0,5 шт.
- борошно – 120 г
- розпушувач – 1 ч. л.
- ванілін – 2 щіпки
- сіль – 1 щіпка
Як приготувати гарбузовий бісквіт – рецепт з фото:
Для того щоб приготувати необхідну порцію гарбузового пюре запечемо шматочки солодкої гарбуза в духовці або в мікрохвильовій печі. Де і як ви будете запікати в цілому, не має значення, однак в мікрохвильовій печі цей процес відбувається набагато швидше. Для запікання близько 150 грамів гарбуза нам знадобилося 6 хвилин при максимальній потужності 800 Вт.
М’які гарбузове кубики охолоджуємо і без додавання цукру і води (!) подрібнюємо занурювальним або коктейльним блендером. Якщо гарбуз була повністю розм’якшена печі, вона добре измельчится в пюре без грудочок.
Для ароматизації гарбузового бісквіта нам знадобиться половина лимона. З лимонної шкірки знімаємо цедру спеціальним інструментом або звичайною залізною дрібній тертці, з решти видавлюємо сік лимона. Соку потрібно зовсім небагато – 20-30 мл буде цілком достатньо.
Починаємо готувати бісквітне тісто. Відокремлюємо для нього жовтки яєць, білки відправляємо в чистий посуд, вони нам знадобляться трохи пізніше. Жовтки з’єднуємо з половиною порції цукру, половину залишаємо для збивання білків.
Збиваємо жовтково-цукрову масу ретельно, поки вона не перетвориться на якусь подобу густого, повітряного крему. Коли все буде готово – акуратно вводимо остигле гарбузове пюре на малих обертах блендера/міксера.
Не збільшуючи швидкості, вливаємо сік лимона, додаємо цедру.
В отриману лимонно-гарбузову суміш просіваємо борошно з ваніліном і розпушувачем.
Вмішуємо борошняну сипку суміш до отримання рівномірного по кольору рідкого тіста.
Білки збиваємо з дуже невеликою кількістю солі в круту пінну масу. Під час збивання підсипаємо залишився цукор-пісок.
Білки стали стійкими і глянсовими, вони не пливуть і тримають форму – можна починати вводити їх у бісквітне тісто.
Вводимо невеликими порціями, щоб в результаті отримати пишну структуру бісквіта.
Виливаємо тісто у форму, розрівнюємо. Дно форми заздалегідь застеляємо пергаментом.
Випікаємо гарбузовий бісквіт близько 40 хвилин при температурі 180. Якщо навіть ваш бісквіт зарум’яниться раніше, краще зменшити температуру випікання, але витримати, не відкриваючи дверцята всі 40 хвилин. Інакше він може не пропектися всередині і при вийманні – обпасти. Як тільки час випічки закінчиться – бісквіт виймаємо, даємо трохи охолонути у формі, витягаємо з форми, перевертаємо догори дном. У такому вигляді ваш гарбузовий бісквіт може охолоджуватися і «відпочивати» від 2 до 8 годин.
Після чого ріжемо на коржі для торта…
… або просто, присипавши цукровою пудрою – угощаемся з чаєм або молоком.
Гарбузовий бісквіт готовий!
Смачного!